Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμμονή με την καταστολή
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμμονή με την καταστολή

  • A-
  • A+

Η προχθεσινή τοποθέτηση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνάντηση που είχε με πανεπιστημιακούς και στην οποία μίλησε για «συμμορίες» που λυμαίνονται τα δημόσια πανεπιστήμια, επαναφέροντας το αφήγημα της «γενικευμένης βίας και ανομίας» ως άλλοθι για να υποστηρίξει εν τέλει την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, την αστυνομοκρατία, την καταστολή και φυσικά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τη δράση της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» ως μόνιμη επωδό για να μιλήσει για «παράνομους» που «εμποδίζουν το έργο των φοιτητών και των καθηγητών», τονίζοντας μάλιστα ότι «σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντά με μια απαράδεκτη διάταξη για το άσυλο και με το κατάπτυστο πόρισμα Παρασκευόπουλου».

«Θέλουμε πανεπιστήμια όπου φοιτητές και καθηγητές δεν θα φοβούνται. Θέλουμε πανεπιστήμια για τα οποία δεν θα ντρεπόμαστε. Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο -εντός εισαγωγικών- ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Από κοντά και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία πρόσφατα εξέδωσε μονταρισμένη αφίσα που δείχνει τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με το χαρακτηριστικό καπέλο των αχθοφόρων και τον χαρακτηρίζει «ρεσεψιονίστ εγκληματικών οργανώσεων».

Είναι η ίδια ΔΑΠ που, 45 λεπτά αφού είχε λάβει στα χέρια της το πόρισμα της επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, το επέστρεψε ως «φαιδρό», όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την εμμονή του Κυρ. Μητσοτάκη με την καταστολή και τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται σκόπιμα σε ό,τι αφορά τον νόμο για το ακαδημαϊκό άσυλο, υπενθυμίζοντας ότι η αστυνομία κινείται αυτεπάγγελτα όταν διαπράττονται κακουργήματα εντός των πανεπιστημίων.

Ο Κώστας Γαβρόγλου από την πλευρά του δήλωσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το ακαδημαϊκό άσυλο ως «άλλοθι για να έχει μια ατζέντα νόμου και τάξης», ενώ με αφορμή την εν λόγω τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ανακοίνωση τονίζει:

«Αντί να τοποθετηθεί επί της ουσίας ως προς το περιεχόμενο του πορίσματος, το ξεπέρασε χρησιμοποιώντας την έκφραση “κατάπτυστο”. Η νεολαία του κόμματός του το χαρακτήρισε “φαιδρό”. Κατάπτυστο και φαιδρό λοιπόν το πόρισμα που συνέταξαν εκπρόσωποι της εισαγγελίας, της αστυνομίας, ειδικών στα ναρκωτικά, στην εγκληματικότητα κτλ υπό την προεδρία του καθηγητή Νομικής κ. Παρασκευόπουλου. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και προσπαθεί να το συζητήσει με τα ΑΕΙ και τις φοιτητικές παρατάξεις. Ο κ. Μητσοτάκης απειλείται από μια τέτοια συζήτηση που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις και γίνεται αντικειμενικά πια μέρος της ανομίας που επικαλείται».

«Ορκισμένο εχθρό των φοιτητών, των συλλόγων τους και των δίκαιων διεκδικήσεών τους» αποκαλεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της: «Γι’ αυτό επανέλαβε την καραμέλα περί “κατάργησης του ασύλου” ως “αντίδοτου” δήθεν σε υπαρκτά, μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και το προσωπικό των ιδρυμάτων. Η εγκληματικότητα, το εμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών “βασιλεύουν” και στις καλύτερα φρουρούμενες περιοχές της χώρας, αφού αυτά δεν τα αντιμετωπίζει και πολύ περισσότερο τα θρέφει η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κατάργηση του ασύλου στοχεύει τους ίδιους τους φοιτητές, τους Συλλόγους τους και την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα προβλήματα που καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Είναι πρόκληση να εμφανίζεται η Ν.Δ. ως αντίπαλο δέος στην ανομία στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, όταν η ΟΝΝΕΔ - ΔΑΠ αριστεύει στη διαπλοκή και τη ρεμούλα, κάτι που το ξέρουν ακόμα και οι τοίχοι των Ιδρυμάτων».

Ο νόμος Διαμαντοπούλου

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως, μίλησε και για επαναφορά της βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια και του νόμου Διαμαντοπούλου για «αξιολογούμενα και ανταγωνιστικά πανεπιστήμια», ενώ δεσμεύτηκε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, έτσι ώστε να μπορούν επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας», ζητήματα τα οποία δεν πέρασαν ασχολίαστα.

«Το όραμα του προέδρου της Ν.Δ. περιλαμβάνει την αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την υποβάθμιση της τεχνολογικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πάνω από όλα, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προτάσεις που μειώνουν δραματικά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, διαλύουν κάθε είδους κανόνων στα ΑΕΙ, οδηγούν σε μια εκπαίδευση ταξική, για λίγους και εκλεκτούς, ενώ υποτάσσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες και τα κελεύσματα της αγοράς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΚΝΕ υποστηρίζει ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. «οδηγούν στη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την τσέπη των φοιτητών».

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι ενώ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να μιλάει για το δημόσιο πανεπιστήμιο, την ίδια στιγμή προτείνει ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την «πελατεία» των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θέλει να ιδρύσει, εμπαίζοντας ουσιαστικά το ίδιο το ακροατήριό του που αποτελούνταν από πανεπιστημιακούς οι οποίοι δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας.

«Και βέβαια δεν υπήρξε ούτε ίχνος αυτοκριτικής. Ούτε για το πώς κατάντησαν την τεχνική εκπαίδευση, ούτε για τη μείωση της χρηματοδότησης που είχαν υποστεί τα ΑΕΙ, ούτε για την εμμονή τους να συνδεθεί η ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά με την αγορά εργασίας και να εξαφανισθεί η μορφωτική της διάσταση, ούτε για την πλήρη κομματικοποίηση της διοίκησής τους για την οποία η Νέα Δημοκρατία έδωσε και δίνει τις μεγαλύτερες μάχες της» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θυσία η εκπαίδευση στον βωμό της αγοράς
Tο δόγμα της ελεύθερης οικονομίας θέλει να φέρει και σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος η Νέα Δημοκρατία, όπως επιβεβαιώνεται από το πρόγραμμά της για την Παιδεία, το οποίο παρουσίασε το...
Θυσία η εκπαίδευση στον βωμό της αγοράς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κακόβουλη κριτική στο πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου
Η δημοσίευση του πορίσματος της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, με τις συντηρητικές κορόνες να επιχειρούν να σκεπάσουν κάθε ψύχραιμη...
Κακόβουλη κριτική στο πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
Αμέσως μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το ΣτΕ αναρτήθηκε η υπουργική απόφαση για την κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ και έκτακτου προσωπικού στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν την κατάργηση του ασύλου
Με το προσφιλές αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί ασφάλειας συντάσσονται πέντε πολιτικοί και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι με ανοιχτή επιστολή ζητούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ζητούν την κατάργηση του ασύλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το προσωπικό του ΕΚΠΑ στο έλεος των συγχωνεύσεων
Αν και τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μόνο... λόγω του «Ρουβίκωνα», οι φοιτητές, οι καθηγητές αλλά και οι διοικητικοί και λοιποί εργαζόμενοι ανησυχούν όχι...
Το προσωπικό του ΕΚΠΑ στο έλεος των συγχωνεύσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας