• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.4°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.2°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  7 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.6°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολύ κοντά το νέο ισχυρό Πανεπιστήμιο σε Μακεδονία και Θράκη

 • A-
 • A+

Την ύστατη κυριολεκτικά ώρα το ΑΤΕΙ-Θ της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαβεί την πύλη της συνένωσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά το σίριαλ συζητήσεων, καθυστερήσεων, αναβολών, «εγωισμών», ακόμη και άγονων αντιπολιτευτικών εμμονών, η λογική επικράτησε όπως και κυρίως η αναπτυξιακή προοπτική των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, τίποτα δεν συνέβη χωρίς τριβές και, όπως δείχνουν τα πράγματα, τίποτα δεν θα τελειώσει οριστικά, αν δεν δοθούν ακόμη και οι μάχες οπισθοφυλακών όσων αντιμάχονται τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΑΤΕΙ-Θ Θεσσαλονίκης να αποδεχθεί τη συνένωση εξέπληξε τους πάντες. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε εξάλλου αναφέρεται σε όλα σχεδόν τα επεισόδια των συζητήσεων.

«Εχοντας εξαντλήσει πολλά σενάρια, έχοντας αφιερώσει περισσότερες από 14 συνεδριάσεις της Συγκλήτου του Ιδρύματός μας, συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοσμητόρων και της Μονάδας Προγραμματικής Ανάπτυξης, η Σύγκλητος στην τελευταία συνεδρίασή της και, θεωρώντας πως είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, αποφάσισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία 22 υπέρ, 4 κατά και 1 λευκό, να προτείνει τη συγχώνευσή μας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, μαζί με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς πλέον ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέσαμε».

Ποια σενάρια εξαντλήθηκαν; Μα η συγχώνευση του ΑΤΕΙ-Θ με το ΑΠΘ και τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Αιγαίου.

Με δεδομένο ότι με το ΠΑΜΑΚ δεν υπήρχε κανένα περιθώριο, αφού η πρυτανεία του (Αχ. Ζαπράνης) ήταν κάθετα αντίθετη με το ενδεχόμενο αυτό (η νέα διοίκηση του ΠΑΜΑΚ δεν έχει τον χρόνο καν να μελετήσει το θέμα), και η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα ήταν αδύνατον να υποστηριχθεί λογικά στη Βουλή, απέμεινε το ΑΠΘ.

Οπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση του ΑΤΕΙ-Θ, παρότι έγιναν πολλές συναντήσεις, «επί τόπου επίσκεψη σύσσωμου του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΤΕΙ-Θ, παρουσιάσεις στοιχείων, συζητήσεις σε επίπεδο πρυτανείας, Συγκλήτου, Κοσμητειών και Τμημάτων, και οδήγησε στη δημιουργία Επιτροπών Κοσμητόρων και στα δύο Ιδρύματα», η διερεύνηση οδήγησε σε αδιέξοδο για το οποίο οι πληροφορίες θέλουν και τα δύο μέρη, το καθένα για τους λόγους του, υπεύθυνα για την αποτυχία.

Εχει, πάντως, πολύ ενδιαφέρον ότι στην επίσημη ανακοίνωση ο πρύτανης του ΑΤΕΙ-Θ, Παναγιώτης Τζιώνας, διαβλέπει ότι «ένα νέο όραμα ανατέλλει για το Ιδρυμά μας. Διαγράφεται εμπρός μας η προοπτική μετεξέλιξής μας σε ένα νέο ισχυρό Πανεπιστήμιο, ακαδημαϊκά άρτιο, βιώσιμο και ισχυρό. Η δε προοπτική της διεθνοποίησης στο πλαίσιο του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος μάς παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τα δυνατά σημεία και τα πλεονεκτήματά μας και να συνεισφέρουμε μαζί με τα υπόλοιπα ιδρύματα της σύμπραξης στην ουσιαστική αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα».

(Θα είχε ένα ενδιαφέρον πάντως να μάθουμε ποια θέση έχει εκφράσει ο προηγούμενος πρύτανης και νυν αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί πρόσφατα διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, υποθέσεις για τις οποίες αναμένονται με ενδιαφέρον και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας.)

Αλλά η ιστορία των συνενώσεων που έχει τόσο ενοχλήσει τη δεξιά αντιπολίτευση –ίσως γιατί η ίδια είχε αποτύχει εξαιτίας της μεθόδευσης που ακολούθησε η τότε ηγεσία του υπουργείου (Αρβανιτόπουλος)– δεν αναμένεται να τελειώσει τόσο εύκολα.

Και ενώ το πρωί της Παρασκευής το ΑΤΕΙ-Θ δημοσιοποιούσε την απόφασή του, αμέσως μετά, και για λόγους που μένουν «ανεξιχνίαστοι», βγήκε ανακοίνωση από τον… Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε δύο παραγράφους, και αφού στην πρώτη γίνεται αναφορά στο έργο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, «έναν σημαντικό πυλώνα εξωστρέφειας για την πόλη μας», στη δεύτερη η διοίκηση του δήμου «εκφράζει τον προβληματισμό της για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του εδρεύοντος στην πόλη μας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Διότι, σύμφωνα με τον δήμο, «με την προτεινόμενη συγχώνευση του ΔΙΠΑΕ με τα δύο ΤΕΙ, που παρέχουν εντελώς διαφορετικά προγράμματα σπουδών εστιασμένα στην τεχνολογική κατάρτιση, διαγράφεται σημαντικός κίνδυνος υποβάθμισης του κύρους του ιδρύματος, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα για το ίδιο αλλά και για την πόλη».

Εχει πολύ ενδιαφέρον φυσικά αυτή η ανακοίνωση, καθώς ο δήμος εμφανίζεται να δίνει «γραμμή» στο ΔΙΠΑΕ και στα όργανά του για τους «κινδύνους» που αντιμετωπίζει και τα «δεινά» που θα βρει μπροστά του με τις συγχωνεύσεις.

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι η απόφαση του ΔΙΠΑΕ για τη συνένωση είναι ομόφωνη, τα σχέδια της συνένωσης έχουν σχεδόν τελειώσει με τα δύο ΤΕΙ, ενώ στις αρχές του μήνα στον απολογισμό που έκανε ο Κώστας Γραμμένος, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, δεν υπήρξε καν νύξη για διαφωνία με τη μελλοντική συνένωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε διαβούλευση οι συνέργειες και τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας
Τέσσερις σχολές και 20 νέα τμήματα περιλαμβάνει το νέο Ιδρυμα που θα προκύψει από τις συνέργειες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με το σχέδιο που από χθες τέθηκε σε διαβούλευση.
Σε διαβούλευση οι συνέργειες και τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνένωση χωρίς αλλοίωση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Συνεχίζονται με γρήγορο ρυθμό οι συνέργειες των ΑΕΙ. Μετά το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση, στην τελική φάση βρίσκεται η πρόταση για...
Συνένωση χωρίς αλλοίωση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παίρνουν πίσω τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε παιδιά καθηγητών
Με μια παγερή ανακοίνωση –και χωρίς εξηγήσεις– γνωστοποιήθηκε χθες από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας η ανάκληση της απόφασης για δωρεάν μεταπτυχιακά σε παιδιά διδασκόντων. Εφτασαν, μάλιστα,...
Παίρνουν πίσω τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε παιδιά καθηγητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
​Με τρία εγχειρήματα, σε Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο, επιχειρεί να ολοκληρώσει το υπουργείο Παιδείας την αναδιάταξη στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα δύο πρώτα δρομολογούνται ταχέως, το τρίτο...
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέος πρύτανης, νέος άνεμος
​«Στροφή» στον διάλογο και την προοδευτικότητα φαίνεται να κάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην πρυτανική Aρχή. Το Σάββατο, ανέλαβε και επίσημα ο νέος πρύτανης Στέλιος Κατρανίδης, που...
Νέος πρύτανης, νέος άνεμος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οψιμες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ
Αντιμέτωπος με στοιχεία μικροκομματικής σκοπιμότητας, τοπικισμού και μεγαλοϊδεατισμού και λιγότερο ζητήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην περιοδεία του σε Θεσσαλία...
Οψιμες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας