• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.0°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 2.4°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.0°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  6 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.7°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.7°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / 3.2°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 2.2°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  50%
EUROKINISSI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Συντονιστείτε για την παραβατικότητα

 • A-
 • A+

«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που δεν περιορίζεται στα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης.

Και γιατί είναι προβληματική η εφαρμογή του νόμου; Η απάντηση παραπέμπει σ’ ένα ακόμα πάγια επαναλαμβανόμενο φαινόμενο: «Υπάρχει δυσκολία στον συντονισμό των διαφορετικών ομάδων που έχουν λόγο και δράση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και προστασία του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, μετά την πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη της επιτροπής: «Επισημάνθηκε η δυσκολία που προξενείται από την ανάγκη συντονισμού δράσεων διαφορετικών ομάδων, που συμμετέχουν και συμπροσδιορίζουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον».

Σ’ αυτό συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στη διευρυμένη αυτή τη φορά συνεδρίαση, αφού παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, η εθνική συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και φυσικά οι πρυτάνεις και εκπρόσωποι των διοικήσεων των ΑΕΙ της Αττικής.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα καταγραφές της επιτροπής, ο πρόεδρός της, καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος, δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Παρατηρείται ότι δεν υπάρχει συντονισμός. Η μια πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη και δεν κινητοποιείται η ίδια», είτε πρόκειται για πρυτανικές αρχές είτε για καθηγητές είτε για φοιτητές είτε για τις αστυνομικές αρχές.

«Και δεν είναι μόνο το θέμα του ασύλου», σπεύδει να επισημάνει, παραθέτοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «Οταν έχεις άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου, αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από τις πρυτανικές αρχές ή μόνον από την αστυνομία ή μόνον από τους αρμόδιους για το φαινόμενο φορείς. Χρειάζεται πολύπλευρη αντιμετώπιση και συντονισμός».

Τι περισσότερο, όμως, μπορεί να δώσει η επιτροπή, εφόσον ούτε πρόβλημα με τον νόμο εντοπίζεται ούτε τίθεται ζήτημα επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της επιτροπής - κατά παλαιότερη δήλωση του προέδρου της.

Οπως μας απαντά ο ίδιος, «θα συνταχθεί ένας οδικός χάρτης με γενικές αρχές και κριτήρια ώστε όσοι έχουν λόγο και ρόλο να μπορούν να έχουν επιλογές».

Οι επαφές της επιτροπής θα συνεχιστούν με όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον σκοπό. Από τις διοικήσεις έως την εισαγγελία και διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής σκέφτονται να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη ώστε να συναντηθούν με τις αρχές του ΑΠΘ και άλλους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συζητήσουν τα φαινόμενα παραβατικότητας που έχει καταγγείλει πολλάκις η διοίκηση του ιδρύματος.

Κατά τ’ άλλα, στη χθεσινή συνεδρίαση εκτέθηκαν γενικότερα και σταθερά προβλήματα, καθώς και ειδικά που ισχύουν μόνο σε ορισμένα ΑΕΙ, ενώ η εισηγήτρια για το θέμα της εγκληματικότητας καθηγήτρια Σ. Βιδάλη παρέθεσε συνοπτικά τα προσωρινά ευρήματα της διερεύνησης του θέματος της παραβατικότητας στους χώρους του Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που εισέφερε η αστυνομία.

Εκ μέρους της εισηγητικής επιτροπής για τα ναρκωτικά, τα προσωρινά ευρήματα των εργασιών της και ανάλυση παρουσίασε ο καθηγητής Χ. Πουλόπουλος, ενώ στη συνέχεια για το ίδιο θέμα έλαβαν τον λόγο και ο καθηγητής Α. Μπένος και η Μ. Παπαδή.

Τα Πανεπιστήμια και οι φορείς από τη δική τους πλευρά ανέφεραν ειδικές συνθήκες και προβλήματα καθώς και γενικότερες απόψεις και προσφέρθηκαν να συζητήσουν το σχέδιο προτάσεων, το οποίο θα τους αποστείλει προς διαβούλευση η επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κείμενο υπολογίζεται να είναι έτοιμο τον Μάιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος πάλι το άσυλο!
Την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τις επόμενες μέρες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ίδρυμα, με την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών και τη συμπλοκή φοιτητών με την Αστυνομία, δήλωσε ενώπιον της...
Στόχος πάλι το άσυλο!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενός νόμου... μύριες αντιδράσεις έπονται
Το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση είναι έτοιμο προς κατάθεση, αλλά ακόμα δεν μπορεί να προεξοφληθεί η αίσια πορεία του προς τη Βουλή, καθώς κομίζει όλα όσα έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των...
Ενός νόμου... μύριες αντιδράσεις έπονται
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυναμώνει το κύμα εναντίωσης στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
Πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές εναντίωσης στην αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με το κείμενο υπογραφών που υπογράφεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να κοντεύει τις 5.000 υπογραφές.
Δυναμώνει το κύμα εναντίωσης στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας