• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 35.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 36.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 36.5°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 35.5°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 35.5°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 31.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 36.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 33.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  24%

Το προαύλιο της Νομικής Αθηνών

«Εφ.Συν.» / Μιχαήλ - Άγγελος Κωνσταντόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με πρόσχημα την «ανομία», η ΔΑΠ προτείνει εκλογές εκτός Νομικής

 • A-
 • A+

Την Τετάρτη διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές μέσα στο γνωστό κλίμα απαξίωσης των τελευταίων ετών. «Νηνεμία» στα αμφιθέατρα, με εξαίρεση κάποιες διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά, ενώ τα Πανεπιστήμια έρχονται συχνά-πυκνά στην επικαιρότητα κυρίως για το θέμα της «ανομίας» που εξυπηρετεί μιντιακές και πολιτικές στοχεύσεις. Επίσης όλο και περισσότερο εντάσσεται στη συζήτηση η μεταφορά των εκλογών εκτός Πανεπιστημίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άσυλο και το φοιτητικό κίνημα.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η κάθε παράταξη αναμένεται να εκδώσει δικά της αποτελέσματα, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής δεν φαίνεται να αλλάζουν θεαματικά. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με φοιτητικές ιστοσελίδες με αποχή 80% πραγματοποιήθηκαν οι Φοιτητικές Εκλογές του 2017. Ωστόσο πρόσφατα στις σχολές που αντιμετώπιζαν προβλήματα έγιναν συνελεύσεις και φαίνεται εκεί να έδειξαν ενδιαφέρον και νεότεροι φοιτητές.

Για πρώτη φορά στη Νομική συζητείται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι εκλογές εκτός της σχολής, σε ξενοδοχείο ή άλλο χώρο. Πίσω από την πρόταση βρίσκεται η «γαλάζια» ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που επικαλείται το κλίμα ανασφάλειας λόγω της παρουσίας τοξικοεξαρτημένων στο διπλανό παρκάκι αλλά και τον φόβο επεισοδίων.

Ο Κωνσταντίνος Γκανέτσος μετέχει στο σχήμα ΡαΠαν-ΣΑΦΝ των ΕΑΑΚ (ανεξάρτητα αριστερά φοιτητικά σχήματα). Για το σχήμα του είναι θέση αρχής οι εκλογές να διεξάγονται στον χώρο του Πανεπιστημίου, ενώ οι παρατάξεις που συμμετέχουν δεν πρέπει να δημιουργούν από μόνες τους κλίμα ανομίας-τρομοκρατίας.

«Εφ.Συν.» / Μιχαήλ - Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Η μεταφορά τους χαρακτηρίζεται σχέδιο για την κατάργηση του ασύλου, ενώ είναι αντίθετος στην πρόταση μετατροπής του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου σε μουσείο. Οσον αφορά το θέμα της «ανομίας», ο τελειόφοιτος της Νομικής συνομιλητής μας θεωρεί ότι πρόκειται για μια κατευθυνόμενη εκστρατεία με στόχο και πάλι το άσυλο. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι τοξικοεξαρτημένοι) χρειάζονται βοήθεια και κρατικές δομές κι όχι να συλλαμβάνονται» μας λέει.

«Πλήγμα στο άσυλο»

Ο Παναγιώτης Αντωνίου, μέλος της ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) Νομικής, μας δηλώνει την πλήρη αντίθεση των αριστερών δυνάμεων στη διεξαγωγή των εκλογών σε εναλλακτικό χώρο, πίσω από την οποία θεωρεί ότι βρίσκεται συντονισμένη προσπάθεια να πληγεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Φέρανε ως επιτυχία το παράδειγμα της ΑΣΟΕΕ, που πέρσι έκανε εκλογές στο Ζάππειο. Αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια βρίσκουν έδαφος στην αποσυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και δίνουν χείρα βοηθείας στη ΔΑΠ, που θέλει να γίνουν οι εκλογές εκτός. Στη Νομική δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί για να επιβληθεί κάτι τέτοιο.

»Οσοι το θέλουν, έχουν στόχο να επιβεβαιώσουν την κυρίαρχη αφήγηση για άσυλο ανομίας. Για μας πρέπει οι ίδιοι οι φοιτητές να περιφρουρήσουν εντός Πανεπιστημίου τις εκλογές τους και ζητάμε στις 16 Μαΐου οι φοιτητές της Νομικής να ψηφίσουν μόνο στον χώρο που σπουδάζουν, ζουν, κοινωνικοποιούνται και συζητούν πολιτικά».

Τα χρόνια προβλήματα

Η συζήτηση επιστρέφει στο κομμάτι της ανομίας, για την οποία ο Παναγιώτης έχει διαφορετική ερμηνεία:

«Το θέμα δεν σηκώθηκε τυχαία από τη ΔΑΠ μετά την επιστολή καθηγητών και φοιτητών. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών δεν γίνεται ποτέ μέσα στους χώρους της σχολής, αλλά στο παρκάκι έξω. Αυτό σκοπίμως δεν διευκρινίζεται από ορισμένα ΜΜΕ. Οποιος λέει ότι γίνεται μέσα στη σχολή, θέλει να χτυπήσει το άσυλο και δεν ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση.

»Οι χρήστες είναι ασθενείς και θύματα μιας κατάστασης. Δεν εθελοτυφλούμε, αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και απαιτούνται κρατικές δομές. Μετά την επιστολή βλέπουμε επιχειρήσεις προσωρινής απομάκρυνσης, αλλά μετά από κάποιες ώρες οι άνθρωποι αυτοί επανέρχονται».

Οσο για τα άλλα σοβαρά προβλήματα της σχολής, μας επισήμανε τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τα δίδακτρα που πρόσφατα μπήκαν στα μεταπτυχιακά προγράμματα, το θέμα που υπήρχε με τα συγγράμματα και τη μη διανομή πρακτικών και κωδίκων στους φοιτητές.

Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

«Είναι αναμφισβήτητα γεγονός ότι κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας επαναλαμβανόμενης νοσηρής κατάστασης με κουκουλοφόρους να κάνουν επιδρομή στη σχολή, να διακόπτουν τη διαδικασία των εκλογών και να βανδαλίζουν ό,τι βρουν μπροστά τους.

Τα περιστατικά αυτά, που κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνονται, αποτελούν συνέχεια της γενικευμένης κατάστασης βίας και ανομίας που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο αδυνατεί να επιλύσει, αλλά αντίθετα τα ενισχύει παρέχοντας πλήρη ασυλία στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των νοσηρών αυτών καταστάσεων.[...]

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όντας πρώτη δύναμη εδώ και 30 χρόνια μέσα στις σχολές μας, πρωτοπορούμε για άλλη μία φορά και θέτουμε ως αδιαπραγμάτευτο όρο για τη συμμετοχή μας, οι φετινές φοιτητικές εκλογές να πραγματοποιηθούν σε ασφαλή χώρο εκτός του κτιρίου της ΝΟΠΕ, που θα συμφωνηθεί απ’ όλες τις παρατάξεις και θα διασφαλίζει σε απόλυτο βαθμό τόσο την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των φοιτητών όσο και τη διαφάνεια των διαδικασιών».

Πέρυσι πήγε Ζάππειο. Φέτος πού θα είναι η κάλπη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας;

Στο ΟΠΑ οι εκλογές διεξάγονται από το 2016 εκτός Πανεπιστημίου λόγω επεισοδίων. Φοιτητές αριστερών σχημάτων και παρατάξεων μας πληροφορούν ότι δεν έχει υπάρξει απαρτία για να γίνει γενική συνέλευση για περισσότερο από 3 χρόνια! Το 2016 οι εκλογές έγιναν σε χώρο κοντά στο Μέγαρο Μουσικής και πέρσι στο Ζάππειο, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.

Φέτος για άλλη μία φορά οι εκλογές οδεύουν προς Ζάππειο λόγω του ότι θεωρείται δύσκολο να διεξαχθούν εντός ΑΣΟΕΕ, ωστόσο οι αριστερές παρατάξεις διαμαρτύρονται και σκέφτονται ακόμα και το ενδεχόμενο αποχής. Ενα θέμα που συγκλόνισε πρόσφατα το ΟΠΑ είναι το σκάνδαλο των αντιγραφών με εμπλοκή της ΔΑΠ («Εφ.Συν.» 28/4/2018, ««Γαλάζιο» δίκτυο αντιγραφών μέσω facebook»), που προκάλεσε και την αυστηρή αντίδραση του υπουργού Παιδείας.

Ο Χάρης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, υπερασπίζεται την επιλογή για το Ζάππειο καθώς «δεν έχει σημασία το πού γίνονται οι εκλογές, αλλά να γίνονται. Εάν δεν γίνονται στο Πανεπιστήμιο -κάτι που θέλει και η ΠΑΣΠ-, οδηγούμαστε στη λύση του εκτός γιατί πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα.

«Εφ.Συν.» / Μιχαήλ - Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Εξάλλου ζημιωμένη είναι και η ΠΑΣΠ, που έχει λιγότερους ψηφοφόρους και χαμηλότερα ποσοστά. Το Ζάππειο ήταν μία επιλογή ανάμεσα σε κάποιες. Πέρσι ψήφισαν 3.500 φοιτητές από 5.500 τα περασμένα χρόνια». Μιλώντας μας για την ΠΑΣΠ ο Χάρης τονίζει ότι είναι ανεξάρτητη εδώ και χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και δεν αποτελεί κομματικό σωλήνα, κάτι που επιβραβεύουν οι φοιτητές δίνοντάς της την πρωτιά.

Ο Θοδωρής συμμετέχει στο σχήμα ΡΑΣ-ΕΑΑΚ ΑΣΟΕΕ που κατεβαίνει από κοινού στις εκλογές με την Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) και το άλλο σχήμα της ΕΑΑΚ που δραστηριοποιείται στη σχολή.

«Εάν πάνε φέτος οι εκλογές στο Ζάππειο, δεν θα μετάσχουμε γιατί παγιώνεται το εκτός Πανεπιστημίου. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ θέλουν το Ζάππειο, για να μη συμμετέχουν οι αριστερές δυνάμεις και να αυξήσουν οι ίδιες τα ποσοστά τους. Εμείς βλέπουμε τις εκλογές ως πολιτική διαδικασία και όχι ως αντιπαράθεση μηχανισμών. Προτείναμε εάν γίνουν εκτός ΑΣΟΕΕ, να είναι σε κάποιο χώρο φοιτητικού ασύλου (π.χ. άλλο κτίριο του Πανεπιστημίου) ή με φοιτητική-εργατική αναφορά, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας».

Η συζήτηση στρέφεται στο σκάνδαλο με τις αντιγραφές:

«Εχει αρκετά επίπεδα. Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι που άνοιξε προεκλογικά, για να συμπιέσει η ΠΑΣΠ τη ΔΑΠ. Και η ΠΑΣΠ έχει τα δικά της δίκτυα με σημειώσεις κτλ. Για μας το ζήτημα έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνονται οι δύο αυτές δυνάμεις την πολιτική μέσω πελατειακών σχέσεων. Πρόκειται για συνολική νοοτροπία με στόχο να συντηρηθεί και να μεγαλώσει ένας εκλογικός μηχανισμός. Ο φοιτητής δηλαδή να μην πηγαίνει μπροστά συλλογικά με αλληλεγγύη, αλλά προσωπικά μέσω αυτού του μηχανισμού».

Οσο για τα πραγματικά προβλήματα της σχολής;

«Η μη επαρκής φοιτητική εστία. Το ζήτημα με το εστιατόριο και το πόσο δύσκολο είναι να σιτίζεται μεγάλος αριθμός φοιτητών δωρεάν. Το πτυχίο έχει αρχίσει να υποβαθμίζεται, τα μεταπτυχιακά είναι πανάκριβα. Η εντατικοποίηση των σπουδών και η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής» καταλήγει ο συνομιλητής μας, φοιτητής Οικονομικής Επιστήμης.

«Ποιος πληρώνει το Ζάππειο;»

Η Α. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) είναι τριτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, που παρεμβαίνει με το σχήμα Resistencia των ΕΑΑΚ.

«Θέση των ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ είναι η διαδικασία να γίνει σε χώρο ασύλου, σε δημόσιο χώρο. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2017 γίνονταν διαπαραταξιακές συναντήσεις για το πού θα διεξαχθούν οι εκλογές. Δύο μέρες πριν από τις εκλογές, η ΠΑΣΠ ανακοίνωσε ότι θα γίνουν στο Ζάππειο. Φέτος μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση.

»Από την Πρυτανεία μας λένε ότι δεν θα γίνουν εκτός σχολής, γιατί πέρσι η σχολή πλήρωσε 2.000 ευρώ για να γίνουν στο Ζάππειο. Βέβαια από την αρχή την εβδομάδας η ΠΑΣΠ καλεί σε εκλογές στο Ζάππειο. Εμείς ως σχήμα θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να επιστρέψουν στον χώρο της σχολής, εκεί όπου ανήκουν, ως μια διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου, να ξεκινάει και να τελειώνει σε αυτόν.

»Θεωρούμε εφικτή τη λύση να επιστρέψουν οι εκλογές σε χώρο της σχολής, σε ένα από τα κτίρια της ΑΣΟΕΕ. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια γενικότερη κατάσταση όπου κάποιες παρατάξεις προσπαθούν να απονεκρώσουν τους συλλόγους. Δεν γνωρίζουμε τι παιχνίδια παίζονται από τις κυρίαρχες παρατάξεις (ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) στις πλάτες των φοιτητών».

Τέλος, συναντήσαμε τον Αδάμ και τη Μελίνη που συμμετέχουν στο Bloco, το σχήμα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορείται από τα υπόλοιπα αριστερά σχήματα ως φιλοκυβερνητικό, όμοιο με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Σε αρκετά θέματα η στάση τους δεν διαφέρει από των υπόλοιπων αριστερών σχημάτων, με εξαίρεση το ότι υπερασπίζονται πτυχές του νόμου Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ.

Και οι δύο είναι αντίθετοι στη διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών εκτός Πανεπιστημίου, σε χώρους όπως το Ζάππειο, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη συμμετοχή του Bloco και τονίζοντας ότι όπως και τα άλλα αριστερά σχήματα κατέθεσαν εναλλακτικές προτάσεις, όπως το κτίριο της ΑΣΟΕΕ επί της οδού Τροίας ή κάποιον άλλο πανεπιστημιακό χώρο.

Οσον αφορά το κύκλωμα με τις αντιγραφές, ο Αδάμ το χαρακτηρίζει «ένα κομμάτι του ψηφιδωτού διαφθοράς και διαπλοκής στα Πανεπιστήμια και μέρος του πελατειακού συστήματος των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ». Οπως μας λένε και οι δύο: «Εμείς δεν θέλουμε “άριστους”, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ολοκληρωμένες προσωπικότητες πνευματικά και ακαδημαϊκά. Είναι υποκρισία από τη Ν.Δ. να εμπλέκεται η παράταξη σε τέτοια σκάνδαλα και να πηγαίνει ο κ. Μητσοτάκης να τους μιλάει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από τη μάχη της αφίσας στα άδεια τραπεζάκια
Σε κλίμα που μόνο επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς υποτονικό διεξάγονται φέτος οι φοιτητικές εκλογές. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες σε Νομική, Φιλοσοφική και Πάντειο, εκεί όπου κάποτε...
Από τη μάχη της αφίσας στα άδεια τραπεζάκια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μόνο η ΔΑΠ δεν βλέπει την ήττα της
H ΠΚΣ εμφανίζεται πρώτη σε 118 συλλόγους και 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα, κάτι που δεν καλοδέχτηκαν ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ούτε και η ΟΝΝΕΔ, που υποβάθμιζαν το γεγονός.
Μόνο η ΔΑΠ δεν βλέπει την ήττα της
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκλογές-δημοψήφισμα στα ΑΕΙ
Ηχηρό «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία εκπέμπει η φοιτητική κάλπη ● Μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2019 ● Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πτώση της ΔΑΠ και άνοδο των αριστερών παρατάξεων.
Εκλογές-δημοψήφισμα στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικές εκλογές χωρίς φαινόμενα «βίας και ανομίας»
Σε ομαλό κλίμα και χωρίς ίχνος έντασης εξελίχθηκαν οι φοιτητικές εκλογές, χθες, στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Δεν υπήρξε, βέβαια, συνωστισμός, ούτε το κάποτε εορταστικό αγωνιστικό κλίμα. Δεν υπήρξαν ούτε...
Φοιτητικές εκλογές χωρίς φαινόμενα «βίας και ανομίας»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αψιμαχίες, Ζάππειο και υποτονικό κλίμα
Σε υποτονικό κλίμα και με τα γνωστά μικροεπεισόδια που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επέτρεψαν να κυλήσει ομαλά η διαδικασία, έγιναν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Ομάδα περίπου 30 ατόμων προσπάθησε να εισέλθει...
Αψιμαχίες, Ζάππειο και υποτονικό κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικές εκλογές: ούτε ένταση ούτε πάθος
Φοιτητικές εκλογές σήμερα σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Δεν αναμένονται αλλαγές στους συσχετισμούς σε σχέση με πέρυσι, που πρώτη ήταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και δεύτερη η Πανσπουδαστική. Αξιοσημείωτη η...
Φοιτητικές εκλογές: ούτε ένταση ούτε πάθος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας