• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.3°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 38.8°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  4 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.7°C / 37.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.4°C / 37.0°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.1°C
  2 BF
  15%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στις σκέψεις για επιβολή διδάκτρων

 • A-
 • A+

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοφανής πρόταση του προέδρου της Αρχιτεκτονικής Πατρών να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της σχολής με την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές.

«Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι ούτε “μπίζνα” ούτε ιδιωτική εταιρεία κανενός και δεν έχει ανάγκη τους “κανόνες της αγοράς”. Η επίκληση της υποχρηματοδότησης των Ανώτατων Ιδρυμάτων ως άλλοθι πρέπει να σταματήσει», δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας.

Σε συνάντηση με τους φοιτητές η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών διαβεβαίωσε πως πρόκειται για προσωπικές απόψεις του προέδρου του τμήματος και δεν υπάρχει περίπτωση να υιοθετηθούν από το ίδρυμα.

Ωστόσο πρόκειται για θέσεις–ορόσημα γνωστών πολιτικών που πολιορκούν εδώ και χρόνια τα δημόσια ΑΕΙ. Οταν μάλιστα φορούν τον μανδύα της κοινωνικής μέριμνας ή ακόμα περισσότερο της σωτηρίας, τότε τρίζουν γερά οι πόρτες. Από μέσα ετοιμάζονται να (δια)φύγουν οι πραγματικά υπεύθυνοι και απ’ έξω να μπουν οι κερδοσκόποι.

Αλλωστε, υπάρχουν κι άλλα τμήματα του ίδιου Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρίς να έχουν εκφράσει τέτοιες εμπνευσμένες ιδέες.

Οπως δηλώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος, «το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης δεν αφορά μόνο το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πάτρας, είναι μια κατάσταση η οποία επηρεάζει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με αντίστοιχα προβλήματα να αντιμετωπίζει και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας».

Πρόσθετη επιχορήγηση

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Παιδείας στην ανακοίνωσή του τονίζει πως «Η επίκληση της υποχρηματοδότησης των Ανώτατων Ιδρυμάτων ως άλλοθι πρέπει να σταματήσει.

Φέτος, σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ δίνεται πρόσθετη επιχορήγηση, πλέον του τακτικού ετήσιου προϋπολογισμού, ύψους 54.000.000 ευρώ».

Ο δε εμπνευστής της ιδέας, Γ. Πανέτσος, πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, εκτός των άλλων αιτιών επικαλείται και τις μελλοντικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, κάτι που έχει επίσης προκαλέσει την μήνιν του κ. Γαβρόγλου για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ από τα ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του τμήματος, παρουσιάζοντας την πρότασή του αναλυτικά σε σχετική συνέλευση, εισηγήθηκε τη δημιουργία παραρτήματος «ερευνητικού πυρήνα» του τμήματος στην Αθήνα, στο οποίο θα φοιτούν οι φοιτητές που είναι κάτοικοι Αθηνών. Μόνο που θα καταβάλλουν 150 ευρώ δίδακτρα τον μήνα (1.800 ετησίως). Ανακουφισμένοι προφανώς από τα λοιπά έξοδα της γκαρσονιέρας στην Πάτρα, σκέφτηκε ο πρόεδρος.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Οπως υποστήριξε, πρόκειται για «πρωτοφανή κοινωνική μέριμνα», αφού θα ελαφρύνει οικονομικά τις οικογένειες των φοιτητών, θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων της Πάτρας και ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η «κοινωνική δράση» (;) του τμήματος.

Προτάθηκε επίσης και κατεύθυνση σπουδών προσαρμοσμένη στο νέο περιβάλλον της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες τόσο πανεπιστημιακών όσο και φοιτητών, η χρηματοδότηση του τμήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας συμβασιούχων καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, ενώ πλέον δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις, κατάσταση που επιδεινώνεται με την αύξηση των εισακτέων τα τελευταία χρόνια.

Η ιδέα, όμως, των διδάκτρων σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα ούτε ανακουφίζει τους φοιτητές. Οπως λένε άλλωστε και οι ίδιοι, «Σαν λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, ο πρόεδρος του τμήματος –ο πρώτος πανελλαδικά– πρότεινε την επιβολή διδάκτρων σε φοιτητές του τμήματος οι οποίοι θα φοιτούν εθελοντικά σε παράρτημα στην Αθήνα. Παρότι ο ίδιος απέφυγε την ονομασία «δίδακτρα», η πρότασή του τα εντάσσει για πρώτη φορά σε προπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας. Ο πρόεδρος μετέθεσε τις ευθύνες για εύρεση άλλης λύσης στους φοιτητές, ώστε να προβάλει τελικά τη δική του λύση ως μόνη εναλλακτική».

Ο υπουργός Παιδείας στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι «η διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, εκτός από απαίτηση της κοινωνίας, κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και είναι θεμελιώδης αρχή της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
Σε κλίμα περισσότερο συναινετικό απ’ όσο αναμενόταν έληξε η συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις. Σίγουρα σ’ αυτό βοήθησαν από τη μια η αναγγελία της επιχορήγησης συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ και από την...
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα μεταπτυχιακά ρίχνουν λάδι στη φωτιά
Σε εμφύλια αντιπαράθεση μεταξύ των πρυτάνεων έχει εξελιχθεί η συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και την έκτακτη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης. Ένταση ανάμεσα στις διαφωνούσες ομάδες και βαριές...
Τα μεταπτυχιακά ρίχνουν λάδι στη φωτιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας