Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το τριήμερο της... τροπολογίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το τριήμερο της... τροπολογίας

  • A-
  • A+

Εν μέσω αντιδράσεων από φοιτητικούς συλλόγους και με τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Παιδείας ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Την Παρασκευή, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, το υπουργείο Παιδείας απέσυρε αμφιλεγόμενη ρύθμιση, την οποία ανέδειξε η «Εφ.Συν.» («Παράθυρο» για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων;», 23.2.2018), που φαίνεται ότι συγκρουόταν με το άρθρο 16 ενώ άνοιγε και τον δρόμο για τη λειτουργία ΑΕΙ από διεθνείς οργανισμούς που θα χορηγούσαν ισότιμους τίτλους με τα δημόσια ιδρύματα της Ελλάδας.

Η ρύθμιση δημιουργούσε ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα που παρείχε σε «διεθνείς» οργανισμούς με έδρα την Αθήνα (όπως o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» (EPLO) του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη) να δίνουν τίτλους αυτοδικαίως ισότιμους προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής πράξης από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς το υπουργείο θα καταθέσει ερώτημα προς το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Η «πέτρα του σκανδάλου»

Ωστόσο έντονες είναι οι αντιδράσεις και για τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή και σχετίζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Το ζήτημα αφορά την τοποθέτηση της Ελένη Γιαννακοπούλου, ενός προσώπου που συγκεντρώνει τα πυρά πολλών υπαλλήλων του ΕΟΠΠΕΠ, στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Οργανισμού («Διευθύνουσα σύμβουλος με το "έτσι θέλω" κάποιων», «Εφ.Συν.» 1.11.2017).

Η Ελένη Γιαννακοπούλου, για την οποία εκκρεμούν υποθέσεις διερεύνησης για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε συναδέλφους της στον ΕΟΠΠΕΠ, τοποθετήθηκε στη θέση τον Μάιο του 2017. Ωστόσο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 25/10/2017, της ζητούσε να επιστρέψει στην οργανική της θέση, στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), ενώ από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης ότι, αν και είχε τοποθετηθεί στον ΕΟΠΠΕΠ από τον Μάιο του 2017, έκανε αίτημα απόσπασης από την υπηρεσία της (τη ΓΓΑΕ) μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, αίτημα το οποίο εν τέλει απορρίφθηκε.

Με την τροπολογία της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να «καλύπτει» νομοθετικά το θέμα του διορισμού της Ε. Γιαννακοπούλου καθώς αυτός έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.

«Το υπουργείο Παιδείας ομολόγησε. Γνώριζε ότι η τοποθέτηση της κας Ελένης Γιαννακοπούλου ως διευθύνουσας συμβούλου ήταν κάτι μεταξύ παράτυπης και παράνομης και ήρθε σήμερα με φωτογραφική τροπολογία να διορθώσει την "παρατυπία".

Αναλαμβάνει, λοιπόν, το υπουργείο την ευθύνη των τοποθετήσεών του και βροντοφωνάζει ότι τόσο καιρό εν γνώση του παρανομούσε» αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του ΕΟΠΠΕΠ.

Ωστόσο αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη τροπολογία, στον αέρα θα βρίσκονταν δεκάδες αποφάσεις που είχαν την υπογραφή της, κάτι που το υπουργείο Παιδείας δεν ήταν διατεθειμένο σε καμία περίπτωση να επιτρέψει.

Και κατά Μπαξεβανάκη

Καταγγελτική για τον υφυπουργό Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη ήταν και η ανακοίνωση εκπροσώπων των εργαζομένων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίοι αναφέρουν για τη διευθύντρια πως προκειμένου να διοριστεί υπέγραψε ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι είχε ολοκληρωθεί η απόσπαση από τη θέση στην οποία υπηρετούσε και για το γεγονός ότι δεν είχε καμιά οικονομική συναλλαγή με τον ΕΟΠΠΕΠ, ενώ είχε ενεργή οικονομική σχέση με τον Οργανισμό και τους μητρικούς του φορείς από το 2007 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι δύο εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (Ο. Ντριβάλας και Γ. Χριστόπουλος), η Γιαννακοπούλου, με την οποία πολλοί υπάλληλοι έχουν νομικές διενέξεις, αρνήθηκε να εξετάσει τουλάχιστον επί δύο μήνες συγκεκριμένη καταγγελία της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για τη λειτουργία παράνομων Κέντρων Μελέτης, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να ζητήσει εισαγγελική παραγγελία.

«Από τη στιγμή του διορισμού της έχει εξαπολυθεί μια ακατανόητη επίθεση στο πρόσωπο της κας Γιαννακοπούλου. Θεωρώ αστείο και παράδοξο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να ασχολούνται με τον διορισμό ενός διευθυντή, που είναι απόφαση του υπουργού. Δεν υπάρχει καμία οικονομική συναλλαγή της κας Γιαννακοπούλου με τον ΕΟΠΠΕΠ μετά τον διορισμό της. Της καταβλήθηκαν μέσα στο 2017 οφειλές που υπήρχαν πριν από κάποια έτη.

Οσο για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τον κανονισμό λειτουργίας, αυτές σχετίζονται με τη θέσπιση ασυμβίβαστου σχετικά με μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο υφυπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Το Σάββατο, παρουσία του υπουργού Κ. Γαβρόγλου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συγκρότηση της 15μελούς Διοικούσας Επιτροπής του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος θα οριστεί ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, και σε θέση αντιπροέδρου θα τοποθετηθεί ο πρύτανης του ΑΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης.

Oι φοιτητές στα Προπύλαια

Οσο για τους φοιτητές, σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σήμερα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, «κόντρα στην κατηγοριοποίηση πτυχίων, αποφοίτων και ιδρυμάτων, την υποχρηματοδότηση, την υποταγή των σχολών στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που παραμένουν και ενισχύονται με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
Εξι πανεπιστημιακοί ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ αλλά οι υπόλοιποι δώδεκα διαφώνησαν. Μόνη σοβαρή διαφωνία που παραμένει είναι ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών. Νέα συνάντηση...
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναβολή συζήτησης και ψήφισης του ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση
Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η συζήτηση και ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση στην οποία περιλαμβάνεται και η τροπολογία για το σύστημα διορισμών των...
Αναβολή συζήτησης και ψήφισης του ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο
Σε πεδίο ανοιχτής ιδεολογικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η κόντρα συμπυκνώθηκε στη φράση...
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παράθυρο» για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων;
Μια φαινομενικά αθώα διάταξη στον νόμο για τη συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά φαίνεται να συγκρούεται με το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία ΑΕΙ από διεθνείς οργανισμούς...
«Παράθυρο» για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συγκρότησης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας κυρίως ενισχύοντας το προφίλ των ΤΕΙ. Μετά την πλήρη αντιστοίχιση ονομασιών οργάνων στα Ιδρύματα των δύο...
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας