• Αθήνα
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.8°C / 23.5°C
  5 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.9°C
  4 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 20.8°C
  0 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 15.7°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Θύελλα
  20°C 15.1°C / 19.7°C
  5 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  19°C 18.0°C / 22.7°C
  4 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  4 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.7°C / 19.7°C
  4 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%

Το κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδιάταξη δυνάμεων στα ΑΕΙ

 • A-
 • A+

Σε καθοριστικό παράγοντα πλεύσης των Πανεπιστημίων εξελίσσεται η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι τελευταίες πρυτανικές εκλογές σε πέντε ιδρύματα διεξήχθησαν σχεδόν αποκλειστικά σ’ αυτό το φόντο, ενώ οι νέες διοικήσεις στα περισσότερα από αυτά δείχνουν και την πορεία μεταστροφής από την καχυποψία στην αποδοχή του προσανατολισμού των παρεμβάσεων -με περισσότερες ή λιγότερες επιφυλάξεις- που προωθούνται με ταχύ ρυθμό στον χώρο κυρίως μέσω των συνενώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Είναι ενδεικτικές οι αναμετρήσεις τόσο στα Ιωάννινα, όπου πρύτανης αναδείχθηκε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, όσο και στη Θεσσαλία με την επικράτηση του Ζήση Μαμούρη.

Ο μεν πρώτος είχε ενεργό ρόλο στη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ ο δεύτερος θεωρείται συνεχιστής της προηγούμενης διοίκησης που ξεκίνησε τη διαδικασία συνένωσης των ιδρυμάτων στην περιοχή.

Ακόμα και η ανατροπή του καθεστώτος ακραίων συντηρητικών πολιτικών -επί χρόνια- στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την ανάδειξη-έκπληξη του αουτσάιντερ καθηγητή Στυλιανού Κατρανίδη αναδεικνύει μια, εν γένει, λιγότερο καχύποπτη στάση των ιδρυμάτων στην ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική, παρά τις φωνές κυρίως σε επίπεδο κομμάτων.

Βέβαια, η κατ’ αρχήν συμφωνία δεν -πρέπει να- προεξοφλεί συμφωνία σε όλα. Αλλωστε, οι ίδιοι που συνεργάστηκαν για την προώθηση του ενιαίου χώρου έχουν ήδη ασκήσει κριτική σε αρκετά σημεία ή πρακτικές, όπως αυτές εξελίχθηκαν κατά την υλοποίηση των αρχικών σχεδίων.

Επιπλέον, η αναδιάταξη του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης έχει πορεία να διανύσει και θα δείξει πόσο παραγωγική και ωφέλιμη μπορεί να γίνει για τα ιδρύματα.

Διαρκές στοίχημα

Οι παγίδες δεν είναι λίγες. Αλλά και τα εμπόδια καλύτερα να ξεπερνιούνται μέσα από τις ουσιαστικές αντιθέσεις, παρά να φράζουν τον δρόμο με (μικρο)πολιτικά αναλώσιμα. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι πέρασαν (στην πράξη) οι θεσμικές αλλαγές ως προς τη διοίκηση των Πανεπιστημίων και προωθείται τόσο γρήγορα το πλάνο για τον ενιαίο χώρο.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις των διοικήσεων, που ήταν έντονες, και παρά τον πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων στα ιδρύματα, τον οποίο κανείς δεν θα χαρακτήριζε ευνοϊκό για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα της ενίσχυσης της ανώτατης εκπαίδευσης είναι δύσκολο και διαρκές. Και σίγουρα δεν εξαντλείται στις δρομολογήσεις χωρίς συνέχεια. Ούτε στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Ούτε στις αποσπασματικές παρεμβάσεις. Ούτε στις πρόσκαιρες λύσεις.

Ο μεγάλος κύκλος των πρυτανικών εκλογών που άνοιξε πριν από λίγους μήνες και θα κλείσει στις αρχές του 2019 θα αναδείξει την επίδραση των όποιων πρωτοβουλιών στον χώρο αλλά και το αποτέλεσμα της πολιτικής αναμέτρησης. Κάτι που επίσης γνωρίζουν καλά οι γνωρίζοντες. Η προεκλογική περίοδος στο ελληνικό Πανεπιστήμιο διεξάγεται στα στρατηγεία κομματικών παραγόντων.

Υπενθυμίζουμε πως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρύτανης εκλέχτηκε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και αντιπρυτάνεις οι καθηγητές Μηνάς Πασχόπουλος, Σπύρος Γεωργάτος και Σταύρος Νικολόπουλος.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρύτανης ο Ζήσης Μαμούρης και αντιπρυτάνεις η Ιωάννα Λαλιώτου, ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο Ιωάννης Θεοδωράκης και ο Στέφανος Παρασκευόπουλος.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πρύτανης ο Στυλιανός Κατρανίδης και αντιπρυτάνεις οι Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Δημήτριος Κυρκιλής και Δημήτριος Χανδράκης.

Στο ΔΠΘ επικράτησε το παλαιό καθεστώς το οποίο υποστήριξε τον νεοεκλεγέντα Αλ. Πολυχρονίδη με αντιπρυτάνεις τους Φ. Μάρη, Ζ. Γαβριηλίδου, Μ. Μιχαλοπούλου και Ρ. Σαλδαντζόπουλο.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου -που έχει μείνει εκτός των διαδικασιών για τον ενιαίο χώρο- εκλέχθηκε η Χρυσή Βιτσιλάκη και αντιπρυτάνεις οι Ε. Θεοδωροπούλου, Δ. Παπαγεωργίου, Χ. Σκιάνης, Μ. Μαύρη.

Στις 21 Ιουνίου διεξάγονται οι πρυτανικές εκλογές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν εκλογές στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 στο ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικές εκλογές με φόντο τις συγχωνεύσεις
Αν και μοιάζει να κυλούν χωρίς εντάσεις, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτάνεων σε πέντε ΑΕΙ είναι έντονα φορτισμένες με το προωθούμενο σχέδιο για τις συγχωνεύσεις πανεπι­στη­μιακών Ιδρυμάτων με ΤΕΙ ●...
Πρυτανικές εκλογές με φόντο τις συγχωνεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί υποψήφιων πρυτάνεων
Επεισοδιακές προμηνύονται οι πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ, με τον Ευθύμιο Λέκκα να ανεβάζει τους τόνους εγκαλώντας τον νυν πρύτανη για απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι διεκδικητές του...
Διαξιφισμοί υποψήφιων πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πιέσεις στον πρύτανη να βάλει ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο
Η υπουργός Παιδείας με τηλεφώνημά της στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον προέτρεψε να απευθυνθεί απευθείας στον υπουργό Μ.Χρυσοχοΐδη για να επέμβει στην κατάληψη των φοιτητών.
Πιέσεις στον πρύτανη να βάλει ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικές εκλογές σήμερα σε Καποδιστριακό και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Εκλογές σήμερα για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Από τη μια, το ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας και από την άλλη,...
Πρυτανικές εκλογές σήμερα σε Καποδιστριακό και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέος πρύτανης, νέος άνεμος
​«Στροφή» στον διάλογο και την προοδευτικότητα φαίνεται να κάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην πρυτανική Aρχή. Το Σάββατο, ανέλαβε και επίσημα ο νέος πρύτανης Στέλιος Κατρανίδης, που...
Νέος πρύτανης, νέος άνεμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας