• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 18.7°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρυτανικές εκλογές με φόντο τις συγχωνεύσεις

 • A-
 • A+

Με φόντο κυρίως τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις ΤΕΙ - Πανεπιστημίων διενεργούνται οι εκλογές σε πέντε ανώτατα Ιδρύματα της χώρας αυτό το διάστημα. Αποτελέσματα από τον δεύτερο γύρο, χθες, σε Δημοκρίτειο και Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκλογές την ίδια ημέρα στο Θεσσαλίας, στις 6 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στις 21 Ιουνίου στο Γεωπονικό.

Αν και σε γενικές γραμμές οι εκλογικές διαδικασίες κυλούν χωρίς εντάσεις, οι φανερές ή κρυφές διαφωνίες και πολύ περισσότερο οι -διαφορετικές- προσδοκίες από το εγχείρημα του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης έχουν καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το πλαίσιο διεξαγωγής των εν λόγω αναμετρήσεων εντός κι εκτός των Ιδρυμάτων.

Δύσκολα θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Οχι μόνο διότι σε ορισμένα Ιδρύματα η σχετική διαβούλευση συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο (βλ. Θεσσαλίας και Ιωάννινα), αλλά και επειδή πρόκειται για πρωτοβουλίες που συνδέονται με ένα από τα ορόσημα της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό, όμως, αποτελεί παράλληλα ιδανικό αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αιτία ρήξης με μικρά ή μεγαλύτερα πελατειακά συστήματα αλλά και αφορμή διεκδίκησης νέων τέτοιων δικτύων.

Με τη συγκυρία των πρυτανικών εκλογών όλα αυτά έχουν προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Υπόγειες συμμαχίες υποψηφίων με πρώην πρυτάνεις, συνασπισμοί ετερόκλητων δυνάμεων ενάντια στον κοινό αντίπαλο, έριδες ή πιέσεις για νέα τμήματα, εμπλοκή καθηγητών με πολιτικές φιλοδοξίες κ.ο.κ.

Βέβαια, η ουσία παραμένει στο επίδικο της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος. Ενδεικτική η περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πολλοί χαρακτήριζαν κρίσιμη τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση καθώς αφορούσε δύο υποψηφίους με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε ό,τι αφορά τον ενιαίο χώρο.

Ο Νικόλαος Δαναλάτος είναι σκληρός επικριτής του προτεινόμενου μοντέλου συγχωνεύσεων και δη του οικείου Ιδρύματος για το οποίο ήδη η αρμόδια επιτροπή έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια.

Κρατάει γερά ο καβγάς μεταξύ των τριών υπό συγχώνευση Ιδρυμάτων (Παν. Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) για την έδρα, την ονομασία, την κατανομή των τμημάτων κ.ά.

Από την άλλη, ο Ζήσης Μαμούρης θεωρείται συνεχιστής του απερχόμενου πρύτανη κ. Πετράκου που έχει υποστηρίξει το εγχείρημα της συγχώνευσης.

Η ανάδειξη του δεύτερου, όπως έδειχναν τα ανεπίσημα αποτελέσματα χθες το βράδυ, σίγουρα δείχνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το εγχείρημα.

Πανσπερμία απόψεων

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Η ατζέντα είναι ίδια αλλά οι προσεγγίσεις περισσότερες. Υπάρχουν υποψήφιοι που εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση του ιδρύματος με το ΤΕΙ Ηπείρου.

«Αν εκλεγώ πρύτανης, θα ζητήσω να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου», προαναγγέλλει ένας από τους υποψήφιους πρυτάνεις, ο Γεώργιος Θυφρονίτης.

Αλλοι, με μετριοπάθεια και κριτική σε συγκεκριμένα σημεία της πρότασης, τηρούν περισσότερο ή λιγότερο θετική στάση. Μεταξύ αυτών, οι σημαντικότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υποψηφιότητες των Τριαντάφυλλου Αλμπάνη (πρώην πρύτανης) και Γιάννη Γεωργίου.

Ωστόσο, είναι περισσότερο ενδεικτικό ότι διαφωνούν με το τελικό κείμενο ακόμα και άνθρωποι που ίσως εύκολα θα κατατάσσονταν στους ένθερμους υποστηρικτές.

Και δεν είναι μόνον ο κ. Αλμπάνης (ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής). Είναι και ο υποψήφιος αντιπρύτανης, Σπύρος Γεωργάτος, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του ενιαίου χώρου.

Ηταν ο κύριος συντάκτης της βασικής εισήγησης στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου και μέλος της επιτροπής για το εγχείρημα στην Ηπειρο. Δεν αλλάζει άποψη, παραμένει πιστός στον σκοπό της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ΑΕΙ και της διασύνδεσής τους με τα Ερευνητικά Κέντρα. Εχει, όμως, ήδη διατυπώσει τις επιφυλάξεις του επί σημείων.

Μεταξύ αυτών, ο μεγάλος αριθμός των νέων τμημάτων, η σκοπιμότητα ίδρυσης συγκεκριμένων (νέων) τμημάτων (βλ. Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα), το χρονοδιάγραμμα ως προς την έναρξη λειτουργίας των νέων τμημάτων, θέματα οικονομικής διαχείρισης του προτεινόμενου Ερευνητικού Κέντρου Ηπείρου, το οποίο κατά τα άλλα αναμένεται να σηματοδοτήσει την αναβάθμιση και διασύνδεση έρευνας και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Κοινός τόπος αποδοκιμασίας φαίνεται πως είναι η εντυπωσιακά μεγάλη λίστα των 12 νέων τμημάτων στην Ηπειρο, ενώ ο καβγάς για τις έδρες (πόσες και πού) απλώς προστίθεται στη λίστα των παρόμοιων επεισοδίων πελατειακής φαυλότητας στις περισσότερες περιπτώσεις συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα δε, με πληροφορίες, ο αριθμός των τμημάτων αποτέλεσε χαρμάνι πιέσεων από διάφορες κατευθύνσεις.

Το στοίχημα όμως της βιωσιμότητας παραμένει ανοιχτό και σίγουρα θα αποτελέσει κομβικό σημείο της εκλογικής αναμέτρησης στο Ιδρυμα.

Δύο ξεχωριστές περιπτώσεις

Εξαιρέσεις στον κανόνα αποτελούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που έχει παραμείνει εκτός οποιασδήποτε σχετικής συζήτησης, και το Δημοκρίτειο, όπου η μάχη για την πρυτανεία έχει άμεση σχέση με τη μεγάλη περιπέτεια του Ιδρύματος.

Αναμετρήθηκαν ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, υποστηριζόμενος (και) από τον πρώην –και καθαιρεθέντα- πρύτανη Θ. Καραμπίνη, και ο Βασίλης Τσαουσίδης που κυνηγήθηκε ανελέητα από τον ίδιο άνθρωπο, μέχρι που δικαιώθηκε (από το Ελεγκτικό Συνέδριο).

Η επικράτηση του πρώτου δίνει το στίγμα...

Στο Αιγαίο εκλέχτηκε για πρώτη φορά γυναίκα πρύτανης, η Χρυσή Βιτσιλάκη, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναδιάταξη δυνάμεων στα ΑΕΙ
Οι πρυτανικές εκλογές, που ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019, δείχνουν τάση μεταστροφής από την καχυποψία προς την αποδοχή των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Στα ιδρύματα...
Αναδιάταξη δυνάμεων στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί υποψήφιων πρυτάνεων
Επεισοδιακές προμηνύονται οι πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ, με τον Ευθύμιο Λέκκα να ανεβάζει τους τόνους εγκαλώντας τον νυν πρύτανη για απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι διεκδικητές του...
Διαξιφισμοί υποψήφιων πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
Σε κλίμα περισσότερο συναινετικό απ’ όσο αναμενόταν έληξε η συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις. Σίγουρα σ’ αυτό βοήθησαν από τη μια η αναγγελία της επιχορήγησης συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ και από την...
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
Χωρίς αλλαγές στις βασικές του διατάξεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ποιες οι βασικές ρυθμίσεις του.
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας