• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 17.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  0 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.5°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  79%

Η ανάγνωση των βαθμολογικών στατιστικών στοιχείων δείχνει ότι οι χειρότερες επιδόσεις σε καθοριστικά μαθήματα σε σχέση με πέρυσι προκαλούν πτώση στα 2ο, 3ο και 4ο επιστημονικά πεδία και μικτές αυξομειώσεις στα τμήματα του 1ου

EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ασανσέρ των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κινείται φέτος καθοδικά

 • A-
 • A+

Πορεία πτώσης των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών και υψηλόβαθμων, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων που ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Παιδείας.

Μόνη καθαρή εξαίρεση αναμένεται ν' αποτελέσουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα απ’ όλα τα πεδία.

Σίγουρη θεωρείται η πτώση σε Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, δηλαδή 2ου και 3ου πεδίου, λόγω των χειρότερων επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο 4ο η εικόνα είναι πιο θολή αλλά έχει ενδείξεις επίσης πτωτικές, όχι όμως για όλα τα τμήματα.

Οι σχολές του 1ου πεδίου, δηλαδή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών, είναι οι μόνες που αναμένεται να έχουν αυξομειώσεις, αν και αυτές εμφανίζουν μάλλον αρνητικό πρόσημο στην πλειονότητά τους.

Η εικόνα στα μαθήματα έχει ως εξής:

Στη Νεοελληνική Γλώσσα η συντριπτική πλειονότητα έγραψε πάνω από τη βάση, ωστόσο οι άριστοι ήταν ελάχιστοι, μόλις το 0,85%.

Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας η εικόνα δεν είναι καλή. Το 61,39% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι έφτασαν το 8,23%.

Αρχαία Ελληνικά: Αρκετά καλή η εικόνα, το 63,41% έγραψε πάνω από τη βάση και το 4,67% άριστα.

Λατινικά: Πήγαν πολύ καλά και καλύτερα από πέρυσι. Σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό άριστων (28,32%).

Ιστορία: Μοιρασμένοι οι υποψήφιοι, με ελαφρό προβάδισμα εκείνων που έγραψαν πάνω από τη βάση (το 46% έγραψε κάτω από τη βάση, το 53% πάνω από τη βάση). Οι δε άριστοι έφτασαν στο 8,75%.

Βιολογία Προσανατολισμού: Πήγαν πολύ καλά τα παιδιά. Το 68,57% πάνω από τη βάση και το 15,38% άριστα.

Μαθηματικά: Αποτυχία. Το 69,62% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι είναι το 2,79%.

Φυσική: Καλή εικόνα και καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Περίπου το 40% πάνω από τη βάση και υψηλό ποσοστό άριστων (16,60%).

Χημεία: Πολύ καλή εικόνα. Μόλις το 26,25% έγραψε κάτω από τη βάση και το 16% άριστα.

Ανάπτυξη Εφαρμογών: Μοιρασμένες οι επιδόσεις και οι άριστοι στο 9,87%.

Αρχες Οικονομικής Θεωρίας: Πολύ καλή εικόνα και με πολλούς άριστους (21,82%).

1ο πεδίο

Οι επιδόσεις είναι λίγο χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι στη Νεοελληνική Γλώσσα και πολύ χαμηλότερες στην Ιστορία. Από την άλλη, όμως, πολύ καλές στα Αρχαία και τα Λατινικά. Οι λιγότεροι υποψήφιοι και τα Παιδαγωγικά θα επηρεάσουν την πορεία των βάσεων.

2ο πεδίο

Η Φυσική θα διαδραματίσει ρόλο. Εχει λιγότερους άριστους. Το ίδιο Βιολογία και Χημεία. Στη Βιολογία, βαθμούς 19-20 κατέκτησε μόνο το 7,10% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτανε στο 9,67%.

Το ίδιο ισχύει και για τη Χημεία, όπου άριστους βαθμούς πήρε μόνο το 10,82% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι είχε πάρει το 12,52% αυτών.

Στη Φυσική, μόνο το 9,16% των υποψηφίων κατάφερε να τους πιάσει συγκριτικά με πέρυσι που το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευτεί στο 16,86%. Στα Μαθηματικά και στη Νεοελληνικά Γλώσσα η εικόνα είναι ίδια με την περυσινή.

3ο πεδίο

Η Βιολογία έχει λιγότερους άριστους φέτος. Χαμηλότερες είναι και οι επιδόσεις σε Χημεία και Φυσική. Συνεπώς, θεωρείται σίγουρη η πτώση στις Ιατρικές. Μικρότερη στα κεντρικά (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα. Ισως έως και 300 μόρια.

4ο πεδίο

Η μεγάλη αύξηση στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στις άριστες βαθμολογίες και οι χαμηλές επιδόσεις στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σχηματίζουν θολή εικόνα. Κυρίως πτωτική τάση, αλλά με άνοδο σε τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Παιδαγωγικά

Η εξαίρεση στον κανόνα της πτώσης. Μεγάλη άνοδος αναμένεται, προνομιακό πεδίο το 1ο. Υπενθυμίζεται ότι φέτος καταργήθηκε το ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών και ήταν «ανοιχτά» σε όλους τους υποψηφίους χωρίς την εξέταση επιπρόσθετου μαθήματος.

Τα Παιδαγωγικά είναι μεταξύ των παραγόντων που θα επηρεάσουν τις φετινές βάσεις. Μαζί και το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, οι μετεγγραφές και φυσικά οι αυξημένοι εισακτέοι.

Πτώση παντού, άνοδος στα Παιδαγωγικά

Συντάκτης: Χρήστος Κάτσικας

Με βάση την πρώτη ανάγνωση των φετινών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά, αναμένουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων αλλά και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα. Φέτος ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 3.966 θέσεις.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα η αύξηση για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων είναι περίπου 2.000 θέσεις καθώς οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Σαφώς ακόμη και αυτή η αύξηση θέσεων εισακτέων δεν είναι μικρή, ωστόσο δεν αφορά τις σχολές υψηλής ζήτησης, π.χ. τις Ιατρικές, στις οποίες τελικά έχουμε μικρή μείωση των εισακτέων από το Γενικό Λύκειο.

Παράλληλα, στην επίδραση των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής παρεμβάλλονται φέτος και άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες, όπως η παρουσία των ΠαιδαγωγικώνΤμημάτων σε όλα τα πεδία, η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η εξαφάνιση των δύο ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου (Αθήνας και Πειραιά) καθώς και ο παράγοντας μετεγγραφές.

Μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά κυρίως για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) καθώς και για τα Παιδαγωγικά Τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα πεδία.

Στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα και στα υψηλόβαθμα. Αντίθετα, αναμένεται να είναι αντίστροφη (μικρή άνοδος) η κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα Παιδαγωγικά Τμήματα των δύο πεδίων.

Πτώση αναμένουμε και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει την ένταση της πτώσης του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) η κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι θολή. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένουμε μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες μπορεί να σημείωσαν ορισμένα υψηλά αρνητικά ποσοστά (στα μισά το 20-30% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση), ωστόσο ξέφυγαν από...
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάχες... επιβίωσης στα ΤΕΙ
​Οξύνεται η ένταση στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενόψει του τελικού σχεδίου συγχώνευσης των τμημάτων τους προκειμένου να διαμορφωθεί η αρχιτεκτονική δομή του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αναβολές...
Μάχες... επιβίωσης στα ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
Ορατή άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, σημαντική πτώση στο 2ο Πεδίο, ένα «κλικ» ψηλότερα από πέρσι στο 3ο Πεδίο, μεγάλη άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του 4ου Πεδίου,...
Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενδοσχολικές... Πανελλαδικές
Το Λύκειο ξεκινά φέτος χωρίς αλλαγές, με μόνη εξαίρεση την ελάφρυνση των μαθητών της Α’ Λυκείου από το εξεταστικό βάρος με τη μερική αντικατάσταση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Την επόμενη χρονιά θα γίνουν...
Ενδοσχολικές... Πανελλαδικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας