• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.7°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  97%

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προγραμματίζουν σύνοδο την Παρασκευή και το Σάββατο και οι ομόλογοί τους των ΤΕΙ συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο για να προσαρμοστούν στη συντελούμενη αναδιάρθρωση

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες

 • A-
 • A+

Η συντελούμενη αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα αυτό τον καιρό. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους που επιχειρούν ν’ ανέβουν τελευταία στιγμή στο τρένο.

Στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι καθηγητές τρέχουν να προλάβουν κτίρια, αίθουσες και... τον χρόνο για να βγάλουν νέα προγράμματα σπουδών μέχρι τον Σεπτέμβριο, στα Ιωάννινα μαλώνουν για τμήματα, θέσεις και γόητρο, ενώ σε Πελοπόννησο, Αιγαίο και Θεσσαλονίκη τρέχουν να ενταχθούν στη νέα πραγματικότητα.

Προγραμματίζουν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων σύνοδο την Παρασκευή και το Σάββατο, συνεδριάζουν εκτάκτως μία μέρα νωρίτερα οι πρυτάνεις των ΤΕΙ. Ανακοινώνουν Σύγκλητοι ορισμένων Πανεπιστημίων τις ενστάσεις τους ως προς την υλοποίηση του σχεδίου συγχώνευσης, ανταποδίδουν τα υπό συνεργασία τεχνολογικά Ιδρύματα.

Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα αποδεικνύεται, όπως αναμενόταν, πιο δύσκολη από την αποδοχή της, παρά το γεγονός πως όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες έχουν εμπεδώσει την ιδέα. Γι’ αυτό και θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουν πολύ σοβαρά για την επιτυχία του στοιχήματος που πλέον είναι δικό τους.

Κι επειδή το εγχείρημα συντελείται σε δυο διαστάσεις, την ακαδημαϊκή και την εξω-ακαδημαϊκή, οι οποίες συμπλέκονται και διαπλέκονται, θα πρέπει και η προσπάθεια να είναι διπλή.

■ Είναι χαρακτηριστικό πως και οι δυο σύνοδοι (πρυτάνεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) επανατοποθετούν στο επίκεντρο το θέμα των συγχωνεύσεων παρά το προχωρημένο της διαδικασίας. Και δεν είναι χαρακτηριστικό μόνον επειδή αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές διαφωνίες έως και συγκρούσεις για την τελική μορφή της συγχώνευσης των Ιδρυμάτων ανά περιφέρεια, αλλά και επειδή οι απ’ έξω πολλές φορές κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο, ενίοτε δε και ζημιά.

■ Στα Ιωάννινα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου απεφάνθη πως «το υποβληθέν νέο σχέδιο εμπεριέχει πρόσθετες διατάξεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την εξασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του εγχειρήματος από τον κύριο φορέα της υλοποίησής του, που είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Ακολούθως, εκθέτει τις 13 ενστάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν εύλογες επισημάνσεις είτε για την ενίσχυση του Ιδρύματος με νέες θέσεις και χρηματοδότηση είτε για τη διαχείριση των οικονομικών (βλ. ΕΛΚΕ) αλλά και επιφυλάξεις που επιβεβαιώνουν τον καβγά της συγκατοίκησης.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνονται ενστάσεις για το δικαίωμα θέσης στις κεφαλές του ΤΕΙ Ηπείρου, την ένταξη των μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ, τις αποφάσεις για τη δημιουργία ή κατάργηση τμημάτων. Το Ιδρυμα επανέρχεται επιμένοντας σε προτάσεις οι οποίες είχαν απορριφθεί (βλ. ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής κ.ά.)

Αιτίες διαμάχης

Στην αντίδραση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου «απάντησε» με ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας στην Ηπειρο είναι ένα ώριμο αίτημα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και γι’ αυτό απόλυτα αναγκαίο».

Οσο για τα μέλη ΔΕΠ, που αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες διαμάχης σε όλα τα παντρέματα που γίνονται ανά την Ελλάδα, ανέλαβε η σύνοδος των πρυτάνεων των ΤΕΙ.

Στην ανακοίνωσή τους, ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης, τονίζουν πως πρέπει να διασφαλιστεί «η ίση και αξιοπρεπής αντιμετώπιση σε ίδιες κατηγορίες ακαδημαϊκού προσωπικού και εργαζομένων στα ΤΕΙ», κάνοντας λόγο για «διασφάλιση ακαδημαϊκού περιβάλλοντος ανάπτυξης και εργασιακής ειρήνης στα Ιδρύματα που θα προκύψουν».

■ Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου ξεκίνησε το εγχείρημα της αναδιάταξης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, όλα αυτά ανάχθηκαν σε μεγάλες προκλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μία οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο Ιδρυμάτων (ΤΕΙ ΑΘήνας και Πειραιά) έχουν ανοίξει πόλεμο για το κτίριο και τα γραφεία και από την άλλη οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις για την κατανομή των εγκαταστάσεων έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα φαιδρά. Επισκέπτονται καθηγητές του ενός Ιδρύματος τις εγκαταστάσεις του άλλου και κάνουν παρατηρήσεις του τύπου: «Ωραίο αυτό το κτίριο, να το πάρουμε εμείς» ή «Ποιος έχει επιλέξει αυτές τις εγκαταστάσεις; Γιατί δεν τις προλάβαμε εμείς;».

Πριν από λίγες ημέρες, έντρομος ένας καθηγητής δήλωνε: «Μάθαμε πολύ αργά ότι συγχωνευτήκαμε με άλλο τμήμα και ακόμα δεν ξέρουμε πώς να φτιάξουμε το νέο πρόγραμμα σπουδών. Πώς θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο;».

Οσο για τα σχόλια που ακούγονται στο παρασκήνιο, ξεκινούν από τις διαφορές για τις εγκαταστάσεις των δύο Ιδρυμάτων (πιο σύγχρονες και άνετες του Πειραιά, πιο κοντά στο κέντρο του Αθηνών) και φτάνουν στη δυσαρέσκεια για το τελικό πάντρεμα αλλά και για τους επικεφαλής στο νέο Ιδρυμα (ο «ξένος» πρόεδρος του Συμβουλίου, Κώστας Μουτζούρης - πρώην πρύτανης ΕΜΠ, οι τελικές συμφωνίες που κάποιους ευνόησαν και κάποιους έπληξαν χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κ.ά.)

■ Τέλος, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας εξακολουθούν να είναι πολεμικές. Αρκετές μέρες μετά τη γνωστοποίηση του προς διαβούλευση σχεδίου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και ενόψει των δύο συνόδων, οι πρυτάνεις των δυο ΤΕΙ «ξαναχτυπούν».

Με κοινή δήλωσή τους ανακοινώνουν πως «το κείμενο “Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας” δεν έχει καμία σχέση με το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διόρισε για να κάνει τη σχετική εισήγηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
Σε κλίμα περισσότερο συναινετικό απ’ όσο αναμενόταν έληξε η συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις. Σίγουρα σ’ αυτό βοήθησαν από τη μια η αναγγελία της επιχορήγησης συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ και από την...
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
Χωρίς αλλαγές στις βασικές του διατάξεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ποιες οι βασικές ρυθμίσεις του.
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συγκρότησης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας κυρίως ενισχύοντας το προφίλ των ΤΕΙ. Μετά την πλήρη αντιστοίχιση ονομασιών οργάνων στα Ιδρύματα των δύο...
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
Εξι πανεπιστημιακοί ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ αλλά οι υπόλοιποι δώδεκα διαφώνησαν. Μόνη σοβαρή διαφωνία που παραμένει είναι ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών. Νέα συνάντηση...
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δεν πρυτάνευσε η ρήξη
​Σε πολιτική αρένα έχει μετατραπεί ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, ειδικά μετά την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να αναλάβει προσωπικά τη μάχη, προσδίδοντάς της...
Δεν πρυτάνευσε η ρήξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας