Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φοιτητικές εκλογές χωρίς φαινόμενα «βίας και ανομίας»

Φοιτήτρια ψηφίζει στη Νομική Σχολή Αθηνών στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές. Η ΔΑΠ έστησε δικές της κάλπες στη «Αίγλη» του Ζαππείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φοιτητικές εκλογές χωρίς φαινόμενα «βίας και ανομίας»

  • A-
  • A+

Σε ομαλό κλίμα και χωρίς ίχνος έντασης εξελίχθηκαν οι φοιτητικές εκλογές, χθες, στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Δεν υπήρξε, βέβαια, συνωστισμός, ούτε το κάποτε εορταστικό αγωνιστικό κλίμα. Η αποχή φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 40%, ίσως και να φτάσει το 45%, εκτιμούσαν ορισμένοι. Δεν υπήρξαν όμως ούτε επεισόδια, ούτε φαινόμενα «βίας και ανομίας», ούτε και κανένας άλλος κίνδυνος τον οποίον επικαλέστηκε η ΔΑΠ Νομικής για να φύγει από τη Σόλωνος και να πάει στην Αίγλη του Ζαππείου για δεξίωση. Τουλάχιστον πέτυχε τον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας…Η πρόσκληση, βέβαια, αφορούσε την εκλογική διαδικασία.

Συντάκτης: Άννα Ανδριτσάκη

Η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. έκλεισε μια αίθουσα εκδηλώσεων στην Αίγλη, προχθές το βράδυ και μέχρι το πρωί τον ετοίμασε για να δεχτεί εκεί τους ψηφοφόρους της. Μπορεί και να ψήφισαν. Μόνον εκείνοι το ξέρουν.

Αλλωστε, ήταν δικές τους εκλογές. Δεν ήταν επίσημες φοιτητικές εκλογές. Δεν γίνονται έτσι οι έγκυρες και σοβαρές φοιτητικές εκλογές. Μπορεί η κάθε παράταξη να εκδίδει κάθε χρόνο τα δικά της αποτελέσματα, όμως η διαδικασία είναι πάντα ενιαία.

Είναι πρωτοφανές μια παράταξη να στήνει τις δικές της κάλπες. Και θλιβερό να επιδιώκει τέτοιον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος μόνο και μόνο για να πετύχει η επικοινωνιακή εκστρατεία περί βίας και ανομίας στα ΑΕΙ, στην οποία έχει επιδοθεί η Ν.Δ. και λοιποί συνοδοιπόροι.

Να σημειώσουμε, πάντως, πως το κόλπο δεν βγήκε. Πήγαν όλα στραβά. Ηθελε η ΔΑΠ να πάει στο Ζάππειο αλλά την πρόλαβε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Εψαχνε εναγωνίως να βρει κάτι ισάξιο του Ζαππείου μπας και τηρηθούν τα προσχήματα, όμως δεν τα κατάφερε και κατέληξε απέναντι, στην Αίγλη.

Λίγο αργότερα γίνεται γνωστό ότι ματαιώνονται οι εκλογές στο Ζάππειο για το ΟΠΑ, ενώ, ακόμη χειρότερα, χθες, όλη μέρα, δεν άνοιξε ρουθούνι στη Νομική. Ούτε και αλλού. Ούτε στο κάτω Πολυτεχνείο, δίπλα στα Εξάρχεια. Γκαντεμιά μεγάλη.

«Εχουν οριστεί ομάδες περιφρούρησης, όπως κάθε χρόνο, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουμε ούτε μια φορά» έλεγαν εκπρόσωποι των παρατάξεων στη Νομική, αποδίδοντας την ίδια εικόνα με αυτήν που επικρατούσε και σε άλλες σχολές, στο Χημείο, στην Πατησίων, στο Πάντειο και στα υπόλοιπα ιδρύματα του κέντρου. Ιδια η εικόνα και στην περιφέρεια. Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των δυνάμεων δεν αναμενόταν κάποια διαφοροποίηση. Η ΔΑΠ πανελλαδικά δύσκολα χάνει την πρωτιά.

Οπως και η ΠΚΣ τη δεύτερη θέση. Η ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ (πρώην ΣΥΡΙΖΑ), που κατεβαίνουν σε πολλούς συλλόγους μαζί, εκτιμάται ότι θα ενδυναμωθούν, ενώ η ΠΑΣΠ, χάνοντας το κάστρο της στο ΟΠΑ (λόγω ακύρωσης των εκλογών), θα αρκεστεί στις λίγες σχολές όπου εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία αλλά και στις συγκυρίες, όπως φέτος στη Νομική.

Πολλοί εκτιμούσαν χθες ότι η ΠΑΣΠ θα είναι αυτή που θα βγει ωφελημένη από την απουσία της ΔΑΠ, τσιμπώντας ψήφους που ίσως δεν θα έπαιρνε υπό διαφορετικές συνθήκες.

Οσο για τα γενικά αποτελέσματα της Νομικής, οι παρατάξεις δεν θα περιλαμβάνουν στην καταμέτρηση τη ΔΑΠ και έτσι θα δώσουν άλλη εικόνα φέτος. Η ΔΑΠ είναι άγνωστο αν θα δώσει (και πώς) αποτελέσματα για τις άλλες παρατάξεις και τι αποτελέσματα (και πώς) θα δώσει για την ίδια. Δεν υπάρχει προηγούμενο.

Όλες οι άλλες παρατάξεις μαζί και η ΔΑΠ στην «Αίγλη» πριβέ!

Εδώ οι κάλπες... εκεί οι κάλπες...

Συντάκτης: Μιχαήλ-Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Eναν πρωτοφανή ευτελισμό των φοιτητικών εκλογών στη Νομική Σχολή και τα υπόλοιπα τμήματά της προκάλεσε χθες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μεταφέροντας μονομερώς τη διαδικασία στην «Αίγλη» Ζαππείου. Οσοι φοιτητές προσέρχονταν εκεί μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο τη ΔΑΠ (μόνον αυτής υπήρχαν ψηφοδέλτια), και όχι τις υπόλοιπες παρατάξεις, οι οποίες διεξήγαν κανονικά την εκλογική διαδικασία εντός του κτιρίου της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών - ΝΟΠΕ, και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν κανένα αποτέλεσμα, καταδικάζοντας με ψήφισμα τις «διασπαστικές κινήσεις» της ΔΑΠ.

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε και στους δύο χώρους και συνομίλησε με φοιτητές για το ανεπανάληπτο στα φοιτητικά χρονικά φιάσκο, για το οποίο άλλωστε είχε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα.

Στην «Αίγλη» Ζαππείου προσέρχονταν κυρίως ψηφοφόροι της ΔΑΠ, όμως και διάφοροι άλλοι φοιτητές που δεν γνώριζαν πού θα λάβει χώρα τελικά η διαδικασία καθώς επικρατούσε... αλαλούμ.

«Εγώ άκουσα ότι ψηφίζουμε στο Ζάππειο. Δεν ήξερα ότι γίνεται και στη Νομική. Να πάμε και στα δύο; Δεν ξέρω τι θα κάνουν με το αποτέλεσμα», μας είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος, φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης. Δίπλα μια άλλη παρέα, προφανώς ΔΑΠιτών, επικαλείται τα επεισόδια και τα Εξάρχεια και λέει ότι «όποιος θέλει ας έρθει να ψηφίσει και ούτε δίπλα [στη Νομική] έχει ψηφοδέλτια της ΔΑΠ. Θα δούμε πώς θα γίνει το αποτέλεσμα».

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

Ο Γιώργος, μέλος της ΔΑΠ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» παραδεχόμενος ότι έγιναν δύο παράλληλες διαδικασίες, στο Ζάππειο και στη Νομική, και μας επισήμανε ότι θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των φοιτητών για το εάν μπορεί να καταμετρηθεί το αποτέλεσμα.

Μας είπε ότι η διαδικασία έγινε σύννομα με τη χρήση εκλογικών καταλόγων και τους φοιτητές να ψηφίζουν επιδεικνύοντας πάσο και ταυτότητα. «Ηρθαμε εδώ λόγω του φόβου επεισοδίων και δεν ήρθαν μόνο ψηφοφόροι της ΔΑΠ», κατέληξε ο συνομιλητής μας.

Εκ διαμέτρου αντίθετο ήταν το κλίμα στη Νομική Σχολή, όπου όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις βρίσκονταν εκεί για να διεξαχθούν οι νόμιμες εκλογές του φοιτητικού συλλόγου, καταγγέλλοντας φυσικά τη ΔΑΠ. «Αποτελέσματα και εκλογές μόνο εντός της Σχολής», μας είπε λακωνικά εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ), ενώ μέλη της ΠΑΣΠ τόνιζαν ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα αναγνωριστεί είναι αυτό που θα προκύψει από τις κάλπες της Νομικής.

«Η ΔΑΠ έκανε μία αυταρχική και αντιδραστική κίνηση. Δείχνει με αυτό τον τρόπο πώς αντιλαμβάνεται τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί κανένα αποτέλεσμα από το Ζάππειο γιατί είναι μία κλειστή και αδιαφανής διαδικασία. Ουσιαστικά πρόκειται για αποχώρηση της ΔΑΠ με δική της πρωτοβουλία. Στη ΝΟΠΕ τόσα χρόνια υπήρχαν μεν κάποια μικροεπεισόδια, αλλά δεν συνέβη κανένα πρόβλημα που να μην μπορούσε να επιλύσει ο φοιτητικός σύλλογος», δήλωσε στην εφημερίδα ο Νίκος, φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών που μετέχει στο σχήμα της ΕΑΑΚ «Συσπείρωση για μία Αριστερή Παρέμβαση στο Οικονομικό».

Η Μαρίζα, από τις Αγωνιστικές Κινήσεις της Νομικής, μας μίλησε για μία «απόφαση που πήρε η ΔΑΠ πραξικοπηματικά». Τόνισε ότι επικράτησε μεγάλη σύγχυση και αρκετοί φοιτητές δεν ήξεραν καν πού θα πάνε να ψηφίσουν.

«Η ΔΑΠ ποτέ δεν μπήκε σε συνελεύσεις παρά μόνο για να χτυπήσει αγώνες. Η γενικότερη κατεύθυνση είναι να μην υπάρχουν σύλλογοι, άσυλο, διαδικασίες και κίνημα. Πρέπει να διαφυλάξουμε τον σύλλογο και να μην απονομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις των φοιτητών. Η πράξη αυτή της ΔΑΠ αφήνει αρνητική παρακαταθήκη για τον φοιτητή. Την αντιλαμβανόμαστε ως μία συνολική επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους», καταλήγει.

Το παρασκήνιο πίσω από το φιάσκο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

...πού είναι οι κάλπες;

Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος

Για πρώτη φορά στα χρονικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν κατάφερε χθες να στήσει κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές, με αποτέλεσμα να μένει μετέωρο το θέμα της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα διοίκησης της ΑΣΟΕΕ. Παρά τις δεδομένες ενδοπαραταξιακές διαφωνίες για τον χώρο διεξαγωγής των εκλογών, το θέμα είναι σοβαρότερο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρξαν την τελευταία εβδομάδα παρεμβάσεις από εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα που συνέβαλαν στο χθεσινό αδιέξοδο.

Η αρχή του κακού στην ΑΣΟΕΕ ξεκίνησε πριν ακριβώς 4 χρόνια. Οι φοιτητικές εκλογές του 2014, ενώ ξεκίνησαν, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ καθώς πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές επιθέσεις στον χώρο του Πανεπιστημίου: η μία από κουκουλοφόρους με λοστάρια, οι οποίοι άρπαξαν κάποιες κάλπες, και η δεύτερη -πολύ πιο βίαιη- από ακροδεξιές ομάδες. Ανάλογα γεγονότα επαναλήφθηκαν και το 2015 με αποτέλεσμα ο φοιτητικός σύλλογος με την, πλειοψηφούσα και ισχυρή στην ΑΣΟΕΕ, ΠΑΣΠ να δηλώνει αδυναμία να ελέγξει τον χώρο.

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πέρσι οι εκλογές, παρά τις έντονες αντιδράσεις των αριστερών παρατάξεων, διεξήχθησαν στο Ζάππειο. Το ίδιο είχε επιλεγεί και για φέτος. Στις 19 Απριλίου το Δ.Σ. του Ζαππείου ομόφωνα αποφασίζει να παραχωρήσει τον χώρο έναντι αντιτίμου που δεν ξεπερνούσε τα 1.800 ευρώ.

Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση της Συγκλήτου προς τον πρύτανη για αναζήτηση χώρου εκτός Πανεπιστημίου. Ωστόσο για απροσδιόριστο λόγο το ίδρυμα καθυστέρησε να στείλει εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα (μίσθωμα, συμφωνητικό, εγγυητική επιστολή) προς το Ζάππειο. Τα ίδια είχαν γίνει και πέρσι, ωστόσο δεν υπήρξε πρόβλημα.

Την προηγούμενη Πέμπτη (10/5), συγκεκριμένη διοικητική υπάλληλος του Πανεπιστημίου επικοινωνεί με το τμήμα κρατήσεων του Ζαππείου και λαμβάνει διαβεβαίωση πως «δεν θα υπάρξει κανένα θέμα. Αρκεί να στείλετε μέχρι την Τρίτη (σ.σ. προχθές) την εγγυητική επιστολή». Σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ζαππείου, Γιώργου Χρήστου, με τον πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου την Παρασκευή το πρωί οι φοιτητές λαμβάνουν διαβεβαιώσεις πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο Ζάππειο.

Αρνητική απάντηση

Λίγη ώρα αργότερα η υπάλληλος του Πανεπιστημίου δέχεται τηλεφώνημα από το τμήμα κρατήσεων του Ζαππείου, που ενημερώνει τη διοίκηση της ΑΣΟΕΕ πως τελικά ο πρόεδρος απάντησε αρνητικά! Ως αιτία παρουσιάζονται οι μη εκπληρωμένες υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου.

Τη Δευτέρα (14/5) το πρωί ενημερώνεται ο πρύτανης του ΟΠΑ από τον κ. Χρήστου για τη μη παραχώρηση του χώρου. Στις 13.00 εκπρόσωποι των φοιτητών (από τις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) συναντούν τον πρόεδρο του Ζαππείου, ο οποίος εμμένει στην απόφασή του.

Θετική απάντηση!

Ομως στις 17.00 της ίδιας μέρας η απόφαση αλλάζει. «Θα σας παραχωρήσουμε το Ζάππειο, αν μέχρι αύριο το μεσημέρι (σ.σ. Τρίτη) μας στείλετε τα απαραίτητα έγγραφα» λέει ο κ. Χρήστου προς τον πρόεδρο των φοιτητών και τον πρύτανη.

Μία ώρα μετά, σε νέο τηλεφώνημα προς τους φοιτητές, το Ζάππειο βάζει ακόμα δύο -σχεδόν αδύνατα- προαπαιτούμενα: ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη (11 συνολικά) του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου αλλά και ένα δεύτερο έγγραφο υπογεγραμμένο από τις 4 φοιτητικές παρατάξεις που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, Bloko, ΠΚΣ)!

Οι φοιτητές αντιδρούν κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Εξάλλου το Bloko (η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε οι εκλογές να γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΕΑΑΚ είχε προτείνει αρχικά ένα άλλο κτίριο του Πανεπιστημίου κοντά στην ΑΣΟΕΕ, ενώ η ΠΚΣ είχε δώσει γραμμή για άκυρο.

«Οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται στον χώρο του ασύλου. Δεν υποκύψαμε, όπως οι υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, στον εκβιασμό των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για να διεξαχθούν οι εκλογές στο Ζάππειο, ενώ αρνούμαστε να καλέσουμε τους φοιτητές να γίνουν παθητικοί δέκτες ρίχνοντας άκυρο στη συγκρότηση του σώματος» εξηγεί ο φοιτητής Στάθης Μπέτσης (Αγωνιστικές Κινήσεις), προσθέτοντας πως τα προ τετραετίας γεγονότα με το σπάσιμο καλπών από ομάδες του αναρχικού χώρου έδωσαν το απαραίτητο πάτημα στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ για να ζητούν αλλαγή του χώρου, δικαστικούς αντιπροσώπους και αστυνομική φύλαξη κατά τη διάρκεια των εκλογών.

«Θα ζητήσουμε από την Ντόρα...»

Λιγότερο από 48 ώρες πριν από τις εκλογές οι φοιτητές της ΔΑΠ, συνομιλώντας με τους συναδέλφους της ΠΑΣΠ όπως εξηγούν οι τελευταίοι στην «Εφ.Συν.», τους λένε «θα ζητήσουμε από την Ντόρα Μπακογιάννη να μας κλείσει αυτή το Ζάππειο».

Τελικά το Ζάππειο δεν δόθηκε για τις εκλογές, παρότι το Πανεπιστήμιο ήταν έτοιμο, έστω και την τελευταία στιγμή, να στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Σημειώνεται πως το Ζάππειο Μέγαρο ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, που έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της διοίκησής του.

Οταν όλα πια είχαν ουσιαστικά κριθεί, το απόγευμα της Τρίτης, σε διαπαραταξιακή συνάντηση (πλήν της ΠΚΣ που απουσίαζε) έγινε μια τελευταία απόπειρα να υπάρξει συναίνεση για την εύρεση ενός χώρου. Η ΔΑΠ, η οποία μέχρι τότε δήλωνε αποφασισμένη για τη διενέργεια εκλογών και εγγυόταν ότι το θέμα του Ζαππείου θα λυθεί θετικά, αρνήθηκε πρόταση της ΠΑΣΠ για εκλογές στον «Πανελλήνιο», λέγοντας: «Ή στο Ζάππειο ή πουθενά».

Λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις μαζικές αντιγραφές μέσω facebook, οργανωμένες από συνδικαλιστές της ΔΑΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πρωταγωνιστεί και πάλι αρνητικά, καθώς η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί ήττα του φοιτητικού κινήματος.

Ακόμα μια απόδειξη ότι, αν οι ίδιοι οι φοιτητές δεν μπορούν να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες τους, όποιος έχει συμφέρον θα βάλει «λυτούς και δεμένους» να επιβάλει τη δική του ατζέντα.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μια απ’ τα ίδια με μικρότερη αποχή
Την ίδια άνευρη εικόνα παρουσίασαν και φέτος οι φοιτητικές εκλογές. Σταθερά υψηλή αποχή που κυμαίνεται στο 60%, πολυδιάσπαση συλλόγων, διπλές κάλπες,...
Μια απ’ τα ίδια με μικρότερη αποχή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΔΑΠ βγάζει τις κάλπες... βόλτα
Με ένα πρωτοφανές πραξικόπημα, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. προχώρησε σε διασπαστική κίνηση του φοιτητικού συνδικαλισμού, αναζητώντας χώρο εκτός Νομικής ώστε να διεξαγάγει τις χωριστές, δικές...
Η ΔΑΠ βγάζει τις κάλπες... βόλτα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με πρόσχημα την «ανομία», η ΔΑΠ προτείνει εκλογές εκτός Νομικής
Ολο και περισσότερο εντάσσεται στη συζήτηση στα αμφιθέατρα η μεταφορά των εκλογών εκτός Πανεπιστημίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άσυλο και το φοιτητικό κίνημα. Πίσω από την πρόταση βρίσκεται η «γαλάζια»...
Με πρόσχημα την «ανομία», η ΔΑΠ προτείνει εκλογές εκτός Νομικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο θρίαμβος της... αποχής
Με ιστορικό χαμηλό, η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές ανέδειξε τους συνήθεις συσχετισμούς δυνάμεων στο φοιτητικό κίνημα ή μάλλον στον φοιτητικό συνδικαλισμό, αφού η μεγάλη αποχή δεν επιτρέπει αναφορές σε...
Ο θρίαμβος της... αποχής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποχή δείχνει η απόχη της κάλπης
Είτε λόγω αδιαφορίας για τον φοιτητικό συνδικαλισμό είτε λόγω δυσαρέσκειας για την παρακμή του, η αποχή -και όχι άλλη μορφή αντίδρασης- παραμένει το ισχυρότερο αποτύπωμα των φοιτητικών εκλογών τα τελευταία...
Αποχή δείχνει η απόχη της κάλπης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ούτε εκπλήξεις ούτε... συμμετοχή
Οι φετινές φοιτητικές εκλογές δεν επιφύλαξαν ανατροπές στην κατανομή των δυνάμεων στα ΑΕΙ της χώρας, ωστόσο σηματοδοτήθηκαν από δύο παράγοντες: την αποχή-ρεκόρ και τον έντονο πολιτικό τους χαρακτήρα. Σύμφωνα...
Ούτε εκπλήξεις ούτε... συμμετοχή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας