Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι θέσεις των Ιατρικών Σχολών για το μέλλον της ιατρικής εκπαίδευσης
Dreamstime

Οι θέσεις των Ιατρικών Σχολών για το μέλλον της ιατρικής εκπαίδευσης

  • A-
  • A+

Σε κείμενο εννέα σημείων κατέληξε, ομόφωνα, η Σύνοδος Κοσμητόρων και Προέδρων Τμημάτων των Σχολών Επιστημών Υγείας των ελληνικών ΑΕΙ, στην πρώτη συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Αναλυτικά, το κείμενο των αποφάσεων της 1ης Συνόδου περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Επισημαίνεται η ανάγκη σύναψης διατμηματικών και διεπιστημονικών συνεργασιών που δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

2. Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι ο νέος νόμος θίγει καίρια το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.

3. Η Σύνοδος εκφράζει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα που παρέχει ο νέος νόμος για την Ανώτατη Παιδεία για τη μετακίνηση μελών ΔΕΠ από περιφερειακά Α.Ε.Ι. προς Α.Ε.Ι. μεγάλων αστικών κέντρων, χωρίς να αναπληρώνεται η κενωθείσα θέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωση της περιφέρειας. Η Σύνοδος προτείνει, για κάθε έγκριση μετακίνησης, η πίστωση του μετακινούμενου να παραμένει στο ίδρυμα για να μπορεί να προκηρυχτεί η θέση του, ώστε να μην αποδυναμωθούν, επιπλέον, τα περιφερειακά ιδρύματα.

4. Η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο η Πολιτεία, σε διαβούλευση με τις Σχολές Επιστημών Υγείας, να παράσχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα ορίζεται η επαναπροκήρυξη των άγονων εκλογών. Επισημαίνεται η ανάγκη να παραμείνει στην ευθύνη του οικείου ιδρύματος η εκλογική διαδικασία ενός μέλους ΔΕΠ και το ίδρυμα να επαναπροκηρύσσει τη θέση του αυτοδύναμα και όχι να μεταφέρεται η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στον Υπουργό.

5. Η ίδρυση νέων Τμημάτων, Σχολών πανεπιστημίων, καθώς και η ένταξη Τμημάτων ΤΕΙ σε Σχολές ΑΕΙ προϋποθέτει τη σύνταξη μελετών σκοπιμότητας και λειτουργικού κόστους-οφέλους, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων Σχολών Επιστημών Υγείας, ΑΕΙ της ίδιας περιφέρειας.

6. Η ένταξη Τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακές Σχολές Επιστημών Υγείας, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενό τους, είναι ακαδημαϊκά δόκιμο να γίνεται με κριτήρια των Σχολών, με πλήρη σχεδιασμό, πρόνοια για τη στελέχωση τους και επαρκή για την Ανώτατη εκπαίδευση προγραμμάτων σπουδών.

7. Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις υποδομές και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των ιδρυμάτων, γεγονός που υπομονεύει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας.

8. Αρμόδιες για θέματα που άπτονται της βιοηθικής και της ιατρικής δεοντολογίας είναι οι Σχολές Επιστημών Υγείας, καθώς είναι οι μόνες Σχολές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Ως εκ τούτου, οι προβλεπόμενες από το νόμο Επιτροπές Βιοηθικής και Δεοντολογίας πρέπει να υπάγονται και να συγκροτούνται από μέλη των Σχολών Επιστημών Υγείας. Η Σύνοδος προτείνει τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής στις Σχολές Επιστημών Υγείας για να εξετάζει τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα ερευνητικά έργα που περιλαμβάνουν ζητήματα βιοηθικής. Επίσης, είναι καθήκον των Σχολών Επιστημών Υγείας να διαφυλάττουν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών, καθώς και οποιασδήποτε μελέτης αφορά σε ανθρώπους και εμπίπτει στο αντικείμενό τους.

9. Είναι απαραίτητη η άμεση στελέχωση των γραμματειών των Σχολών και των Τμημάτων των ΣΕΥ με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αντεπεξέλθουν στις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζει ο νέος νόμος, όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών που θα διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα και διεθνείς προδιαγραφές. Άλλωστε, αυτό είναι συνυφασμένο με την ακαδημαϊκή πιστοποίηση που θα γίνει μέσα στο 2018, καθώς και με τη δημιουργία του οργανογράμματος και των κανονισμών λειτουργίας των Σχολών και των Τμημάτων που είναι σε εξέλιξη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
Στη θέση του απερχόμενου Περικλή Μήτκα εξελέγη νέος πρύτανης ο πρόεδρος του Tμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Παπαϊωάννου, και αντιπρύτανης ο σύζυγος της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας...
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητά να καθίσουν στο εδώλιο πρυτάνεις
Ανατροπή στην... «αμνήστευση» των πρυτάνεων που δεν εισέπρατταν τα λεφτά των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας! Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μητρουλιάς, χαρακτηρίζει τον νόμο...
Ζητά να καθίσουν στο εδώλιο πρυτάνεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύνοδος των πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη
Πέμπτη έως Σάββατο πραγματοποιείται η 87η Τακτική Σύνοδος των Πρυτάνεων με θέματα τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, προβλήματα στη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, τις επιτροπές ερευνών και άλλα. Στις εργασίες της...
Σύνοδος των πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο καβγάς για... τα δίδακτρα
Δύο πρυτάνεις μάλωναν για ξένο... Πανεπιστήμιο! Καβγάς στα ανώτατα ακαδημαϊκά κλιμάκια της Θεσσαλονίκης προέκυψε από την αιφνιδιαστική πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να... «απορροφήσει» το ΔΙΠΑΕ...
Ο καβγάς για... τα δίδακτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εννέα εκλέκτορες υπέρ, αλλά ο... Μήτκας κατά
Μπλόκο στην εκλογή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον πρύτανη Περικλή Μήτκα. Στη Βουλή το θέμα από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Σταύρο Τάσσο, οι οποίοι...
Εννέα εκλέκτορες υπέρ, αλλά ο... Μήτκας κατά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος πάλι το άσυλο!
Την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τις επόμενες μέρες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ίδρυμα, με την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών και τη συμπλοκή φοιτητών με την Αστυνομία, δήλωσε ενώπιον της...
Στόχος πάλι το άσυλο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας