Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι αλλάζει στις τρεις βαθμίδες με το ν/σ για το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής

Eurokinissi

Τι αλλάζει στις τρεις βαθμίδες με το ν/σ για το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής

  • A-
  • A+

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις». Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο νέο πανεπιστήμιο θα φοιτούν 24.119 φοιτητές. Σχετικά με την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για την οποία οι σπουδαστές έχουν εκφράσει προβληματισμούς και έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα η αιτιολογική έκθεση υποστηρίζει πως «με 26 αυτοδύναμα ακαδημαϊκά Τμήματα, αντί των 42 Τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων των δύο απορροφώμενων ιδρυμάτων» θα υπάρχουν «σημαντικές οικονομίες κλίμακας τόσο σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και υλικοτεχνικό επίπεδο, με σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση και αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των πόρων.

Ακόμη, το ΠΔΑ «κληρονομεί» από τα απορροφώμενα ΤΕΙ περίπου 60 θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν σε αυτό διετή προγράμματα σπουδών, για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Αυξάνεται επίσης το ειδικό ποσοστό θέσεων των απόφοιτων ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια από 1% σε 5%. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει (άρθρο 16) η δυνατότητα δημιουργίας ενός «Αποθετηρίου Τίτλων Σπουδών», ενός ηλεκτρονικού συστήματος πιστοποίησης της γνησιότητας, δηλαδή, όλων των ακαδημαϊκών τίτλων για όλα τα ΑΕΙ της χώρας και για τα αντίστοιχα πιστοποιητικά του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Παράλληλα, η διάταξη (άρθρο 18) για τον «Ενιαίο Αριθμό Εκπαίδευσης» καθιερώνει ενιαίο αριθμό εκπαίδευσης για κάθε πολίτη που έχει εισαχθεί σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης στη χώρα και αντικαθιστά τους ισχύοντες αριθμούς μητρώου που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με αυτό τον τρόπο «καθίσταται εφικτή αφενός η παρακολούθηση της σχολικής διαρροής και ως εκ τούτου διευκολύνεται η εκπόνηση δημόσιων πολιτικών για την αποτροπή της, αφετέρου το οικείο πληροφοριακό σύστημα, όταν διασυνδεθεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα (π.χ. με το σύστημα «Εργάνης»), θα μπορεί να αποδίδει ανώνυμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και τη μαθητική και ακαδημαϊκή διαδρομή τους».

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αναφορικά με την πρωτοβάθμια, καθιερώνεται σταδιακά η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας 4 έως 5 ετών στο νηπιαγωγείο.

Προβλέπεται, μάλιστα, ότι η σταδιακή ένταξη των δήμων, στα όρια των οποίων θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τη γνώμη των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια, το νομοσχέδιο ορίζει για τις απολυτήριες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ότι μειώνονται σε τέσσερα τα εξεταζόμενα μαθήματα και είναι τα εξής: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία. Για τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάζονταν στις απολυτήριες προβλέπεται δεύτερο ωριαίο υποχρεωτικό διαγώνισμα στο Β΄τετράμηνο.

Ακόμη, παρατείνεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους η προθεσμία για τον καθορισμό, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, που ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου έτους (άρθρο 33).

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται και νέοι κλάδοι και ειδικότητες εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι/ες προέρχονται από την ενοποίηση των υφιστάμενων κλάδων. «Την ίδρυση των νέων κλάδων υπαγορεύουν νέες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και λόγοι που ανάγονται στην καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιακής φύσης θεμάτων του εκπαιδευτικού προσωπικού», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Επιτροπές Ηθικής της Έρευνας

Θεσμοθετούνται και Επιτροπές Ηθικής της Έρευνας σε κάθε ΑΕΙ, ώστε, όπως αναφέρεται, να ασκούν ένα είδος «προληπτικού ελέγχου ηθικής καταλληλότητας», αποτελώντας έτσι, μία «επιπλέον εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και το μέσο για την αποδοχή του ερευνητικού έργου από το κοινωνικό σύνολο».

[ad-slot]

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πάνω από 2.000 επιπλέον θέσεις στα ΑΕΙ
Πανελλαδικές 2018: Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων • Χωρίς κάποια βασική συνταγή αλλά με οδηγό αρκετές διαπιστωμένες...
Πάνω από 2.000 επιπλέον θέσεις στα ΑΕΙ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Η ανακατανομή των εισακτέων θα «ανακατέψει» τις βάσεις εισαγωγής
Ο αριθμός των εισακτέων δεν θα είναι μικρότερος από τον περσινό, ωστόσο θα υπάρχουν πολλές ανακατανομές, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η...
Η ανακατανομή των εισακτέων θα «ανακατέψει» τις βάσεις εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κλειδί» για τις πανελλαδικές τα κοινά τμήματα και οι μονάδες
Με το νέο σύστημα υπολογισμού, κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 65% περισσότερο από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ...
«Κλειδί» για τις πανελλαδικές τα κοινά τμήματα και οι μονάδες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δύσκολες φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής
Μια σειρά από «άγνωστους Χ» περιπλέκουν τις προβλέψεις για την κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής, καθώς το νέο σύστημα με τα 4+1 εξεταζόμενα...
Δύσκολες φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής