Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητά να καθίσουν στο εδώλιο πρυτάνεις
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητά να καθίσουν στο εδώλιο πρυτάνεις

  • A-
  • A+

Ανατροπή στην... «αμνήστευση» των πρυτάνεων που δεν εισέπρατταν τα λεφτά των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας! Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μητρουλιάς, σε πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, χαρακτηρίζει τον νόμο αντισυνταγματικό και ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη οκτώ πρυτάνεις και πρόεδροι της Επιτροπής Ερευνών που υπηρέτησαν το χρονικό διάστημα 1999-2013 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η πρόταση Μητρουλιά δεν είναι η μόνη που βάζει ξεκάθαρα θέμα αντισυνταγματικότητας της κείμενης νομοθεσίας.

Πριν από λίγες ημέρες, και η αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Ειρήνη Χρυσογιάννη, έθιγε το ίδιο ακριβώς ζήτημα σε άλλη παρόμοια υπόθεση για τον ΕΛΚΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Εν πάση περιπτώσει, ο εισαγγελέας Εφετών, αρμόδιος για υποθέσεις διαφθοράς στη Βόρεια Ελλάδα, Δημήτρης Μητρουλιάς, χειρίστηκε μία εκ των τριών δικογραφιών που αφορούσαν πανεπιστημιακούς ΕΛΚΕ τα τελευταία δύο χρόνια.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τη μη καταβολή ποσοστών από ακαθάριστα έσοδα καθηγητών πανεπιστημίων που ασκούσαν και ιδιωτικό έργο.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ με παράλληλη ιδιωτική απασχόληση είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν στον ΕΛΚΕ των ιδρυμάτων τους το 15% των ακαθάριστων εσόδων από την ιδιωτική τους εργασία, πράγμα, όμως, που δεν έκαναν.

Τα χρήματα αυτά στα περισσότερα ιδρύματα ουδέποτε παρακρατήθηκαν και με νόμο (Λοβέρδου) οι υπόχρεοι καθηγητές απαλλάχθηκαν από την ποινική ευθύνη, όμως διατηρήθηκε η υποχρέωση καταβολής.

Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εις βάρος πρυτάνεων και προέδρων των ΕΛΚΕ οι οποίοι είχαν νομική υποχρέωση να διεκδικούν τα χρήματα αυτά από τους καθηγητές, αλλά δεν το έκαναν, και με άλλον νόμο του 2016 απαλλάχθηκαν των ποινικών ευθυνών.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Μητρουλιάς, όπως και η αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη που ασχολήθηκε με τα 37 εκατ. ευρώ του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ, ζητούν από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να κρίνει αντισυνταγματικό τον συγκεκριμένο νόμο, με το σκεπτικό ότι «υποκρύπτει αμνήστευση των πράξεων των κατηγορουμένων».

Οπως αναλύει στο σκεπτικό του ο εισαγγελέας Διαφθοράς, «η αμνήστευση δεν μπορεί να αφορά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου» και επικαλείται την παράγραφο 4 του άρθρου 26 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο».

Ανάλογο είναι και το σκεπτικό της κ. Χρυσογιάννη: «Η εκφορά λοιπόν στο άρθρο 76 παρ. 3 ν. 4485/2017 πως “…οι προγενέστερες του χρόνου αυτού διοικήσεις των ΑΕΙ και των αντίστοιχων ΕΛΚΕ δεν ευθύνονται για μη είσπραξη των παραπάνω οφειλών” συνιστά με σαφήνεια υποκρυπτόμενη αμνηστία των ενδεχόμενα τελεσθεισών παραβάσεων υπηρεσιακής απιστίας κατά τα διερευνώμενα χρονικά διαστήματα, κατά τούτο δε, δεν πρέπει να εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση ως παραβιάζουσα την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», αναφέρει.

Στην πραγματικότητα ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας αποτελεί... ένα σκάνδαλο χωρίς αποδέκτες. Οχι τόσο για τις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν εισέπρατταν τα χρήματα, αντιμετωπίζοντας διαδικαστικές και τεχνικές δυσκολίες, όσο για τους καθηγητές που δεν κατέβαλλαν εκατομμύρια ευρώ στα ιδρύματα όπως ήταν από τον νόμο υπόχρεοι.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι έρευνες γύρω από τους «αμαρτωλούς» ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά τη χώρα ξεκίνησαν πριν από περίπου μία δεκαετία κατά παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
Στη θέση του απερχόμενου Περικλή Μήτκα εξελέγη νέος πρύτανης ο πρόεδρος του Tμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Παπαϊωάννου, και αντιπρύτανης ο σύζυγος της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας...
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εξάρθρωση μεγάλης συμμορίας ναρκεμπόρων
Καίριο χτύπημα της ΕΛ.ΑΣ. στα κυκλώματα ναρκωτικών της Θεσσαλονίκης που λυμαίνονταν το «τρίγωνο» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο - Ροτόντα - πλατεία Ναβαρίνου. Με περισσότερες από 40 συλλήψεις και κατασχέσεις...
Εξάρθρωση μεγάλης συμμορίας ναρκεμπόρων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύνοδος των πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη
Πέμπτη έως Σάββατο πραγματοποιείται η 87η Τακτική Σύνοδος των Πρυτάνεων με θέματα τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, προβλήματα στη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, τις επιτροπές ερευνών και άλλα. Στις εργασίες της...
Σύνοδος των πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι θέσεις των Ιατρικών Σχολών για το μέλλον της ιατρικής εκπαίδευσης
Σε κείμενο εννέα σημείων κατέληξε, ομόφωνα, η Σύνοδος Κοσμητόρων και Προέδρων Τμημάτων των Σχολών Επιστημών Υγείας των ελληνικών ΑΕΙ, στην πρώτη συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με...
Οι θέσεις των Ιατρικών Σχολών για το μέλλον της ιατρικής εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο καβγάς για... τα δίδακτρα
Δύο πρυτάνεις μάλωναν για ξένο... Πανεπιστήμιο! Καβγάς στα ανώτατα ακαδημαϊκά κλιμάκια της Θεσσαλονίκης προέκυψε από την αιφνιδιαστική πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να... «απορροφήσει» το ΔΙΠΑΕ...
Ο καβγάς για... τα δίδακτρα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Αστυνομία στο ΑΠΘ διά της πλαγίας...
​Με αφορμή το υπαρκτό θέμα της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ, πρυτανικές αρχές και σύγκλητος του Ιδρύματος απηύθυναν επιστολή-αίτημα στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για «συνεχή παρέμβαση και διενέργεια ελέγχων...
Αστυνομία στο ΑΠΘ διά της πλαγίας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας