• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 27.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  55%

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εκτακτη Γενική Συνέλευση με τους εκπροσώπους των συλλόγων στην Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, τα Δ.Σ. των συλλόγων καθώς και τα 15μελή μαθητικά συμβούλια

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε συναγερμό τα Μουσικά Σχολεία

 • A-
 • A+

Σειρά «επιθέσεων» από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες σμπαραλιάζουν τα μουσικά σχολεία της χώρας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων Ελλάδας, με αποκορύφωμα το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας µε τα ΤΕΙ Θεσσαλίας», το οποίο φέρνει ριζικές αλλαγές στην εκπαιδευτική αλλά και τη διοικητική λειτουργία των Μουσικών Σχολείων.

Γονείς αλλά και μαθητές υποστηρίζουν ότι επιχειρείται η υποβάθμιση των συγκεκριμένων σχολείων και, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι δεν προτίθεται να καταργήσει ή να συγχωνεύσει τα μουσικά σχολεία, τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην υλοποιηθεί η επιχειρούμενη «άλωση» των σχολείων, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.

Οι ρυθμίσεις που έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις εντοπίζονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου και αφορούν κυρίως την κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων, την απαλοιφή των μαθημάτων αισθητικής παιδείας από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών καθώς και την αλλοίωση του σκοπού των Μουσικών Σχολείων.

Σε ό,τι αφορά την Καλλιτεχνική Επιτροπή, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως κενό καθώς οι αρμοδιότητές της ανατίθενται στις επιστημονικές ομάδες του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο τον κόσμο των σχολείων καθώς, όπως λένε, το ΙΕΠ δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να διαχειριστεί και να αναμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων αυτών.

Αντίθετα, η πολύπειρη Καλλιτεχνική Επιτροπή (αριθμεί 30 χρόνια λειτουργίας) έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου των Μουσικών Σχολείων και απαρτίζεται από μέλη με αναγνωρισμένο κύρος, που προέρχονται από τη «ζώσα καθημερινότητα των σχολείων».

Ενα ακόμη βασικό σημείο που θίγουν γονείς και μαθητές είναι η αλλαγή στην ίδια τη φυσιογνωμία των Μουσικών Σχολείων, καθώς στο νομοσχέδιο δεν δηλώνεται πλέον ρητά ότι σκοπός τους είναι «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής», αλλά «η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις τέχνες, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν...».

Με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης, με τα Μουσικά Σχολεία να αποσυνδέονται από τον ρόλο τους ως ειδικού χαρακτήρα φορείς εκπαίδευσης, που παρέχουν γνώσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική, λαμβάνοντας έναν χαρακτήρα «δημιουργικής απασχόλησης», όπως τονίζει σε υπόμνημα προς το υπουργείο το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

Εκ παραδρομής

Πηγές του υπουργείου Παιδείας, σε σχετική ερώτηση που θέσαμε, αναγνώρισαν ως λάθος εκ παραδρομής το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο, έτσι όπως αυτό κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, δεν συμπεριλαμβάνονται τα μαθήματα Αισθητικής Παιδείας (τα µαθήµατα µουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης) στο αναλυτικό πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων, ενώ υπήρξε η δέσμευση ότι το λάθος θα αποκατασταθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

«Εχουμε χτυπήσει συναγερμό. Παρατηρούμε μια κλιμάκωση στην επίθεση του υπουργείου προς τα Μουσικά Σχολεία. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς βγήκε το ΦΕΚ για τη λειτουργία τους, το οποίο “απαλείφει” την Καλλιτεχνική Επιτροπή, μετά έρχεται η ΚΥΑ που βάζει προϋποθέσεις και όρους στη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων – ένα “κεκτημένο” μετά από πολυετείς αγώνες- και τέλος έχουμε το νομοσχέδιο.

»Αντί να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα, σμπαραλιάζουν τα σχολεία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μενέλαος Μενελάου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων Ελλάδας.

Πλέον ανοίγει για τα καλά ο κύκλος των κινητοποιήσεων με συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας και συνελεύσεις αγώνα.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εκτακτη Γενική Συνέλευση με τους εκπροσώπους των συλλόγων στην Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, τα Δ.Σ. των συλλόγων καθώς και τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, όπου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα και θα αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Οπως άλλωστε τονίζει σε σχετικό ψήφισμά του το Μουσικό Αλίμου, οι επιχειρούμενες αλλαγές «θίγουν και επηρεάζουν αρνητικά μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, τη διευρυμένη κοινότητα των 48 Μουσικών Σχολείων σε όλη τη χώρα, που μπορεί να φτάνει στους 300.000 ανθρώπους ή παραπάνω».

Τα Μουσικά Σχολεία μετρούν τριάντα χρόνια ζωής. Το πρώτο λειτούργησε στην Παλλήνη το 1988 και σήμερα έχουμε 48 μονάδες στη χώρα.

Μηδενικά ποσοστά ενδοσχολικής βίας, προαγωγή της συνύπαρξης και της δημιουργικότητας και υψηλής ποιότητας παραγόμενο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικά επιτυχημένου –αν και δοκιμαζόμενου– θεσμού.

Η οικονομική κρίση σχεδόν ισοπέδωσε την καλλιτεχνική παιδεία στη χώρα, αλλά τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή και συνέχισαν να παράγουν παιδεία και πολιτισμό σε μια περίοδο που αυτά αποτελούν από τις ελάχιστες νησίδες ελπίδας, δείχνοντας ταυτόχρονα και αξιομνημόνευτη διάθεση για αγώνα και διεκδίκηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο η πολιτεία να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτόν τον θεσμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
Οι καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο δεν ενόχλησαν καμία αρχή, αλλά μία συγκεκριμένη κατάληψη κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Λύκειο και της έλλειψης βιβλίων προκάλεσε όχι μόνο αστυνομική παρέμβαση...
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νίκη μετά μουσικής
Μετά την έντονη αντίδραση γονέων και μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αποσύρει τη διάταξη που άλλαζε ριζικά την εκπαιδευτική και διοικητική...
Νίκη μετά μουσικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
Αρκετές εκατοντάδες μαθητών συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην...
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι προτάσεις του Συντονιστικού για τα Μουσικά Σχολεία
Μετά τον αναβρασμό που δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να αλλάξει τη φυσιογνωμία των Μουσικών Σχολείων,...
Οι προτάσεις του Συντονιστικού για τα Μουσικά Σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναβολή ζητούν τα Μουσικά Σχολεία
Mαθητές και γονείς των Μουσικών Σχολείων ζητούν να μην εφαρμοστεί φέτος η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον νέο τρόπο εισαγωγής στα τμήματα Μουσικών Σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι...
Αναβολή ζητούν τα Μουσικά Σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας