Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φοιτητές σε σχολή που... δεν υπάρχει!

Τα μέλη της «Επιτροπής Φοιτητών ΦΠΨ με έτη εισαγωγής 2014/15 και 2015/16» ζητούν να ενταχθούν στο ίδιο εξάμηνο όπως οι φοιτητές με έτος εισαγωγής 2016-2017 και να παρακολουθήσουν τα επιπλέον μαθήματα και το νέο πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με την κατεύθυνση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φοιτητές σε σχολή που... δεν υπάρχει!

  • A-
  • A+

Συνεχώς προκύπτουν ζητήματα με το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες μεταξύ των ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας με το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Αθήνας, που κατατέθηκε προ ημερών στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και παίρνει σιγά σιγά τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής.

Πριν από λίγες μέρες γράφαμε για τον προβληματισμό που εκφράζει το διοικητικό προσωπικό του ΕΚΠΑ, δηλαδή οι 1.070 μόνιμοι και εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που υποστηρίζουν σήμερα τις κεντρικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου καθώς και τις διοικητικές ανάγκες των 33 Τμημάτων του ιδρύματος και οι οποίοι με το νέο νομοσχέδιο καλούνται να γίνουν «λάστιχο», επεκτείνοντας τις υπηρεσίες τους σε δέκα επιπλέον Τμήματα και σε ερευνητικά κέντρα («Το προσωπικό του ΕΚΠΑ στο έλεος των συγχωνεύσεων», «Εφ.Συν.» 1/11/2018).

Το Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ), που βάσει του προτεινόμενου σχεδίου νόμου τριχοτομείται, φαίνεται να συγκεντρώνει τα περισσότερα προβλήματα από κάθε άλλο Τμήμα, συγχωνευόμενο ή μη. Αρχικά, το νομοσχέδιο, έτσι όπως ανέβηκε στη δημόσια διαβούλευση, όριζε ότι από το ΦΠΨ θα προκύψουν δύο ξεχωριστά Τμήματα: το Τμήμα Φιλοσοφίας και το Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενώ ο τομέας Ψυχολογίας θα αφομοιωνόταν στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής.

Η παραπάνω διάταξη κατηγορήθηκε ότι δεν διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Παιδαγωγικού και άλλαξε. Το επίμαχο Τμήμα μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι πτυχιούχοι του εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Στο άρθρο 16 παρ. 11 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι εισαχθέντες από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και μετά εντάσσονται στα νέα Τμήματα ή στο Τμήμα Ψυχολογίας ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει, ενώ για τους επιτυχόντες προηγούμενων ετών -οι οποίοι όμως ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν θα εφαρμοστεί ο νόμος, δεν θα έχουν συμπληρώσει τα ν+2 έτη σπουδών τους- ορίζεται ότι θα πάρουν πτυχίο Τμήματος ΦΠΨ, ουσιαστικά δηλαδή ενός καταργημένου Τμήματος.

Οι θιγόμενοι φοιτητές κάνουν λόγο για καταστρατήγηση της αρχής της ισότητας και της καθολικότητας του νόμου, καθώς στο νομοσχέδιο ορίζονται όλες οι μεταβατικές διατάξεις για τους σπουδαστές των δύο ΤΕΙ που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις σπουδές τους και στους οποίους δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ της απόκτησης πτυχίου ΤΕΙ -εφόσον εξεταστούν επιτυχώς στα απαιτούμενα μαθήματα του πρώτου κύκλου σπουδών του- ή να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών Τμήματος Πανεπιστημίου στο οποίο μπορούν να ζητήσουν να ενταχθούν και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Καταστρατηγούνται αρχές

«Είμαστε ενεργοί φοιτητές. Δεν είναι δυνατόν να θίγεται τόσο κατάφωρα η αρχή της ισότητας και να αποκλειόμαστε από τις μεταβατικές διατάξεις έχοντας διαφορετική αντιμετώπιση στο ίδιο νομοσχέδιο. Στο άρθρο 6, οι ενεργοί φοιτητές του ΤΕΙ που δεν έχουν εξαντλήσει το ν+2 εντάσσονται στα ΑΕΙ, ενώ στο άρθρο 16 οι ενεργοί φοιτητές του ΦΠΨ αποκλείονται από τα νέα Τμήματα ή το Τμήμα Ψυχολογίας ανάλογα με την κατεύθυνσή τους και υποχρεούνται να τελειώσουν ένα τμήμα καταργημένο ουσιαστικά.

»Ετσι, θα έχουμε διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα από τους συμφοιτητές μας και ένα ανίσχυρο πτυχίο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Αλίκη Ντρίβα, μέλος του προεδρείου της «Επιτροπής Φοιτητών ΦΠΨ με έτη εισαγωγής 2014/15 και 2015/16», ενημερώνοντάς μας ότι τα μέλη της Επιτροπής ζητούν να ενταχθούν στο ίδιο εξάμηνο όπως οι φοιτητές με έτος εισαγωγής 2016-2017 και να παρακολουθήσουν τα επιπλέον μαθήματα και το νέο πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν.

Ενήμεροι για το θέμα είναι τόσο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όσο και τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και...
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατάταξη των νεοϊδρυθέντων...
Τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γυμναστική... στον δρόμο
Φοιτητές και πτυχιούχοι των σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αντιδρούν έντονα στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα σε σχέση με τα αντίστοιχα αποφοίτων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με...
Γυμναστική... στον δρόμο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η συγχώνευση κόβει καθηγητές
Μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μειώνονται δραστικά οι ώρες εργαστηρίων, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι καθηγητές που στήριζαν με το έργο τους τα...
Η συγχώνευση κόβει καθηγητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις από τους φοιτητές Παιδαγωγικής στα Γιάννενα
Η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου προβλέπεται η κατάργηση του τμήματος ΦΠΨ και η μετονομασία του σε Τμήμα Φιλοσοφίας καθώς και η ίδρυση νέου...
Αντιδράσεις από τους φοιτητές Παιδαγωγικής στα Γιάννενα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με αλλαγές οι συγχωνεύσεις
Μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος για τη συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε Ηπειρο και Ιόνιο. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη συνεργασία τόσο του...
Με αλλαγές οι συγχωνεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας