Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η συγχώνευση κόβει καθηγητές
ΕUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η συγχώνευση κόβει καθηγητές

  • A-
  • A+

Μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ), που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 15 Οκτωβρίου, μειώνονται δραστικά οι ώρες των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι καθηγητές που μέχρι τώρα στήριζαν με το έργο τους τα εργαστήρια αυτά να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Με τη δικαιολογία ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του εκπαιδευτικού ιδρύματος και από ΤΕΙ, που έδινε έμφαση στα εργαστήρια και την πρακτική άσκηση, πλέον γίνεται Πανεπιστήμιο, το οποίο ρίχνει το βάρος του αλλού, η διοίκηση του νέου ιδρύματος αποφάσισε να μειώσει τις ώρες που καλύπτει το Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό από 6.500 σε μόλις 2.800 ώρες, γεγονός το οποίο πιθανότατα σημαίνει και μείωση του προσωπικού.

Ενδεικτικά, το Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό που απασχολούνταν στα δύο ΤΕΙ ήταν περίπου 300 άτομα, την ώρα που φέτος έχουν προκηρυχθεί 172 θέσεις μέχρι στιγμής.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠαΔΑ, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι ο αριθμός των έκτακτων καθηγητών θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα κατανείμουν τα Τμήματα τις ώρες.

«Εχουμε δώσει 2.200.000 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό του Πανεπιστημίου για να χρηματοδοτήσουμε 182 16ωρα εργαστηρίων. Αυτό σημαίνει περίπου 2.800 ώρες διδασκαλίας. Αν ο καθένας από τους συνεργάτες πάρει από τέσσερις ώρες και όχι δεκαέξι, τότε θα είναι περισσότεροι και αυτοί που θα απασχοληθούν τελικά», λέει, διευκρινίζοντας ότι του χρόνου οι ώρες των εργαστηρίων θα είναι ακόμη λιγότερες και ότι το επικουρικό διδακτικό έργο θα το αναλάβουν οι υποψήφιοι διδάκτορες και όχι έκτακτοι καθηγητές.

«Τα προγράμματα σπουδών τροποποιούνται σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης και τα εργαστηριακά μαθήματα πρακτικά «αφαιρούνται» και μετατρέπονται σε παρουσιάσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι ο πρακτικός χαρακτήρας των εργαστηρίων που καταργούνται είναι τεράστια υποβάθμιση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του νέου Πανεπιστημίου, μιας και οι απόφοιτοι του Ιδρύματος θα καλούνται να βρουν εργασία με μηδενική πρακτική γνώση πάνω στο αντικείμενό τους. Πρέπει να αναρωτηθούμε: τέτοιους απόφοιτους θέλουμε να έχει το νέο Ιδρυμα; Με ακόμα πιο περιορισμένα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, με δεδομένους τους υποκατώτατους μισθούς, με κατηγοριοποιημένα πτυχία;

»Η περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών, που θα πραγματοποιηθεί στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, λόγω των ομαδικών απολύσεων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών είναι απόρροια της πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, ενώ ευθύνη έχουν και τα διοικητικά όργανα του νέου Ιδρύματος, για την ανοχή τους στις επισφαλείς συνθήκες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΕΠ) ΤΕΙ Πειραιά και ΤΕΙ Αθήνας.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Προ ημερών μάλιστα πραγματοποιήθηκε και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με συνεργάτη του υπουργού, η οποία όμως έφυγε με άδεια χέρια από το υπουργείο, καθώς ο συνεργάτης του Κώστα Γαβρόγλου επικαλέστηκε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και πέταξε το μπαλάκι ξανά στη διοίκηση του ΠαΔΑ.

Οι δύο σύλλογοι ζητούν τη μονιμοποίηση του Εκτακτου Εκπαιδευτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, προβλέποντας αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό λόγω του μεγάλου αριθμού εισακτέων, αλλά και της συνταξιοδότησης αρκετών μελών ΔΕΠ των δύο ιδρυμάτων, ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, την άμεση απόδοση όλων των οφειλομένων, αύξηση του μισθού των έκτακτων διδασκόντων, καθώς και την άμεση προκήρυξη νέων θέσεων διδασκόντων και λοιπού προσωπικού, μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μετά από μία περίοδο μακράς διαβούλευσης και έντονων αντιδράσεων κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που προβλέπει ότι το νεοϊδρυθέν ίδρυμα θα έχει συνολικά...
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών έξω από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και το Τμήμα...
Κινητοποιήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάχες... επιβίωσης στα ΤΕΙ
​Οξύνεται η ένταση στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενόψει του τελικού σχεδίου συγχώνευσης των τμημάτων τους προκειμένου να διαμορφωθεί η αρχιτεκτονική δομή του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αναβολές...
Μάχες... επιβίωσης στα ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξετάσεις με... Φυσική παρουσία
Τις εκβιαστικές πρακτικές ορισμένων καθηγητών καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Αθήνας, με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου.
Εξετάσεις με... Φυσική παρουσία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπάχαλο με τα μαθήματα και την εξεταστική στα Πανεπιστήμια
Το υπουργείο πέταξε την ευθύνη στα ιδρύματα, οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων στους καθηγητές και οι καθηγητές στους φοιτητές, με το πρόγραμμα των εξεταστικών να παραμένει άγνωστο.
Μπάχαλο με τα μαθήματα και την εξεταστική στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν ποιοτική και δωρεάν σίτιση
Σε μπλόκο στον έλεγχο των καρτών σίτισης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προχώρησαν μέλη του Συλλόγου...
Ζητούν ποιοτική και δωρεάν σίτιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας