Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.2° 25.8°
3 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
28.6° 22.4°
4 BF
45%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
28.7° 23.0°
3 BF
59%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
44%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.9°
3 BF
43%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
30.0° 21.2°
2 BF
53%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.4° 25.1°
3 BF
26%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 28.5°
2 BF
33%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.3° 20.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 24.9°
2 BF
44%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
24.8° 23.4°
2 BF
43%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.6° 23.7°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
0 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.0° 26.8°
3 BF
34%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.0° 23.4°
2 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 22.8°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 25.4°
3 BF
16%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
22°C
24.3° 22.1°
3 BF
67%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
29.4° 22.0°
3 BF
63%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
2 BF
34%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος από το σχολείο Πέτρας

Πρόγραμμα Erasmus+ για μετανάστευση και προσφυγιά

Το Γυμνάσιο Πέτρας κατά τα δύο τελευταία σχολικά έτη συμμετέχει, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Every child matters – Immigrants and refugees in education», υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus+ και χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Στο εν λόγω πρόγραμμα το Γυμνάσιο Πέτρας συνεργάζεται με σχολεία από την Τουρκία, που είναι και η συντονίστρια χώρα, την Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Στόχος του προγράμματος είναι να εξετάσει το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τις αιτίες που τα προκαλούν, τις πολιτικές των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στον τομέα της εκπαίδευσης των μεταναστών και των προσφύγων.

Επίσης στόχος του είναι η μελέτη τεχνών, μουσικής, λογοτεχνίας που σχετίζονται με το θέμα αλλά και να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες ώστε να δημιουργήσουν οι ίδιοι έργα για την μετανάστευση και την προσφυγιά. Επιπλέον όμως στόχος είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Ξενάγηση στο Παλέρμο

Η πρώτη επίσκεψη με μαθητές και μαθήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων έγινε στο Παλέρμο τον Μάρτιο του 2017. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης και για μια πρώτη γνωριμία οι ομάδες παρουσίασαν τα σχολεία τους, τα μνημεία του τόπου τους και τις δράσεις των σχολείων τους.

Στη συνέχεια παρουσίασαν το υλικό που συγκέντρωσαν μελετώντας τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τα αίτια που τα προκαλούν, τις συνεντεύξεις που πήραν από μετανάστες της περιοχής τους. Η ομάδα του Γυμνασίου Πέτρας παρουσίασε το υλικό που συγκέντρωσε σε πόστερ, βιντεάκια, φωτογραφίες, παρουσιάσεις με διαφάνειες.

Συνεργασίες μαθητών στο Παλέρμο

Τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν η σειρά της Πέτρας να φιλοξενήσει τα συνεργαζόμενα σχολεία. Κατά την επίσκεψη του Μαΐου ήρθαν στην Πέτρα μαθητές και εκπαιδευτικοί, που γνώρισαν την περιοχή μας και παρουσίασαν την έρευνά τους όσον αφορά το τι προβλέπεται σε κάθε χώρα για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.

Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος συνεργάστηκαν σε μεικτές ομάδες στην συγγραφή διηγημάτων εμπνευσμένων από την προσφυγική κρίση και επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και το χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Κατά την επίσκεψη του Ιουνίου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την μέχρι τότε πορεία του προγράμματος και να θέσουν τους στόχους για τις επόμενες συναντήσεις.

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό χώρο των Μέσσων στη Λέσβο

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η ομάδα του προγράμματος συγκροτήθηκε για να προετοιμάσει το υλικό για την επόμενη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, στο σχολείο Tendring Technology College της πόλης Frinton on Sea, στην περιοχή του Essex.

Το θέμα της συνάντησης ήταν μουσική και λογοτεχνία που συνδέονται με τη μετανάστευση και την προσφυγιά, καθώς και παρουσίαση μεταναστών και προσφύγων που διακρίθηκαν στις χώρες που έζησαν ως μετανάστες και πρόσφυγες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μελέτη του λογοτεχνικού βιβλίου «Refugee boy» του Benjamin Zephaniah, ενώ η ελληνική ομάδα παρουσίασε τα βιβλία «Η Παναγιά η Γοργόνα» του Στρατή Μυριβήλη και «Το πέρασμα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη.

Εκτός από τις παρουσιάσεις στο χώρο του σχολείου οι ομάδες επισκέφτηκαν και το μουσείο μετανάστευσης στο Λονδίνο.

Lousado Πορτογαλίας, ζωγραφική εμπνεόμενη από ιστορίες προσφύγων

Στα τέλη του Φεβρουαρίου θα γίνει η τελευταία μετακίνηση ομάδων των σχολείων στην Αγγλία, για μια δεύτερη συνάντηση στο Tendring Technology College. Στην τελευταία αυτή συνάντηση θα παρουσιαστεί μουσική και τέχνη σχετιζόμενη με το θέμα του προγράμματος. Επίσης στόχος είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου με το υλικό του προγράμματος.  Στην ιστοσελίδα του σχολείου, στο Facecook και στο etwinning υπάρχουν σελίδες αφιερωμένες στο πρόγραμμα.

Η ομάδα του προγράμματος κατά το σχολικό έτος 2016-2017

Τον Νοέμβριο του 2016 έγινε στο Παλέρμο της Σικελίας η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών από τα συνεργαζόμενα σχολεία για να οργανωθεί η υλοποίηση του προγράμματος, να προγραμματιστούν οι δράσεις και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Η φιλοξενία έγινε στο σχολείο Istituto Comprensivo Statale «Politeama». Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν ξεναγήσεις από τους μαθητές του σχολείου σε σημαντικά μνημεία του Παλέρμο, οργανώθηκε το πρόγραμμα και υπήρξαν στιγμές διασκέδασης και γνωριμίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των πέντε σχολείων.

Παρουσίαση λογοτεχνικών έργων σχετικών με τη μετανάστευση

Η τέταρτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Lousado της Πορτογαλίας, κοντά στην πόλη Porto. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής παρουσιάστηκαν θέματα από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό κάθε τόπου, όπως μουσική, έθιμα παραδοσιακών γάμων, χοροί, διατροφή και γιορτές.

Το Γυμνάσιο Πέτρας παρουσίασε την λεσβιακή μουσική. Επιπλέον οι μαθητές και οι μαθήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων, χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες, διάβασαν ιστορίες προσφύγων και ζωγράφισαν αυτές τις ιστορίες. Δεν έλειψαν και από τη συνάντηση αυτή οι επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόγραμμα Erasmus+ για μετανάστευση και προσφυγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας