• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  6 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 7.2°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  88%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέος πρύτανης, νέος άνεμος

 • A-
 • A+

«Στροφή» στον διάλογο και την προοδευτικότητα φαίνεται να κάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην πρυτανική Aρχή. Το Σάββατο, ανέλαβε και επίσημα ο νέος πρύτανης Στέλιος Κατρανίδης, που προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Kεντροαριστεράς, στη θέση του «γαλάζιου» Αχιλλέα Ζαπράνη, κατά τη θητεία του οποίου δεν ήταν λίγες οι φορές που του καταλογίστηκαν «σκληρός συντηρητικός λόγος και δεξιές πρακτικές».

Τον «νέο αέρα» φρόντισε να κάνει αντιληπτό με το «καλημέρα» ο κ. Κατρανίδης, κάνοντας λόγο για «εμπέδωση ενός κλίματος διαλόγου-επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενίσχυση της έρευνας, διεθνοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και ιδιαίτερα των μεταπτυχιακών και επίλυση του χρόνιου στεγαστικού προβλήματος, με ευρύτερο στόχο την περαιτέρω ανάδειξη και καταξίωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας».

Ο κ. Κατρανίδης πλαισιώνεται από τρεις νέους αντιπρυτάνεις, την καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου και τους καθηγητές Δημήτρη Κυρκιλή και Δημήτρη Χανδράκη. Οι αντιπρυτάνεις εξελέγησαν κατ’ εφαρμογή του νέου συστήματος εκλογής πρυτανικών Αρχών, για πρώτη φορά από ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

Ο νέος πρύτανης, Στέλιος Κατρανίδης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ευχαρίστησε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που τον εμπιστεύθηκαν.

Τιμώντας όλους όσοι προτίμησαν μια «διαφορετική επιλογή», επισήμανε ότι το εύρος του φάσματος των δυνάμεων που συμπαρατάχθηκαν για την εκλογή του και οι εποικοδομητικές για τον κοινό στόχο προτάσεις των άλλων υποψηφίων δημιουργούν την υποχρέωση χάραξης μιας νέας πορείας για το Ιδρυμα, η οποία αφενός θα βελτιώσει αδυναμίες του παρελθόντος, αφετέρου θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον του πανεπιστημίου, ώστε αυτό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της αριστείας, με όρους κοινωνικής ευαισθησίας και χωρίς αποκλεισμούς.

Τόνισε, επίσης, ότι η αλλαγή κλίματος που θα επιδιώξουν τόσο ο ίδιος όσο και οι νέοι αντιπρυτάνεις, θα στηριχθεί στην όσο το δυνατόν συχνότερη ανταλλαγή απόψεων μέσα στο Πανεπιστήμιο, με σεβασμό στις γνώμες όλων, στην καλλιέργεια ισχυρότερων δεσμών με τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αλλά ταυτόχρονα και στη βελτίωση της επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας.

Η ανάληψη της πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ από τον κ. Κατρανίδη βάζει τέλος σε μια πολυετή περίοδο «Νεοδημοκρατών» πρυτάνεων, που ξεκίνησε το 2006 με τον Ηλία Κουσκουβέλη και είχε κατάληξη στον απερχόμενο τώρα Αχιλλέα Ζαπράνη.

Ο κ. Κατρανίδης ηγήθηκε ενός «πολύχρωμου» ψηφοδελτίου -στο οποίο στρατεύθηκαν και το στήριξαν καθηγητές ενός ευρέος πολιτικού φάσματος που ξεκινούσαν από δυσαρεστημένους της προηγούμενης διοίκησης και έφταναν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά-, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει προσανατολισμό το ίδρυμα.

Η θητεία της νέας διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι τετραετής και λήγει στις 31 Αυγούστου 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος πάλι το άσυλο!
Την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τις επόμενες μέρες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ίδρυμα, με την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών και τη συμπλοκή φοιτητών με την Αστυνομία, δήλωσε ενώπιον της...
Στόχος πάλι το άσυλο!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε διαβούλευση οι συνέργειες και τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας
Τέσσερις σχολές και 20 νέα τμήματα περιλαμβάνει το νέο Ιδρυμα που θα προκύψει από τις συνέργειες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με το σχέδιο που από χθες τέθηκε σε διαβούλευση.
Σε διαβούλευση οι συνέργειες και τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί υποψήφιων πρυτάνεων
Επεισοδιακές προμηνύονται οι πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ, με τον Ευθύμιο Λέκκα να ανεβάζει τους τόνους εγκαλώντας τον νυν πρύτανη για απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι διεκδικητές του...
Διαξιφισμοί υποψήφιων πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυπούν τη διακίνηση στη... ρίζα
Το κακό στη ρίζα του... εμφανίζονται αποφασισμένες να χτυπήσουν οι διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης μετά και τις τελευταίες εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και κατοίκων περιοχών της πόλης οι...
Χτυπούν τη διακίνηση στη... ρίζα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολύ κοντά το νέο ισχυρό Πανεπιστήμιο σε Μακεδονία και Θράκη
Την ύστατη κυριολεκτικά ώρα το ΑΤΕΙ-Θ της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαβεί την πύλη της συνένωσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μετά το σίριαλ...
Πολύ κοντά το νέο ισχυρό Πανεπιστήμιο σε Μακεδονία και Θράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας