Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο καβγάς για... τα δίδακτρα

Δύο πρυτάνεις –Αχιλλέας Ζαπράνης (δεξιά) και Περικλής Μήτκας– μάλωναν σε ξένο αχυρώνα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ο καβγάς για... τα δίδακτρα

  • A-
  • A+

Δύο πρυτάνεις μάλωναν για ξένο... Πανεπιστήμιο! Καβγάς στα ανώτατα ακαδημαϊκά κλιμάκια της Θεσσαλονίκης προέκυψε από την αιφνιδιαστική πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να... «απορροφήσει» το ΔΙΠΑΕ (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας), που ασχολείται μόνο με μεταπτυχιακά προγράμματα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του συναδέλφου του, πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη. 

Το ζήτημα ανέκυψε από τη συζήτηση που άνοιξε το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου στη συμπρωτεύουσα με τη συνένωση του ΔΙΠΑΕ, του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και των ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας.

Μάλιστα, ακριβώς για το θέμα αυτό πριν από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Αγγελόπουλου και εκπροσώπων των τεσσάρων εμπλεκόμενων ιδρυμάτων. 

Ακολούθησε η αποκάλυψη της επιστολής του «γαλάζιου» πρύτανη του ΑΠΘ με ημερομηνία 12/2/2018, που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα voria.gr, και βέβαια η... δηλητηριώδης αντίδραση του επίσης «γαλάζιου» πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέα Ζαπράνη, στο facebook, όπου με δηκτικό τρόπο αναφέρει: «Ο οίστρος και το ήθος του κ. Γαβρόγλου είναι τελικά μεταδοτικά...»! 

Γιγάντωση

Γεγονός είναι πως το ΑΠΘ αποτελεί το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας και εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί να θέλει να γιγαντωθεί κι άλλο.

«Μα... για τα λεφτά δεν γίνονται όλα;», θ' απαντούσε κάποιος «πονηρός». Αυτό τουλάχιστον δικαιούται να σκεφτεί ο αναγνώστης της επιστολής Μήτκα προς τη διοίκηση του ΔΙΠΑΕ, ειδικά εκεί όπου αναφέρει: 

«Το ΔΙΠΑΕ διαθέτει τεχνογνωσία στον χώρο της διεθνούς αγοράς μεταπτυχιακών σπουδών και σημαντικά οργανωτικά πλεονεκτήματα. Θα μπορούσε να πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην προσέλκυση διεθνών φοιτητών, αν συντονιζόταν πληρέστερα με το ερευνητικό έργο του ΑΠΘ, αν αντλούσε ανετότερα από την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει το ΑΠΘ, αν αξιοποιούσε την αναγνωρισιμότητα του ΑΠΘ και το εύρος των πεδίων που καλλιεργεί». 

Αναφέρει επίσης ο πρύτανης ότι «το ΔΙΠΑΕ είναι η σχολή μεταπτυχιακών σπουδών που το ΑΠΘ θα ήθελε να έχει, αλλά εκ του νόμου δεν μπορεί να δημιουργήσει. Το ΑΠΘ διαθέτει το όνομα, τις υποδομές, την εμπειρία και το δυναμικό που το ΔΙΠΑΕ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ούτε καν μεσοπρόθεσμα, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας». 

Βλέπετε, το ΔΙΠΑΕ, που ίδρυσε ως πρωθυπουργός με εξαγγελία του στη ΔΕΘ πριν από 13 χρόνια ο Κώστας Καραμανλής, δεν έχει εξελιχθεί σε κάτι άλλο παρά σε μια μηχανή παραγωγής επί πληρωμή μεταπτυχιακών προγραμμάτων - χρήματα που πολύ θα ήθελε να προσθέσει στον κορβανά του κάθε άλλο ίδρυμα... 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστολή Μήτκα μπορεί να θυμίζει διαφημιστικό φυλλάδιο για την προσέλκυση «αγοραστών», έχει όμως μια λογική: «Θεωρώ δεδομένο ότι το ΔΙΠΑΕ αναγνωρίζει όλα τα προτερήματα του ΑΠΘ. Σημαντικός αριθμός, ίσως η πλειονότητα των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά του προγράμματα, είναι μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ και οι φοιτητές του σε μεγάλο βαθμό πτυχιούχοι του ΑΠΘ». 

Και καταλήγει: «Νομίζω πως είναι καθήκον μας να σκεφτούμε σοβαρά τη λειτουργική σύγκλιση των ιδρυμάτων μας. Είναι το αμοιβαίο συμφέρον μας, το συμφέρον της ελληνικής δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Μήτκας δεν παραλείπει να αναφέρει ότι την πρόταση περί συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων την έχει μεταφέρει και στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. 

Οι «απέναντι» 

«Αστραψε και βρόντηξε» μετά την... ντρίμπλα αυτή ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης, το γραφείο του οποίου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από του κ. Μήτκα.

Τα δύο Πανεπιστήμια τα χωρίζει ένας δρόμος, η Εγνατία, αλλά και μερικές χιλιάδες φοιτητές, πολύ μεγαλύτερος αριθμός διδασκόντων και προσωπικού για το ΑΠΘ και βέβαια σημαντικά μικρότερος αριθμός κονδυλίων χρηματοδότησης για το ΠΑΜΑΚ. 

Κάπως έτσι, στην οργισμένη ανάρτησή του στο facebook ο Αχιλλέας Ζαπράνης καλεί τα μέλη του ΔΙΠΑΕ να απορρίψουν την πρόταση Μήτκα, ξιφουλκώντας: «Κύριοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου, στη θέση σας θα αντιδρούσα ΠΟΛΥ έντονα σ' αυτή την ασχήμια. Εκτός κι αν όλο αυτό είναι προσυμφωνημένο...».

Τονίζει, μάλιστα, πως «ο οίστρος και το ήθος του κ. Γαβρόγλου είναι τελικά μεταδοτικά...». 

Η συνέχεια στη διαμάχη που ξέσπασε ξαφνικά αναμένεται με ενδιαφέρον και η ελπίδα είναι απλώς να μη ζημιωθούν τα ιδρύματα και η ακαδημαϊκή κοινότητα. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ «βάζει νερό στο κρασί της» για τα κολέγια
Χλιαρή... απόφαση κατά της ισοτιμίας με τα κολέγια από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ. Καίτοι στο παρελθόν η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου ήταν κατηγορηματικά αντίθετη με την εξομοίωση, τώρα με ψήφισμά που...
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ «βάζει νερό στο κρασί της» για τα κολέγια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
Στη θέση του απερχόμενου Περικλή Μήτκα εξελέγη νέος πρύτανης ο πρόεδρος του Tμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Παπαϊωάννου, και αντιπρύτανης ο σύζυγος της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας...
Αρωμα... Σπυράκη στο ΑΠΘ
Κώστας Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προκήρυξη για 4.500 εκπαιδευτικούς εντός του Μαρτίου
Σπριντ από το υπουργείο Παιδείας για προσλήψεις 4,5 χιλιάδων εκπαιδευτικών εντός του Μαρτίου και νομοθετική κατοχύρωση του τρίτου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης που θα προκύψει από τη...
Προκήρυξη για 4.500 εκπαιδευτικούς εντός του Μαρτίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητά να καθίσουν στο εδώλιο πρυτάνεις
Ανατροπή στην... «αμνήστευση» των πρυτάνεων που δεν εισέπρατταν τα λεφτά των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας! Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μητρουλιάς, χαρακτηρίζει τον νόμο...
Ζητά να καθίσουν στο εδώλιο πρυτάνεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυπούν τη διακίνηση στη... ρίζα
Το κακό στη ρίζα του... εμφανίζονται αποφασισμένες να χτυπήσουν οι διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης μετά και τις τελευταίες εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και κατοίκων περιοχών της πόλης οι...
Χτυπούν τη διακίνηση στη... ρίζα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέος πρύτανης, νέος άνεμος
​«Στροφή» στον διάλογο και την προοδευτικότητα φαίνεται να κάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην πρυτανική Aρχή. Το Σάββατο, ανέλαβε και επίσημα ο νέος πρύτανης Στέλιος Κατρανίδης, που...
Νέος πρύτανης, νέος άνεμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ