• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.9°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 14.7°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.4°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.6°C / 9.4°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.5°C / 14.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 16.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.1°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.7°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 15.1°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Οι συνέργειες με τα ΤΕΙ αλλά και τα μείζονα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των Πανεπιστημίων αποτέλεσαν τα σημαντικότερα θέματα της διήμερης συνόδου των πρυτάνεων στα Ιωάννινα, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Η ένταξη των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στα νέα ιδρύματα ήταν το κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση για τις συνέργειες, ενώ τα αιτήματα για συνέχιση της χρηματοδότησης (όπως αυτή ξεκίνησε φέτος) και για ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων ήταν βασικά πεδία διαβούλευσης με τον παρόντα υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες, η διαφωνία της συνόδου των πρυτάνεων με το υπουργείο για την «εξομοίωση» των μελών ΔΕΠ παραμένει ανοιχτή.

Οι επικεφαλής των Πανεπιστημίων ζητούν την τήρηση της ισχύουσας διαδικασίας κρίσης από εκλεκτορικά σώματα, το υπουργείο προάγει τη διαδικασία έγκρισης μέσω επιτροπών οι οποίες θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά των διδασκόντων.

Αντιθέτως, υπήρξε αποδοχή από τον υπουργό του αιτήματος των αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον περιορισμό συμμετοχής των αρχών του απορροφούμενου ΤΕΙ Ηπείρου στο Συμβούλιο Μετάβασης και όχι στα κορυφαία όργανα διοίκησης του νέου ιδρύματος.

Αυτό δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες συνέργειες.

Σε συνάντηση που έγινε μετά τη σύνοδο ανάμεσα στον κ. Γαβρόγλου και τους εκπροσώπους της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συζητήθηκε διεξοδικά η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου με τις παρατηρήσεις και προτάσεις για τη συνέργεια με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Το Συμβούλιο Μετάβασης

Οπως ειπώθηκε από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται για συνένωση κατά νομική έννοια, αλλά για κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου και απορρόφησή του από το Πανεπιστήμιο.

Συνεπώς, υπάρχει αδυναμία εφαρμογής των ισχυόντων κανόνων ή διαδικασιών αντιστοίχισης σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της τύχης των σημερινών αρχών του ΤΕΙ.

Προτάθηκε και έγινε αποδεκτό οι σημερινοί επικεφαλής του τεχνολογικού ιδρύματος να μετέχουν στο Συμβούλιο Μετάβασης το οποίο θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ενσωματωμένου ΤΕΙ μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και οι φετινοί πρωτοετείς του ιδρύματος (καθώς το νέο ίδρυμα δεν πρόλαβε το φετινό μηχανογραφικό). Αν κάποιοι θελήσουν να μετάσχουν στη διοίκηση του νέου ιδρύματος, θα περιμένουν τις επόμενες πρυτανικές εκλογές.

Κατά τ’ άλλα, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα για τα Πανεπιστήμια, όπως η διαχείριση των ΕΛΚΕ, η διατήρηση του ύψους της φετινής χρηματοδότησης και την επόμενη χρονιά, η ενίσχυση των ιδρυμάτων με διδακτικό προσωπικό, η υποστήριξη σε πολλά άλλα οικονομικά και τεχνικά ζητήματα.

Αμφότερες οι πλευρές βεβαιώνουν το θετικό κλίμα κατά τη συζήτηση με τον υπουργό. Το ίδιο και ακόμη καλύτερο ήταν το κλίμα κατά τη συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τις αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της συνέργειας του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου είναι το πρώτο του είδους (αφού το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέκυψε από τη συνένωση δύο ΤΕΙ) και ίσως αποτελέσει πρότυπο για όλες τις επόμενες συγχωνεύσεις.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι από τις επαφές που είχε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προέκυψε συμφωνία και λύση σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί με την απόφαση της Συγκλήτου η οποία περιλάμβανε 13 παρατηρήσεις (πέντε ενστάσεις που έγιναν όλες δεκτές και προτάσεις εκ των οποίων αρκετές έτυχαν αποδοχής).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πυρά μόνο για τη διαδικασία
Με ένταση ξεκίνησε, χθες, στην Επιτροπή των Θεσμών η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ, την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, τα Πειραματικά σχολεία...
Πυρά μόνο για τη διαδικασία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
Σε κλίμα περισσότερο συναινετικό απ’ όσο αναμενόταν έληξε η συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις. Σίγουρα σ’ αυτό βοήθησαν από τη μια η αναγγελία της επιχορήγησης συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ και από την...
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
Τις δομικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης που περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Παιδείας για την ερχόμενη τριετία παρουσίασε αναλυτικά, χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναγγέλλοντας...
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και...
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας