Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συγχώνευση με νέες σχολές

Συγχώνευση με νέες σχολές

  • A-
  • A+

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου μέσα από συγχωνεύσεις, αλλά και δημιουργία νέων τμημάτων την επόμενη πενταετία και στόχο την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ηπειρο. 

Η Πρυτανεία του ΤΕΙ Ηπείρου δημοσιοποίησε τόσο το πόρισμα της επιτροπής, που είχε σχηματιστεί για να διερευνήσει τη μορφή που θα πάρει η συνεργασία των δύο ιδρυμάτων, όσο και την απάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τις προτάσεις του υπουργείου με αφορμή το πόρισμα, η οποία επιστολή κοινοποιήθηκε την Κυριακή. 

Στην επόμενη φάση, τα δύο ιδρύματα της Ηπείρου πρέπει να διαμορφώσουν τις τελικές τους εισηγήσεις και το υπουργείο να αναλάβει στη συνέχεια μέσα από τη διαβούλευση να καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα κατευθυνθεί και προς τη θεσμική και νομική κατοχύρωσή της. 

Στην απάντηση του υπουργού σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνολικής κατεύθυνσης του πορίσματος και με βάση τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που πρέπει να διατεθούν υπάρχουν ρυθμίσεις που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα και αναφέρεται η ίδρυση νέων τμημάτων: 

  • Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης. 
  • Τμήμα Λογοθεραπείας στην προαναφερθείσα σχολή, τετραετούς φοίτησης. 
  • Τμήμα Γεωπονίας, ενταγμένο σε νέα Σχολή Γεωπονίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης. 
  • Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση της Σχολής Γεωπονίας. 
  • Τμήμα Μουσικών Σπουδών στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης. 
  • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης. 
  • Νέο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενταγμένο σε νέα Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης. 

Ακόμα, να προχωρήσει η θεσμοθέτηση και λειτουργία Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (ΠΑΤΕΠΗ), στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς Αρτας. 

Παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για αλλαγές και σε άλλα τμήματα σε μεσοπρόθεσμο χρόνο, ενώ σημαντική για το υπουργείο θεωρείται η θεσμοθέτηση και λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τον αρχικό σχεδιασμό να περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα: Βιοεπιστημών, Περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, Υλικών και υπολογισμών, και Ανθρωπιστικών Σπουδών. 

Σημαντική θεωρείται και η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) ως ακαδημαϊκής δομής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο θα παρέχει διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και θα τους χορηγεί πιστοποιημένα διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. 

Τονίζεται ακόμη ότι κανένα μέλος προσωπικού διοικητικού ή επιστημονικού προσωπικού δεν θα μείνει εκτός του νέου εγχειρήματος. 

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων που απαιτούνται δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ενα ερώτημα είναι αν κάποιες από τις προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν τόσο άμεσα ώστε τα νέα Τμήματα να συμπεριληφθούν και στο νέο Μηχανογραφικό για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε κάνει ειδική αναφορά από το αναπτυξιακό συνέδριο στα Γιάννενα τον Οκτώβριο για την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Αρτα. Πιθανότατα αυτό να κριθεί κι από την πορεία που θα έχει η θεσμοθέτηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Οι αντιδράσεις

Παρά το γεγονός πάντως ότι επίκειται η συνέχεια του διαλόγου, καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις, με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να αντιτίθεται στην ένταξη του Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, που εδρεύει στην Αρτα, στη Σχολή.

Από τη μεριά του ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας σε δήλωσή του σημειώνει ότι στον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν θα υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα.

«Eπιβεβαιώθηκε και επίσημα το κλείσιμο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου. Ο υπουργός Παιδείας συμφωνεί με το πόρισμα της Επιτροπής ότι “ακαδημαϊκά δεν είναι βιώσιμο”. Η πρόταση να δημιουργηθεί Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον», καταλήγει. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με αλλαγές οι συγχωνεύσεις
Μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος για τη συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε Ηπειρο και Ιόνιο. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη συνεργασία τόσο του...
Με αλλαγές οι συγχωνεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενα «νέο» πανεπιστήμιο γεννιέται στην Ηπειρο
Με την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και με την ίδρυση σημαντικών νέων τμημάτων η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ηπειρο αλλάζει ριζικά. Ιδρύονται τρεις νέες σχολές από την 1η...
Ενα «νέο» πανεπιστήμιο γεννιέται στην Ηπειρο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απειλές σε καθηγητή που στέκεται ενάντια στις διακρίσεις
Την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ζητάει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ύστερα από απειλές που δέχτηκε ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος από μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων στην...
Απειλές σε καθηγητή που στέκεται ενάντια στις διακρίσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις από τους φοιτητές Παιδαγωγικής στα Γιάννενα
Η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου προβλέπεται η κατάργηση του τμήματος ΦΠΨ και η μετονομασία του σε Τμήμα Φιλοσοφίας καθώς και η ίδρυση νέου...
Αντιδράσεις από τους φοιτητές Παιδαγωγικής στα Γιάννενα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Τ. Αλμπάνης νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ο καθηγητής Χημείας, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, εξελέγη νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι κάλπες έκλεισαν την Τρίτη το απόγευμα και έδωσαν 287 ψήφους (54,56%) στον κ. Αλμπάνη και 239 στον έτερο...
Ο Τ. Αλμπάνης νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιασαν Ιόνιο οι συγχωνεύσεις
Επιταχύνεται η διαδικασία διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπει συνεργασίες και συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε το σχέδιο νόμου για τη...
Επιασαν Ιόνιο οι συγχωνεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας