• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 21.0°C
  0 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 22.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 21.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.3°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  58%

«Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα ανακοπεί, τουλάχιστον όχι με ευθύνη του υπουργείου» δήλωσε ο Κ.Γαβρόγλου

EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πρυτάνευσε η οπισθοχώρηση

 • A-
 • A+

Oπισθεν ολοταχώς από τους πρυτάνεις των ΤΕΙ μετά την άρνηση του υπουργού να παρευρεθεί στη Σύνοδο, που ξεκίνησε χθες στη Λαμία, λόγω της απόφασης να τεθεί εκ νέου το θέμα των συνεργειών με τα Πανεπιστήμια.

«Ηταν ατυχές θέμα και παρεξήγηση που δεν αξίζει να της προσδίδεται μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έχει», χαρακτήρισε την ξαφνική ένταση ο εκπρόσωπος της τριμελούς γραμματείας της Συνόδου, πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, Αν. Τσίνας, στο περιθώριο των εργασιών.

Προς επίρρωση, η επανορθωτική ανακοίνωση μετά το πέρας της ανοιχτής συνεδρίασης και παρά τις «φωνές» ορισμένων προσκεκλημένων, κυρίως εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφέρειας, για το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.

Η Σύνοδος, θέλοντας γρήγορα να αποκαταστήσει το κλίμα και να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στην εν εξελίξει διαδικασία αναβάθμισης του χώρου των ΤΕΙ, όχι μόνον επιβεβαίωσε την «αφοσίωση» στη διασφάλιση της επιτυχίας του εγχειρήματος του ενιαίου χώρου, διευκρινίζοντας πως στο πλαίσιο αυτό την απασχολούν «ακαδημαϊκά και τεχνικά ζητήματα», αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει τον υπουργό «ειλικρινή, ακούραστο, επίμονο και αποτελεσματικό συνοδοιπόρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκαν αρκετές αναταράξεις στο εσωτερικό της Συνόδου κατά τη συζήτηση του περιεχομένου της ατζέντας και της αντίδρασης του υπουργού.

Ηταν αρκετοί οι πρυτάνεις που δεν γνώριζαν καν την αρχική διαμόρφωση των θεμάτων, ενώ άλλοι έσπευσαν να επισημάνουν τους κινδύνους οποιασδήποτε εμπλοκής ειδικά στις περιπτώσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες.

Εντέλει, η συζήτηση οδήγησε στην ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο χώρος των ΤΕΙ «αναβαθμίζεται οριστικά με την υλοποίηση τριών εμβληματικών δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», δηλαδή του ενιαίου χώρου ανώτατης, των μεταπτυχιακών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ «τα παραπάνω δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματωθούν εάν δεν βρίσκαμε στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, καθηγητή Κωνσταντίνου Γαβρόγλου έναν ειλικρινή, ακούραστο, επίμονο και αποτελεσματικό συνοδοιπόρο.

Οι προσκεκλημένοι

»Είναι αναμενόμενο στην πορεία εφαρμογής των ανωτέρω δράσεων να υπάρχουν ακαδημαϊκά και τεχνικά ζητήματα που μας απασχολούν. Η Σύνοδος, παραμένοντας αφοσιωμένη στη διασφάλιση της επιτυχίας του δύσκολου εγχειρήματος του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, συζητά και επεξεργάζεται προτάσεις τις οποίες θα εκθέσει στην πολιτική ηγεσία».

Ακολούθησε η διαβεβαίωση ότι ο ίδιος ο υπουργός έστειλε πρόσκληση για συνάντηση.

Οσο για τους (πολλούς) προσκεκλημένους φορείς, εκείνοι που δεν άφησαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν ήταν οι… κοντοχωριανοί.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης αλλά και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Λουκάς Υπερήφανος όχι μόνο σχολίασαν την απουσία του υπουργού Παιδείας αλλά τη συνέδεσαν με τον «διάλογο» που διεξάγεται για την ίδρυση πανεπιστημίου στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.

«Ανισοι όροι»

Ητοι, την παράλληλη πρωτοβουλία των τοπικών παραγόντων και της ΚΕΔΕ να αναθέσουν στον καθηγητή Γιάννη Πανούση τη μελέτη ίδρυσης Πανεπιστημίου («Δελφικού», όπως ονομάστηκε) κόντρα στις τρέχουσες ενέργειες για τη συνένωση των ΤΕΙ Στερεάς και Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επιπλέον, κατήγγειλαν τον κ. Γαβρόγλου για προχειρότητα και αποσπασματικότητα, κατηγορώντας τον ότι «αντιμετωπίζει με άνισους όρους το θέμα της συνένωσης ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα».

Ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου, μετά την ανακοίνωση της Συνόδου των πρυτάνεων των ΤΕΙ, δήλωσε:

«Επαναλαμβάνω προς τους συναδέλφους μου αυτό που ήδη γνωρίζουν. Το υπουργείο και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε τον διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και άλλες σκοπιμότητες. Ηδη, οι επιτροπές μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνεχίζουν το έργο τους και το υπουργείο περιμένει τις τελικές τους προτάσεις. Συνεπώς, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα ανακοπεί, τουλάχιστον όχι με ευθύνη του υπουργείου. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας, στην επικείμενη συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΤΕΙ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
Εξι πανεπιστημιακοί ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ αλλά οι υπόλοιποι δώδεκα διαφώνησαν. Μόνη σοβαρή διαφωνία που παραμένει είναι ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών. Νέα συνάντηση...
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
Ανοικτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι δύο όψεις μιας συγχώνευσης
Εκρυθμη είναι πλέον η κατάσταση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Προχθές, διεκόπη η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, μέσα σ’ ένα εκρηκτικό...
Οι δύο όψεις μιας συγχώνευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
Με παρόντα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννινα συζήτησε τα μείζονα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των πανεπιστημίων και τις συνέργειες με τα τεχνολογικά ιδρύματα ●...
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος των πρυτάνεων ΤΕΙ
Ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες συγχώνευσης των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και ειδικά σε ό,τι αφορά την ένταξη των μελών ΔΕΠ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων συζητήθηκαν χθες στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ, στην...
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος των πρυτάνεων ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολιτικό φόρουμ από πρυτάνεις
Ενταση ξαφνικά στις σχέσεις του υπουργείου Παιδείας με τη Σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ, μετά την απόφαση των τελευταίων να θέσουν ξανά επί τάπητος το υλοποιούμενο εγχείρημα της συνένωσης με τα Πανεπιστήμια. Η...
Πολιτικό φόρουμ από πρυτάνεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας