• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 5.9°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 7.9°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  2°C 1.4°C / 4.1°C
  5 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 9.6°C / 12.6°C
  4 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.3°C
  6 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.1°C
  6 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  6 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  4 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.5°C
  4 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.4°C
  4 BF
  53%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  83%

«Παράθυρο» για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων;

 • A-
 • A+

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, υπάρχει και το άρθρο 19 «Λοιπές διατάξεις για την ανώτατη εκπαίδευση» το οποίο αναφέρει:

α) Η παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80), όπως προστέθηκε με το άρθρο 76 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής: «8. Οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώριση.
β) Η παρ. 1 ισχύει από την έναρξη ισχύος του ν. 4310/2014».

Στην εισηγητική Εκθεση του Νομοσχεδίου που αφορά το Αρθρο 19 σημειώνεται ότι «με την παρ. 1 αντικαθίσταται αφότου ίσχυσε η παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80), όπως προστέθηκε με το άρθρο 76 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), ώστε οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία να είναι αυτοδικαίως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής πράξης από τον ΔΟΑΤΑΠ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάταξη αποκτά το αρχικό νόημά της στην πληρότητά του, καθόσον δεν είναι νομικά δυνατόν διεθνείς οργανισμοί που παρέχουν εκπαίδευση και οι πράξεις τους να υπάγονται στη δικαιοδοσία εθνικών αρχών, καθόσον μάλιστα η χώρα μας συμμετέχει στη διαμόρφωση των δράσεων αυτών διά της συμμετοχής της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών».

Τι σημαίνουν τα παραπάνω σε απλά ελληνικά; Σημαίνουν μήπως ότι ένας διεθνής οργανισμός, στον οποίο μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, μπορεί να ιδρύσει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στη χώρα μας και να χορηγεί αυτοδικαίως ισότιμους τίτλους προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής πράξης από τον ΔΟΑΤΑΠ;

Υπερσυνταγματική ισχύς

Σημαίνει μήπως ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος και ο ΔΟΑΤΑΠ υποχωρούν μπροστά σε έναν διεθνή οργανισμό που έχει αποκτήσει υπερσυνταγματική ισχύ; Κοντολογίς, παρακάμπτεται ο συνταγματικός «σκόπελος» που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Οργανισμού που «είναι διεθνής οργανισμός και έχει δημιουργηθεί με ειδικό νόμο, ως Δημοσίου Δικαίου»;

Ερωτήματα σοβαρά που απαιτούν απάντηση. Και γίνονται σοβαρότερα, αν πάρει κανείς υπόψη του δύο στοιχεία που έχουν παρελθόν και παρόν.

Το πρώτο είναι ότι το άρθρο 19 του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής «πριμοδοτεί» τη ρύθμιση του άρθρου 76 του ν. 4310/2014 που ανοίγει για πρώτη φορά τον δρόμο (ν. 4310/2014 Αρθρο 76. Ισοτιμία τίτλων σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης: Προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80) ως ακολούθως: «8. Οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εφαρμοζόμενων αναλογικά των παραγράφων 2 έως 7 του παρόντος».

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ως διεθνούς οργανισμού με έδρα την Αθήνα υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για διεθνή οργανισμό (μοναδικό ως τέτοιο στην Ελλάδα που να δίνει και τίτλους σπουδών), που διευθύνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπύρος Φλογαΐτης, δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και μία φορά αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με στενότατες σχέσεις με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., και για τον οποίο υπάρχει πληθώρα παλιότερων δημοσιευμάτων.

Μια ιστορία από τα παλιά

Η ιστορία έχει ουρά. Το 1995 ιδρύεται η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» (ΕΚΔΔ), με την τότε κυβέρνηση να θεσπίζει νόμο σύμφωνα με τον οποίο η χρηματοδότηση της εν λόγω ΜΚΟ θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θέτοντάς τη δηλαδή υπό πλήρη κρατική κηδεμονία.

Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του HOT DOC, από τα τεύχη 2 και 47, από εθνικές πηγές (υπουργείο Εξωτερικών) και από ευρωπαϊκούς φορείς χρηματοδότησης, σε χρονικό διάστημα δέκα ετών το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» έλαβε χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2005, η συγκεκριμένη ΜΚΟ αναβαθμίστηκε. Από ΜΚΟ που αμειβόταν πλουσιοπάροχα από τα κονδύλια του ΥΠΕΞ και τον κρατικό προϋπολογισμό (τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας), μετατράπηκε σε διεθνή οργανισμό, με το όνομα Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ). Στις 21 Ιουλίου 2009 κυρώθηκε και η συμφωνία έδρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού.

Τον Απρίλιο του 2014, τροπολογία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για τις λαϊκές αγορές (!) επιτρέπει τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου, από την πρώην ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη, που εν τω μεταξύ έχει μετατραπεί σε διεθνή οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανέβηκε στο opengov για διαβούλευση μόνο για μία εβδομάδα και, μάλιστα, τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Ηδη ο κ. Φλογαΐτης είχε δημιουργήσει για την οργάνωσή του μία εντυπωσιακή έδρα (πλην αυτής που είχε στο Κολωνάκι) στα Λεγραινά Σουνίου (32,5 στρεμμάτων), που αποτελείται από δύο μεγάλα κτίρια με συνεδριακά κέντρα, αλλά και ξενοδοχειακή υποδομή χώρων διαμονής συνέδρων (ξενώνας 28 κλινών).

Το… «μυστικό πρωτόκολλο»

Σήμερα, ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» (European Public Law Organization-EPLO) και η «Ακαδημία» του, που είναι η παλαιότερη και η πιο αναγνωρισμένη εκπαιδευτική δομή του EPLO, προσφέρουν μαθήματα που οδηγούν στην απόκτηση του Εντατικού Διεθνούς Διπλώματος Μεταπτυχιακού επιπέδου (IILLM) στον τομέα του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου ή σε Πιστοποιητικό Συμμετοχής στον τομέα Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου, κόστους αρκετών εκατοντάδων ευρώ.

Παράλληλα, το «Ινστιτούτο Κατάρτισης στο Δίκαιο και τη Διακυβέρνηση», που αποτελεί με τη σειρά του εκπαιδευτική μονάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), «προετοιμάζει» υποψηφίους για διαγωνιστικές δοκιμασίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι προθέσεις του κ. Φλογαΐτη είχαν καταγραφεί σε σχετικά ανύποπτο χρόνο πριν από κάμποσα χρόνια (29/5/2012) στην εφημερίδα «Εθνος», σε δημοσίευμα με τίτλο «Ιδρύουν στo... Σούνιο την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή».

Το ρεπορτάζ του «Εθνους» ανέφερε ότι θα άνοιγε τις πύλες της την άνοιξη του 2013, αλλά τότε δεν κατέστη δυνατό να περάσει η σχετική τροπολογία.

Λίγο πιο κάτω, στο δημοσίευμα του «Εθνους», υπήρχε ακόμα μία αποκάλυψη: η σχέση του Σπ. Φλογαΐτη με την πρώην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και το… «μυστικό πρωτόκολλο».

Ανέφερε τότε το ρεπορτάζ: «Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο, ήρθε στην Αθήνα και έκλεισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, υπογράφοντας “μυστικό πρωτόκολλο” για την ίδρυση της ιδιωτικής Νομικής Σχολής με την τότε υπουργό Παιδείας και προσωπική του φίλη κ. Αννα Διαμαντοπούλου».

Οπως και να έχει, είναι σίγουρο ότι το υπουργείο Παιδείας οφείλει απαντήσεις και διευκρινίσεις. Γιατί το θέμα είναι σοβαρό και αφορά το DNA της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενας στους τρεις φοιτητές εγκαταλείπει τις σπουδές
Το διάστημα 2003-2015 διπλασιάστηκε ο αριθμός των φοιτητών οι οποίοι έχουν τελειώσει τα κανονικά εξάμηνα σπουδών και δεν έχουν πάρει πτυχίο. Το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ μειώθηκε από 25.000 σε 15.000 (το...
Ενας στους τρεις φοιτητές εγκαταλείπει τις σπουδές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά
Μόνο στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: Όλο το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορκά, που κατατίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας. Σε ποιες περιπτώσεις θεσπίζονται δίδακτρα....
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετεγγραφές «αξίας» 8.000 μορίων
Την εβδομάδα αυτή αναμένεται να ανακοινωθούν οι προθεσμίες για τις εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας θα αρχίσει η διαδικασία για τις μετεγγραφές. Φέτος, οι υποψήφιοι,...
Μετεγγραφές «αξίας» 8.000 μορίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο γόρδιος δεσμός των μετεγγραφών φοιτητών
Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ποια πρόσθετα κριτήρια θέλει να εισαγάγει το υπουργείο Παιδείας και ποια είναι για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όπου δεν είναι δυνατή η...
Ο γόρδιος δεσμός των μετεγγραφών φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 5... SOS για τις Πανελλαδικές
Οι μαθητές της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) με βάση το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα επιλέγουν ένα εκ των τεσσάρων προσφερόμενων μαθημάτων, τα οποία διδάσκονται δύο ώρες εβδομαδιαίως: 1)...
Τα 5... SOS για τις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από τη σφαιρική γνώση στις «χρήσιμες» δεξιότητες
Εχει γίνει κανόνας, σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, η ανάγκη αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος μπροστά στην πραγματικότητα της «παγκόσμιας κοινωνίας της γνώσης» και της «παγκόσμιας κοινωνίας των...
Από τη σφαιρική γνώση στις «χρήσιμες» δεξιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας