Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΤΕΙ Κρήτης, δηλαδή ΑΕΙ

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΕΙ Κρήτης, δηλαδή ΑΕΙ

  • A-
  • A+

Το ΤΕΙ Κρήτης είναι από τα σημαντικότερα ΤΕΙ της χώρας και η ανάδειξή του σε πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι θέμα ελάχιστου χρόνου, είτε πραγματοποιηθεί η συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο είτε λειτουργήσει αυτόνομα. Για τούτο θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από ακαδημαϊκούς όλης της χώρας, η οποία μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχει παραδώσει τα πορίσματά της.

Αυτό συνάγεται από τις αντιπολωτικές και εύστροφες δηλώσεις χθες του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος με άξονα τη στρατηγική ποιότητας και την ενοποίηση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού χώρου προχωρά στην υλοποίηση των αρχικών του διακηρύξεων.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΙ Κρήτης με το ΙΤΕ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Καινοτομίας και Ερευνας, Κώστα Φωτάκη, ο πρύτανης του πρώτου, Νίκος Κατσαράκης, και ο πρόεδρος του δεύτερου, Νεκτάριος Ταβερναράκης, υπέγραψαν μνημόνιο για την απονομή διδακτορικών τίτλων από κοινού, τους οποίους θα απονέμει το ΤΕΙ Κρήτης. Αυτή και μόνον η ενέργεια για τους γνωρίζοντες σημαίνει de facto πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης.

Τα χρονοδιαγράμματα

Συγκεκριμένα ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη δίωρη συνεδρίασή του με τη Σύγκλητο του προαναφερόμενου ιδρύματος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρύτανη Νίκο Κατσαράκη ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το ΤΕΙ Κρήτης είναι σήμερα το καλύτερο ΤΕΙ στον τόπο μας χωρίς αστερίσκο. Το οφείλουμε όχι στην Πολιτεία, που είχε εγκαταλείψει το ΤΕΙ, αλλά στο προσωπικό του. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα ΤΕΙ έχουν μόνο προβλήματα. Πολλά τμήματά τους είναι de facto πανεπιστημιακά και πολλά πανεπιστήμια τα έχουν αγκαλιάσει με συνέργειες. Η ιστορία του κάθε ιδρύματος έχει σημαδέψει το παρόν του και αυτό είναι σημαντικό για τις αποφάσεις που θα πάρει η Πολιτεία. Στη Σύγκλητο αναπτύχθηκαν πολλές προτάσεις συναδέλφων για να εξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο. Θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με ακαδημαϊκούς από όλη την Ελλάδα για την προοπτική του ΤΕΙ Κρήτης και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα μας έχει παραδοθεί η εργασία».

Τα χρονοδιαγράμματα, λοιπόν, για την ποιοτική αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης και το αναπτυξιακό του άλμα προς όφελος της κοινωνίας είναι άμεσα. Μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου θεώρησε πολύ σημαντικό πως αυτές οι συζητήσεις έχουν γίνει με το τέλος των μνημονίων και οι προοπτικές θα είναι ευοίωνες.

Πάντως, διασαφήνισε ως προς τη σχέση με τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κρήτη πως με τα πορίσματα της ομάδας εργασίας θα γίνει μία δημοκρατική συζήτηση με ακαδημαϊκά κριτήρια.

«Στην Κρήτη έχουμε υψηλότατου επιπέδου ιδρύματα και από μόνο του αυτό έχει μια δυναμική. Τι το καλύτερο σε μια δημοκρατική χώρα να συνυπάρχουμε με τις διαφορές μας».

Ο πρύτανης Νίκος Κατσαράκης τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν 15 μεταπτυχιακά προγράμματα, τα δέκα χωρίς τέλη φοίτησης, «σημαντικό για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες».

Εξι τμήματα πληρούν τις προϋποθέσεις για διδακτορικά, ενώ «έχουμε 17 εγκεκριμένα έργα για τον παραγωγικό ιστό όλης της Ελλάδας».

Υποστήριξε μάλιστα πως το ΤΕΙ Κρήτης πρέπει να αναβαθμιστεί κι άλλο, η παρουσία ισχυρών πανεπιστημίων αλλού θα δημιουργήσει προβλήματα στα ιδρύματα της Κρήτης.

Στο μεταξύ, πανελλήνιο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα έχει η υπογραφή μνημονίου μεταξύ ΤΕΙ - ΙΤΕ για δημιουργία Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης, όπως ανέφερε ο κ. Φωτάκης, στον αγροτοδιατροφικό τομέα με βάση το αγρόκτημα του ΤΕΙ, έκτασης εκατό στρεμμάτων, το οποίο θα γίνει πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο με τη χρήση πρωτότυπων ρομποτικών συστημάτων που έχει αναπτύξει το ΤΕΙ Κρήτης για τη γεωργία, τις βιολογικές καλλιέργειες κ.λπ. καθώς και με τη χρήση μεθόδων Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
​Με τρία εγχειρήματα, σε Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο, επιχειρεί να ολοκληρώσει το υπουργείο Παιδείας την αναδιάταξη στον χώρο της ανώτατης...
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέο Ίδρυμα από συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με ΤΕΙ
Σε διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου με το οποίο προτείνεται η δημιουργία ενός νέου Ιδρύματος με το πλήρες ακαδημαϊκό προφίλ των υπόλοιπων...
Νέο Ίδρυμα από συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΤΕΙ Κρήτης μετεξελίσσεται σε σύγχρονο πανεπιστήμιο
Με διαφορετικές ταχύτητες εισέρχεται στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής προς τον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης...
Το ΤΕΙ Κρήτης μετεξελίσσεται σε σύγχρονο πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναβολή συζήτησης και ψήφισης του ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση
Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η συζήτηση και ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση στην οποία...
Αναβολή συζήτησης και ψήφισης του ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πρότασης της επιτροπής για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών...
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης