• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.7°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.8°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.1°C
  7 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  5 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 12.2°C
  3 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.2°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  7 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 19.1°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  7 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  7 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  75%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 7.8°C / 10.1°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  4 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.9°C
  3 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  97%

1 πανεπιστήμιο, 8 σχολές, 34 τμήματα

 • A-
 • A+

Ενα πανεπιστήμιο με οχτώ σχολές που θα αριθμούν συνολικά 34 τμήματα σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία είναι η πρόταση στην οποία κατέληξε η επιτροπή που ανέλαβε να διερευνήσει τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πρόταση που θα τεθεί σε επεξεργασία μέσα από μια σειρά συσκέψεων με εκπροσώπους των ιδρυμάτων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, οι σχολές τού υπό σύσταση Πανεπιστημίου κατανέμονται ως εξής: τρεις Σχολές στον Βόλο, τρεις στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία.

Οσον αφορά τα Τμήματα, προτείνεται να υπάρχουν: 14 στον Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1) και 5 στη Λαμία (σήμερα 2).

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζεται η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και οι τελευταίες αντιρρήσεις από παράγοντες που επιμένουν στην ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Αποψη που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποστηρίξει έντονα και η Περιφέρεια, προτείνοντας μάλιστα ως έδρα το Καρπενήσι, αλλά και παράγοντες του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Σημάδια σύγκλισης

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά, δείχνοντας σημάδια σύγκλισης με το προτεινόμενο σχέδιο.

Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έχουν διαδραματίσει οι βλέψεις του ΕΚΠΑ για ενσωμάτωση Τμημάτων σε Εύβοια και Βοιωτία αλλά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για το Τμήμα Δασοπονίας στο Καρπενήσι.

Με το νέο Ιδρυμα που θα προκύψει από τις συνέργειες μεταξύ των Ιδρυμάτων Στερεάς και Θεσσαλίας, εν τέλει η Στερεά Ελλάδα θα φιλοξενεί Τμήματα τριών Πανεπιστημίων.

Αλλωστε, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων για τις προαναφερόμενες συνέργειες είναι η απόφαση του ΕΚΠΑ να απορροφήσει τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Χαλκίδα και Θήβα.

Σκοπός του Ιδρύματος της Αθήνας είναι να δημιουργήσει στη Χαλκίδα (Ψαχνά) Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων, Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου και μια Τεχνόπολη και στη Θήβα διετή προγράμματα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Πάντως, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έσπευσε να δώσει τον τόνο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει «συγκλίσεις και συνθέσεις», ταυτόχρονα όμως και «ισχυρές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, τονίζει σε ανακοίνωσή της, «διαφαίνεται πως δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα στις συζητήσεις».

Κατά τα άλλα, συμφωνήθηκαν οι εξής βασικές αρχές:

● Να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

● Να συγκροτηθούν ισχυρά και βιώσιμα Τμήματα που θεραπεύουν διακριτά και αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά πεδία.

● Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το προσωπικό παραμένει στο Τμήμα και την πόλη όπου βρίσκεται, εκτός αν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο Τμήμα ή πόλη.

● Να συγκροτηθούν δομές και ερευνητικά κέντρα που θα συμβάλουν στην προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και της μάθησης και θα προσδώσουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο (ενδεικτικά: αξιοποίηση Δελφών, Ινστιτούτο Αγροτικών Μελετών στη Λάρισα, Κέντρο Αποκατάστασης στη Λαμία, αξιοποίηση οικοτουριστικού δυναμικού Λίμνης Πλαστήρα/Περτουλίου).

● Να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα προετοιμασία από τους πρυτάνεις των Ιδρυμάτων στην κατεύθυνση προγραμμάτων διετούς κατάρτισης από το νέο Ιδρυμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οψιμες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ
Αντιμέτωπος με στοιχεία μικροκομματικής σκοπιμότητας, τοπικισμού και μεγαλοϊδεατισμού και λιγότερο ζητήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην περιοδεία του σε Θεσσαλία...
Οψιμες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέο Ίδρυμα από συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με ΤΕΙ
Σε διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου με το οποίο προτείνεται η δημιουργία ενός νέου Ιδρύματος με το πλήρες ακαδημαϊκό προφίλ των υπόλοιπων πανεπιστημίων της χώρας που θα προκύψει από τη συνένωση του Διεθνούς...
Νέο Ίδρυμα από συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Μπορεί 10 χρόνια τώρα το Διεθνές Πανεπιστήμιο να μην κατάφερε να βρει μια θέση στη διεθνή σχετική κατάταξη ή τουλάχιστον στη λίστα ενδιαφέροντος αλλοδαπών ενδιαφερομένων, όμως η παραίτηση του προέδρου του το...
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που,...
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
Με παρόντα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννινα συζήτησε τα μείζονα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των πανεπιστημίων και τις συνέργειες με τα τεχνολογικά ιδρύματα ●...
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος των πρυτάνεων ΤΕΙ
Ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες συγχώνευσης των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και ειδικά σε ό,τι αφορά την ένταξη των μελών ΔΕΠ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων συζητήθηκαν χθες στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ, στην...
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος των πρυτάνεων ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας