Ενα βήμα μπρος και… μισό στον αέρα έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη, με ένα νέο Πανεπιστήμιο να γεννιέται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ένα δεύτερο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα -επιτυχές- των διαδοχικών συσκέψεων που είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Ετσι, από το 2019 θα υπάρχει στο μηχανογραφικό των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το Διεθνές Πανεπιστήμιο με επτά σχολές σε πέντε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Η πρώτη σύσκεψη υπό τον κ. Γαβρόγλου, όπως αναμενόταν, ήταν σχεδόν σε πανηγυρικό κλίμα και συμμετείχαν πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες του υφιστάμενου Διεθνούς Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και των ΤΕΙ Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η ομόφωνη απόφασή τους είναι να λειτουργήσουν επτά νέες σχολές σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς και Δράμα.
Το νέο ίδρυμα θα διοικείται από διοικούσα επιτροπή με 21 μέλη στην οποία θα μετέχουν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των τεσσάρων ιδρυμάτων, καθώς και μέλη διορισμένα από τον υπουργό Παιδείας.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα περιλαμβάνει σχολές: Μηχανικών (έδρα στις Σέρρες και τμήματα σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη), Οικονομικών (έδρα στη Θεσσαλονίκη και τμήματα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα), Ανθρωπιστικών Σπουδών (έδρα και τμήματα στη Θεσσαλονίκη), Επιστημών Υγείας (έδρα και τμήματα στη Θεσσαλονίκη), Γεωπονίας (έδρα στη Δράμα και τμήματα και στη Θεσσαλονίκη), Σχεδιασμού (ανοιχτό είναι το θέμα της έδρας σε Σέρρες ή Κιλκίς και τμήματα σε Σέρρες και Κιλκίς), Φυσικομαθηματική (με έδρα και τμήματα στην Καβάλα). Κοντά στο τελευταίο θα δημιουργηθεί και Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου, το οποίο θα ενταχθεί στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στην Καβάλα.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Γιώργος Στάμου, δήλωσε πως «είναι εξαιρετικά θετικό ότι η ομοφωνία δεν αφορά μόνο τις ηγεσίες των ιδρυμάτων μας αλλά και το σύνολο του προσωπικού ΔΕΠ όλων των τμημάτων.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία διότι δημιουργείται ένα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, smart Πανεπιστήμιο, που εξ αρχής δείχνει διάθεση να τα καταφέρει να προχωρήσει ένα βήμα μακρύτερα. Πρόκειται, εξάλλου, για παράδειγμα ότι τα Πανεπιστήμια και οι άνθρωποί τους μπορούν να κουβεντιάζουν πάνω σε ρεαλιστικούς στόχους και να τους επιτυγχάνουν, όχι μόνο να συγκρούονται άγονα».
«Είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και για τα ΤΕΙ», μας λέει ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αδαμίδης, διευκρινίζοντας ότι «στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσουμε αλλιώς. Το νέο ίδρυμα θα βοηθήσει αφ’ ενός τους φοιτητές, αφ’ ετέρου τους ίδιους τους καθηγητές».
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, «το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αφού μπορεί και θα δώσει έμφαση στον αγροτικό τομέα (η περιοχή είναι ο οπωρώνας της χώρας), τον βιομηχανικό (με τη Βιομηχανική Ζώνη Σίνδου) και τον κοινωνικό (με τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών). Εχουμε ήδη δρομολογήσει τμήματα για Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αλλά και ένα Ινστιτούτο Agrobusiness».
Νέες ισορροπίες
Με δυο λόγια, θα το έχουν μετανιώσει πικρά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που διά της πρώην πρυτανείας του από αντιπολιτευτική στενομυαλιά αρνήθηκε κάθε συζήτηση και το Αριστοτέλειο που κινήθηκε πολύ αργά και με ηγεμονική διάθεση απέναντι στα ΤΕΙ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι συζητήσεις. Τώρα θα έχουν απέναντι και τα δύο έναν νέο μεγάλο «παίκτη».
Αν το αποτέλεσμα της χθεσινής πρώτης σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη ήταν ένας προσωπικός θρίαμβος του κ. Γαβρόγλου, η δεύτερη, για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, είχε χαρακτήρα «πολύ δύσκολης συζήτησης» (όπως κατέγραψε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.») καθώς οι αρχές του Πανεπιστημίου (Α. Τουρλιδάκης) δήλωσαν ότι είναι αρνητικές στην προοπτική ενός ενιαίου ιδρύματος παρά μόνο αν αυτό γίνει με τους όρους τους.
Ωστόσο βρέθηκαν μόνες καθώς ο πρύτανης του ΤΕΙ (Σ. Γκανάτσιος) υποστήριξε τελικά την πρόταση για σύσταση διοικούσας στον νέο φορέα.
Το ζήτημα αυτό είναι καθοριστικό στις θέσεις που εκφράζει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο μαζί με το θέμα της μετάβασης των καθηγητών από το ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο ο κ. Γαβρόγλου κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τον διάλογο επ’ άπειρον, ζητώντας τις τελικές θέσεις των δύο ιδρυμάτων μέσα σε 48 ώρες.
Στο περιθώριο αυτής της σύσκεψης ο διευθυντής που πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος, είχε συνάντηση με ολιγομελή ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τους οποίους συζήτησε τις αντιρρήσεις τους στις προτάσεις του υπουργείου.
Αλλη ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σχολών του Αριστοτελείου διαδήλωσε τόσο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όσο και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις συνενώσεις, θεωρώντας «απάτη την ανωτατοποίηση» και διεκδικώντας «ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, ενιαίο, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα» ως μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καθώς και επαρκή χρηματοδότηση για τα ανώτατα ιδρύματα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας