• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  6 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  2 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.4°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οψιμες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Αντιμέτωπος με ένα κλίμα όπου κυριαρχούν περισσότερο τα στοιχεία της μικροκομματικής σκοπιμότητας, του τοπικισμού και του μεγαλοϊδεατισμού και λιγότερο ζητήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

Σκοπός της περιοδείας του υπουργού, που ξεκίνησε την Τετάρτη από την πόλη των Τρικάλων και περιλαμβάνει ακόμη επισκέψεις σε Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλο και Λαμία, είναι να γίνουν οι τελικές επαφές με την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση απέναντι στην πρόταση του υπουργείου για συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Πρόταση που εντάσσεται στο πλαίσιο των συνολικότερων αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, για την περίπτωση των τριών ιδρυμάτων της κεντρικής Ελλάδας, εξετάζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν με απόφαση του υπουργείου συγκροτήθηκε σχετική επιτροπή - πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Αν και έχει ξεκινήσει αρκετούς μήνες ο διάλογος γύρω από τις εξελίξεις και ουσιαστικά ήταν υποτονικός, ξαφνικά άρχισαν τόσο από την πλευρά της Θεσσαλίας όσο και από της Στερεάς Ελλάδας να τίθενται ζητήματα, τα οποία, βέβαια, δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο της εκπαίδευσης αλλά αφορούσαν τη χωροταξική κατανομή των τμημάτων που θα προέκυπταν στο νέο πανεπιστήμιο και το ποια πόλη θα βγει ωφελημένη ή χαμένη σε αριθμό τμημάτων.

Οι αντιδράσεις γύρω από το νέο χωροταξικό συνεχίζονται ακόμη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ουσιαστικά συγχωνεύονται δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, με χαρακτηριστική την τελευταία δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να διαταραχθεί η θεσσαλική συνείδηση στη συγχώνευση του Πανεπιστημίου - ΤΕΙ».

Αντίθετα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εμφανίστηκαν ξαφνικά στοιχεία μεγαλοϊδεατισμού και οι δήμαρχοι, μαζί με την περιφέρεια, αποφάσισαν να αναθέσουν στον καθηγητή Γιάννη Πανούση την εκπόνηση μελέτης για την επανίδρυση Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.

Την επανίδρυση, δηλαδή, ενός Πανεπιστημίου που καταργήθηκε το 2013, καθώς ποτέ του δεν κατάφερε να αναπτυχθεί. Η ειρωνεία είναι ότι αρκετοί από αυτούς που ζητούν πανεπιστήμιο στη Στερεά Ελλάδα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ήταν παρόντες στη δημόσια ζωή της χώρας όταν απαξιώθηκε και καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, αντίστοιχα χαρακτηριστικά συρρίκνωσης και απαξίωσης παρουσιάζει και το ΤΕΙ Στερεάς, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να κρατηθεί σε λειτουργία στη συνέχεια.

Ωστόσο, ο ελάχιστος χρόνος που είχε στη διάθεσή του ο Γιάννης Πανούσης δεν του επέτρεψε να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, με αρκετούς αυτοδιοικητικούς της Στερεάς, μάλιστα, να την απαξιώνουν από μόνοι τους χαρακτηρίζοντάς την «βάση για συζήτηση».

Προτάσεις ΕΚΠΑ και Γεωπονικού

Εν τω μεταξύ στο κάδρο των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπήκαν οι προτάσεις του Καποδιστριακού και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για επέκτασή τους σε Χαλκίδα - Θήβα και Αλίαρτο - Λιβαδειά - Καρπενήσι αντίστοιχα, απορροφώντας τα τμήματα και τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Στερεάς και ιδρύοντας νέα τμήματα.

Δύο προτάσεις που φαίνεται να αντιμετωπίζονται θετικά από τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, «σπάζοντας» ουσιαστικά το μέτωπο που επιχείρησαν να διαμορφώσουν οι δήμοι και η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στην περίπτωση της πρότασης του Γεωπονικού υπήρξε ουσιαστικά συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πάνω στη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στις εγκαταστάσεις της Κωπαΐδας στην Αλίαρτο, καθώς και στην παρουσία του Γεωπονικού στο Καρπενήσι.

Η κίνηση των δύο πανεπιστημίων να επεκταθούν προς τη Στερεά Ελλάδα διευκολύνει και τη διαδικασία συνένωσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της Θεσσαλίας, καθώς πλέον το νέο πανεπιστήμιο θα εκτείνεται μόνο στις πόλεις της Θεσσαλίας και στη Λαμία, όπου ήδη διαθέτει σχολές και τμήματα.

Επίσης στην πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβλέπεται και η λειτουργία Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης στους Δελφούς και την Αμφισσα.

Επιμέρους διαφωνίες πάνω στην τελική πρόταση για τη συνένωση των τριών Ιδρυμάτων υπήρξαν και από μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας, αν και στην ουσία πρόκειται για δράσεις που δείχνουν να εντάσσονται στο πλαίσιο του διαλόγου με το υπουργείο.

Τον προβληματισμό και τη διαφωνία του, τόσο πάνω στις θέσεις του υπουργείου όσο και απέναντι στη στάση των αυτοδιοικητικών έχει εκφράσει με ανακοινώσεις του το ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για κινήσεις και προτάσεις που οδηγούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα.

Τα ζητήματα αυτά καλείται ουσιαστικά να αντιμετωπίσει ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο της περιοδείας του και να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση απέναντι στην πρόταση του υπουργείου, που όλα δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο θα μπει στην τελική ευθεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και...
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Μπορεί 10 χρόνια τώρα το Διεθνές Πανεπιστήμιο να μην κατάφερε να βρει μια θέση στη διεθνή σχετική κατάταξη ή τουλάχιστον στη λίστα ενδιαφέροντος αλλοδαπών ενδιαφερομένων, όμως η παραίτηση του προέδρου του το...
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που,...
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
Με παρόντα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννινα συζήτησε τα μείζονα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των πανεπιστημίων και τις συνέργειες με τα τεχνολογικά ιδρύματα ●...
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας