• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.1°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 15.8°C
  1 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χτυπούν τη διακίνηση στη... ρίζα

 • A-
 • A+

Το κακό στη ρίζα του... εμφανίζονται αποφασισμένες να χτυπήσουν οι διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης μετά και τις τελευταίες εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και κατοίκων περιοχών της πόλης οι οποίες από καιρό έχουν μετατραπεί σε εστίες διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών (βλ. «Εφ.Συν.» 31/7).

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται το τρίγωνο ΑΠΘ - πλατεία Ροτόντας - πλατεία Ναυαρίνου, όπου τα «βαποράκια», οι ντίλερ και οι «αποθήκες» είναι πια μόνιμη κατάσταση, τόσο οφθαλμοφανής όσο και οι πλάκες των πεζοδρομίων!

Την περασμένη Δευτέρα ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας σε μια άπελπι έκκληση για τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της εμπορίας ναρκωτικών στην πανεπιστημιούπολη αλλά και γύρω από αυτήν ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δοθεί λύση.

Ανέφερε ότι η πανεπιστημιούπολη έχει γίνει «σημείο ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών» και επισήμανε ότι πρέπει «να αλλάξει η άποψη ότι στους χώρους του πανεπιστημίου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Φύλακες - θυρωροί...

Επισήμανε, ακόμη, πως οι ιδιωτικοί φύλακες τους οποίους μισθώνει το ΑΠΘ «είναι στην ουσία θυρωροί»! Μπαίνει βέβαια η αστυνομία, «κάνει κάθε τόσο συλλήψεις, αλλά δεν έχει λύσει το πρόβλημα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι εκτός από την αυτοδίκαιη αστυνομική παρέμβαση στο πανεπιστήμιο σε περίπτωση τέλεσης κακουργήματος, ειδικά «για τη διακίνηση ναρκωτικών, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, από τότε που επανήλθε ο νόμος για το άσυλο, με αποφάσεις της επανειλημμένες έχει δώσει το ελεύθερο στην αστυνομία να κινείται ακριβώς και αποκλειστικά για να πατάξει τη διακίνηση ναρκωτικών».

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, αλλά, πιστέψτε με, δεν ξέρω αν οι καθηγητές ή οι φοιτητές πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο. Διαπιστώνουμε εμείς τη διακίνηση και καλούμε την αστυνομία. Οχι όμως σε καθημερινή βάση. Πρέπει να μας απαλλάξετε από αυτό το πρόβλημα», τόνισε προς τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, συμπληρώνοντας ότι αυτή «είναι μια κατάσταση που δεν μας τιμά».

Σε ευθεία γραμμή με τις πρυτανικές αρχές και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ που σημειώνει ότι «παρά τις προσπάθειες του ιδρύματος, σε συνεργασία με την πολιτεία, να περιοριστεί το φαινόμενο διακίνησης ναρκωτικών στον πανεπιστημιακό χώρο, το πρόβλημα υφίσταται, έστω και σε μικρότερες διαστάσεις».

Ο Σύλλογος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα αυτό διότι:

● Κινδυνεύουν να εθιστούν στα ναρκωτικά νέα παιδιά-φοιτητές του Πανεπιστημίου.

● Δημιουργούνται στον πανεπιστημιακό χώρο εστίες παρανομίας από τους εμπόρους-διακινητές που, με την επίκληση πολλές φορές του Πανεπιστημιακού Ασύλου, δρουν ανενόχλητα και αναπτύσσουν ποικίλες δραστηριότητες, απειλητικές όχι μόνο της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου αλλά και της σωματικής ακεραιότητας φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων.

● Τα θύματα αυτής της αλγεινής δραστηριότητας βιώνουν προσωπικό και οικογενειακό δράμα, το οποίο δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους ούτε την πολιτεία ούτε ένα πνευματικό Ιδρυμα με το κύρος και την ιστορία του ΑΠΘ.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ απευθύνεται στους φορείς της Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να αναλάβει συντονιστική δραστηριότητα για έναν δημόσιο διάλογο που και την κοινωνία θα ευαισθητοποιούσε και λύσεις στο πρόβλημα θα αναζητούσε.

Το τρίγωνο δράσης των εμπόρων

Γεγονός είναι ότι οι έως τώρα επαναλαμβανόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ανδρες της Αμεσης Δράσης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ασφάλειας, συλλαμβάνουν κάθε τόσο «βαποράκια» και μικροδιακινητές, αλλά κάποιο ισχυρό χτύπημα στις «αποθήκες» που βρίσκονται ακόμη και σε χώρους του ΑΠΘ ή σε «μεγάλα κεφάλια» του πολυπλόκαμου κυκλώματος που λυμαίνεται την ευρύτερη περιοχή ΑΠΘ - πλατεία Ναυαρίνου - πλατεία Ροτόντας δεν έχει υπάρξει.

Συλλαμβάνουν 5-10 άτομα και την επόμενη κιόλας μέρα το «κενό» καλύπτουν άλλα «βαποράκια», έτοιμα και αυτά να συλληφθούν για τη δόση τους ή για λίγα ευρώ....

Στο μεταξύ, σφοδρές είναι οι διαμαρτυρίες μόνιμων κατοίκων και καταστηματαρχών εδώ και ενάμιση χρόνο για την κατάσταση που επικρατεί –κυρίως τα βράδια– σε έναν από τους κεντρικότερους πεζόδρομους της Θεσσαλονίκης, τη Δημητρίου Γούναρη, στην εφαπτόμενη πλατεία Ναυαρίνου, και λίγο παραπάνω, στην Κάμαρα και τη Ροτόντα, χώροι οι οποίοι ήταν και παραμένουν το μαζικότερο νεολαιίστικο στέκι της πόλης.

Από τις 18 Απριλίου, 211 μόνιμοι κάτοικοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι καταστημάτων του πεζόδρομου της Δημητρίου Γούναρη, συνέταξαν και επέδωσαν εξώδικη αναφορά-διαμαρτυρία στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, την Εισαγγελία Πρωτοδικών και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την εγκατάλειψη της περιοχής από τις αρμόδιες αρχές.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στην «Εφ.Συν.» ότι «είναι φορές που φοβόμαστε να μπούμε στις πολυκατοικίες μας, ενώ οι ηλικιωμένοι δεν κατεβαίνουν καθόλου στον πεζόδρομο, για να μην πούμε για τις κλοπές κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, τσαντών και χρημάτων. Ειδικά μόλις πέσει το πρώτο σκοτάδι, επικρατεί πλήρως η ανασφάλεια, αφού έχουμε δει να γίνεται συχνά χρήση μαχαιριών στους διάφορους καβγάδες που ξεσπάνε συνεχώς».

Αν μη τι άλλο, οι έως τώρα αστυνομικές επιχειρήσεις αποδείχθηκαν επιφανειακές και αναποτελεσματικές.

Κύκλοι της αστυνομίας έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι το πρόβλημα ήταν αρχικά έντονο στην περιοχή της Ροτόντας και ότι μετά τις παρεμβάσεις των αρχών για λίγο καιρό υπήρξε μετατόπιση στο Πανεπιστήμιο, ενώ στη συνέχεια κατέβηκαν προς την Ναυαρίνου.

Αλλες πληροφορίες, όμως, θέλουν να σχεδιάζονται σύντομα και άλλες δράσεις που θα έχουν μονιμότερο χαρακτήρα...

Το σίγουρο είναι ότι πλέον υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα για την Εισαγγελία και την αστυνομία, αν θα καταφέρουν να «ξηλώσουν» το εμπόριο ναρκωτικών από το τρίγωνο αυτό.

Το πράγμα έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και πλέον οι συλλήψεις μικροδιακινητών έστω και σε καθημερινή βάση δεν πείθουν κανέναν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συμβουλευτικός ο ρόλος της Επιτροπής για τα ΑΕΙ
Τον καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα της 12μελούς Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία και Ειρήνη στους χώρους των ΑΕΙ, που συγκροτήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνει ο πρόεδρός της, καθηγητής...
Συμβουλευτικός ο ρόλος της Επιτροπής για τα ΑΕΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Αστυνομία στο ΑΠΘ διά της πλαγίας...
​Με αφορμή το υπαρκτό θέμα της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ, πρυτανικές αρχές και σύγκλητος του Ιδρύματος απηύθυναν επιστολή-αίτημα στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για «συνεχή παρέμβαση και διενέργεια ελέγχων...
Αστυνομία στο ΑΠΘ διά της πλαγίας...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος πάλι το άσυλο!
Την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τις επόμενες μέρες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ίδρυμα, με την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών και τη συμπλοκή φοιτητών με την Αστυνομία, δήλωσε ενώπιον της...
Στόχος πάλι το άσυλο!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η «πανεπιστημιακή αστυνομία» στο τραπέζι Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με τους πρυτάνεις
Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και την ΠΟΣΔΕΠ είχαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αντικείμενο το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία...
Η «πανεπιστημιακή αστυνομία» στο τραπέζι Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με τους πρυτάνεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας