Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γυμναστική... στον δρόμο

Φοιτητές ΤΕΦΑΑ πραγματοποιούν διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος κατά του νομοσχεδίου Βασιλειάδη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γυμναστική... στον δρόμο

  • A-
  • A+

Την πλήρη αντίθεσή τους στο αθλητικό νομοσχέδιο, που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζουν οι Ομοσπονδίες αλλά και φοιτητές και απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Ενα από τα βασικά σημεία της διαφωνίας είναι το θέμα των προπονητών και συγκεκριμένα η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών με όσους έχουν παρακολουθήσει ολιγοετή μαθήματα -ή ακόμη και ολιγόμηνα- σε ιδιωτικές σχολές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού - Προπονητές και εκπαιδευτές - Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», πέραν των προπονητών που θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (Α, Β, Γ), θα υπάρχουν και οι εκπαιδευτές.

Ως τέτοιοι θεωρούνται αυτοί που έχουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και έχουν διδαχτεί μάθημα που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο αλλά και αυτοί που έχουν ολοκληρώσει σπουδές σε αντίστοιχο ΙΕΚ ή άλλη ιδιωτική σχολή.

Σε αυτό αντιδρούν έντονα τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές των ΣΕΦΑΑ (Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού)/ΤΕΦΑΑ. Οι μεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την «ακύρωση» της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ με συλλογικό ψήφισμά τους οι ΣΕΦΑΑ και τα ΤΕΦΑΑ ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύει τη δημόσια υγεία, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων μας και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την επίσημη σφραγίδα του κράτους».

Σε αναλυτική ανακοίνωση, την οποία απηύθυνε μεταξύ άλλων και στον πρωθυπουργό, η Ενωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (ΕΓΒΕ) κάνει λόγο για μια προσπάθεια να ρυθμιστούν «αποσπασματικά και από το παράθυρο, παράνομα και αντισυνταγματικά» τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΣΕΦΑΑ και ΤΕΦΑΑ σε σχέση με τους αποφοίτους ιδιωτικών σχολών ή ακόμη και άτομα που έχουν παρακολουθήσει απλώς κάποια σεμινάρια, περιγράφοντας, δυστυχώς, την πραγματικότητα στη συντριπτική πλειονότητα των γυμναστηρίων που λειτουργούν, όπου ιδιώτες εκπαιδεύουν ακόμη και ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, καρδιοπαθείς, έγκυες, άτομα με αναπηρία κ.ά.), χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας αλλά και γνώσεις ψυχολογίας και κινητικής συμπεριφοράς.

Σημείο τριβής

«Αντί να προστατευτεί το επάγγελμα του γυμναστή από την παράνομη άσκηση και αντιποίηση από τον οποιονδήποτε δηλώνει “personal trainer” και όλους όσοι είτε παρακολούθησαν είτε όχι κάποια από τις ιδιωτικές σχολές aerobic κ.λπ. (χάριν συντομίας χρησιμοποιούμε μόνο αυτόν τον όρο) εργάζονται παράνομα σε ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των ανυποψίαστων αθλουμένων» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΓΒΕ, φωτίζοντας παράλληλα και την οικονομική πλευρά του θέματος, με την κάθετη πτώση των οικονομικών απολαβών των προπονητών, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ τον μήνα, λόγω του υψηλού και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ακόμη ένα σημείο τριβής είναι το γεγονός ότι η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προπονητών ποδοσφαίρου περνά πλέον αποκλειστικά στην ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

«Με οργή πληροφορηθήκαμε μια σπασμωδική και μονομερή κίνηση του υφυπουργού κ. Βασιλειάδη, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει, να προτείνει ένα σχέδιο νόμου το οποίο προσβάλλει ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, υποβαθμίζοντας την αξία των πτυχίων με σχολές σεμιναριακού τύπου της ΕΠΟ και με μοναδικό σκοπό όχι τη γνώση αλλά το κέρδος. Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ειδικότητα ποδόσφαιρο μετά από επιτυχημένη τετραετή φοίτηση σε ΑΕΙ, δύο εκ των οποίων εξειδικεύονται με εκατοντάδες ώρες πληθώρας μαθημάτων σε θεωρία, πρακτική και εργασίες, έχουν το νόμιμο δικαίωμα απόκτησης Κρατικής Αδειας Ασκησης Επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι σπουδαστές των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχοντας πραγματοποιήσει σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας τόσο στο Σύνταγμα όσο και έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας να συναντήσουν τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είπε ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις προτού κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή, κάτι το οποίο επανέλαβε και στη συνάντηση που είχε με φοιτητές των ΤΕΦΑΑ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
Ο μεγάλος αριθμός μετεγγραφέντων φοιτητών έχει φέρει το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε οριακή κατάσταση, με τους φοιτητές να προχωρούν σε κινητοποίηση, στην είσοδο...
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ποτήρι της αριστείας... ξεχείλισε
Η δήθεν αριστεία ξεχείλιζε χθες από τα πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εντύπων. Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει πέντε απόψεις που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.
Το ποτήρι της αριστείας... ξεχείλισε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητές σε σχολή που... δεν υπάρχει!
Αν και κάποια προβλήματα που προέκυπταν από την επικείμενη τριχοτόμηση του Τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ έχουν επιλυθεί, οι φοιτητές που έχουν μπει στη σχολή πριν από το 2016 διαμαρτύρονται, καθώς δεν εντάσσονται στη...
Φοιτητές σε σχολή που... δεν υπάρχει!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις από τους φοιτητές Παιδαγωγικής στα Γιάννενα
Η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου προβλέπεται η κατάργηση του τμήματος ΦΠΨ και η μετονομασία του σε Τμήμα Φιλοσοφίας καθώς και η ίδρυση νέου...
Αντιδράσεις από τους φοιτητές Παιδαγωγικής στα Γιάννενα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξηγήσεις ΥΠΠΕΘ για τις καθυστερήσεις στις υποτροφίες του ΕΛΙΔΕΚ
Το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται την καθυστέρηση στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων υποτρόφων της 1ης προκήρυξης του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικού Ιδρύματος Καινοτομίας και Ερευνας) για υποψήφιους διδάκτορες και...
Εξηγήσεις ΥΠΠΕΘ για τις καθυστερήσεις στις υποτροφίες του ΕΛΙΔΕΚ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών
Από την Πέμπτη έως και την επόμενη Παρασκευή οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές ΑΕΙ και ΑΕΑ έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής. Τα αποτελέσματα των αιτήσεων θα ανακοινωθούν...
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας