Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην ατζέντα Γαβρόγλου η σχολική βία και τα κινητά στα σχολεία
EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στην ατζέντα Γαβρόγλου η σχολική βία και τα κινητά στα σχολεία

  • A-
  • A+

Δυο «μεγάλες συζητήσεις» θα ξεκινήσουν μαζί με τα μαθήματα στα σχολεία, τον Σεπτέμβρη. Η μια συζήτηση θα αφορά το κρίσιμο θέμα της σχολικής βίας και η άλλη τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Δυο θέματα που «δεν σχετίζονται άμεσα, αλλά είναι τεράστια ζητήματα» στη ζωή των μαθητών, όπως είπε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, αναγγέλλοντας τις δυο πρωτοβουλίες στο πλαίσιο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου, από τη Βουλή.

Οι συζητήσεις αυτές δεν θα είναι μόνο στα σχολεία και μόνο με τους μαθητές. «Θα είναι και με τους γονείς και με την κοινωνία ολόκληρη» επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου καλώντας, παράλληλα, τα κόμματα να συζητήσουν κι αυτά μεταξύ τους ώστε να «δουν τι μπορεί να νομοθετήσουν» αλλά και πώς ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της νοοτροπίας, επιρρίπτοντάς τους, μάλιστα, εμμέσως αλλά σαφώς, ευθύνες για το κακό παράδειγμα. 

«Υπάρχει, δυστυχώς μια γενικευμένη αντίληψη ότι η μαγκιά είναι καλό πράγμα», τόνισε. «Δεν μπορεί να περνάμε με κόκκινο. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε σε μονόδρομο αντίθετα. Δεν μπορεί το μηχανάκι να είναι παρκαρισμένο πάνω στα πεζοδρόμια και να μην μπορούν να περάσουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή η μητέρα με το καροτσάκι. (..) Ως κόμματα θα πρέπει να αρχίσουμε έναν αγώνα ώστε η κοινωνία να δει αυτά τα πράγματα και να μπορέσει να πάρει τα μέτρα της. Ομως, δυστυχώς, οι νοοτροπίες αλλάζουν όχι με νόμους αλλά με την εκπαίδευση και με τη συμπεριφορά των ίδιων των κομμάτων για διάφορα πράγματα που γίνονται.»

Τη συζήτηση γύρω από τα θέματα βίας, είπε ο υπουργός, «την είχαμε προγραμματίσει πολύ νωρίτερα από το τραγικό γεγονός με τον νέο», ενώ η συζήτηση για τα κινητά είναι από αυτές που «πρέπει να γίνουν». Όπως τόνισε, «ξέρετε ότι απαγορέψαμε τη χρήση των κινητών. Όμως αυτό δεν πρέπει να είναι ένα μέτρο γραφειοκρατικό και να αρχίσει ο κάθε διευθυντής, ο κάθε δάσκαλος, να ψάχνει τις τσάντες, κ.λπ. Εδώ πρέπει να πειστούν γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί γι’ αυτή τη λειτουργία και την εφαρμογή αυτού του μέτρου.»

Σε ό,τι αφορά το «εξαιρετικά σοβαρό» ζήτημα της βίας στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε πάρα πολλές χώρες, σχεδόν σε όλες» αλλά «δεν μπορεί να λυθεί με βραχυπρόθεσμα μέτρα». Πρώτη προσπάθεια θα είναι η αναγνώριση των πολλαπλών προσώπων της βίας και του bulling, «διότι δεν είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος που ασκείται αυτή η βία από νέα παιδιά προς άλλα νέα παιδιά» και «δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα σχολεία.»

Ακολούθως και σε συνεργασία πάντα με το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) η εφαρμογή του συνόλου των προγραμμάτων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή όποιων άλλων προταθούν.

Ιδιαίτερη αξία, πάντως, έχει η επισήμανση του υπουργού για τη μορφή και το πλαίσιο της δύσκολης αυτής συζήτησης. Όπως είπε «είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνεται όχι μόνο με τα θύματα, αλλά και με τους θύτες και όχι μόνο με τους γονείς των θυμάτων, αλλά και με τους γονείς των θυτών».

Γι’ αυτό και η βασική πρόθεση να «διευκολυνθεί αυτή η συζήτηση» με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους και φυσικά με τη δημιουργία προγραμμάτων και για τους εκπαιδευτικούς.

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, ο κ. Γαβρόγλου, παρέπεμψε μεταξύ άλλων :

⇒ Στην καθιέρωση –για πρώτη φορά φέτος- της 6ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο σχολείο. «Ο κίνδυνος με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι να πρόκειται για μια γραφειοκρατική ρύθμιση. Όμως, με τις προτάσεις που έχουμε κάνει, δηλαδή με ένα σύνολο προτάσεων και βοηθημάτων που έχουμε δώσει στους εκπαιδευτικούς, αυτό δεν ισχύει» έσπευσε ο υπουργός να προλάβει αποδοκιμαστικά σχόλια.

 Στη θεματική εβδομάδα που έχει καθιερωθεί στο γυμνάσιο. Μεταξύ των θεμάτων «η αντιμετώπιση τέτοιου είδους συμπεριφορών στα σχολεία. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχέδια που δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν
Η προκήρυξη εκλογών ανέτρεψε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα να μένουν μετέωρες σημαντικές ρυθμίσεις σχετικά με τα φροντιστήρια, το πειθαρχικό δίκαιο και 16 πανεπιστημιακά τμήματα.
Τα σχέδια που δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άκαρπη συνάντηση Γαβρόγλου και ΟΛΜΕ
Άγονη η συζήτηση την Τετάρτη, μεταξύ του υπουργού Παιδείας με το προεδρείο της ΟΛΜΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα Γ' λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής.
Άκαρπη συνάντηση Γαβρόγλου και ΟΛΜΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρυσή τομή για τους διορισμούς εκπαιδευτικών
Τα κριτήρια διορισμού στην εκπαίδευση, εντός της επόμενης τριετίας, 15.000 δασκάλων και καθηγητών ύστερα από δέκα χρόνια αδιοριστίας αποφασίστηκαν εντός της επόμενης τριετίας ● Προϋπηρεσία με πλαφόν,...
Χρυσή τομή για τους διορισμούς εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΟΣΑ(Ν) να ακούς τον Κυριάκο...
​Πώς μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας; Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του οράματος του προέδρου της Ν.Δ. για την εκπαίδευση, η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ αποδεικνύει...
ΟΟΣΑ(Ν) να ακούς τον Κυριάκο...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας