Σύμφωνα με την έρευνα της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ Νέων και Μαθητών, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 47 εξεταζόμενων χωρών στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, τόσο θεσμικά από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έρθουν σε επαφή με μια σειρά από σύγχρονους προβληματισμούς σχετικά με τις έμφυλες ταυτότητες και τη σεξουαλικότητα, όσο και από τις διάφορες οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η Ελλάδα απέχει παρασάγγας από αυτό που λέμε «συμπεριληπτική εκπαίδευση», δηλαδή ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να επιτρέπει σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να συμμετέχουν ισότιμα σ’ αυτό.
Η πρόσφατη πανευρωπαϊκή συγκριτική έρευνα της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ Νέων και Μαθητών (IGLYO – International Lesbian, Gay, Bisexual, Queer & Transgender Youth and Student Oganization) τοποθετεί την Ελλάδα στις «κόκκινες» χώρες, δηλαδή στις χώρες που σε ό,τι αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σκοράρει πολύ χαμηλά, με μόλις 5 βαθμούς, βαθμολογία που την τοποθετεί στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 47 εξεταζόμενων χωρών, την ώρα που Μάλτα, Σουηδία και Νορβηγία καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης με 90, 88 και 84 βαθμούς αντίστοιχα.
Η έρευνα θέτει μια σειρά κριτηρίων, όπως η ύπαρξη νομικού πλαισίου κατά των διακρίσεων, η συλλογή δεδομένων περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και παρενόχλησης, καθώς και η εφαρμογή ενός συμπεριληπτικού εθνικού προγράμματος σπουδών και η υποχρεωτική επιμόρφωση εκπαιδευτικών ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα.
«Η Colour Youth ως κοινότητα νέων δεν εκπλήσσεται καθόλου από τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς η προάσπιση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων στην εκπαίδευση είναι ανεπαρκέστατη -αν όχι ανύπαρκτη-, με τη χώρα να αποτυγχάνει να πληροί όλα τα πρακτικά κριτήρια.
Για άλλη μια φορά τονίζουμε την ανάγκη λήψης των κατάλληλων μέτρων προς την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ενώ η αναδυόμενη προβληματική κλείνει τα στόματα όσων βαυκαλίζουν τις συνειδήσεις τους υποστηρίζοντας την επάρκεια αυτών», αναφέρει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου για τη διαχείριση ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου και την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
Η συλλογικότητα «Πολύχρωμο Σχολείο», σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, έχει αποστείλει εδώ και δύο χρόνια στο ΥΠΠΕΘ υπόμνημα δέκα σημείων, ως κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση καθημερινών ζητημάτων που προκύπτουν στη σχολική ζωή ΛΟΑΤΚΙ μαθητών.
«Τα δικαιώματά τους δεν είναι διευκρινισμένα και δεν είναι ενταγμένα στη σχολική αντίληψη λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Σαπουντζάκης, εκπαιδευτικός και μέλος του «Πολύχρωμου Σχολείου», ο οποίος προσθέτει ότι είναι λάθος να επωμιστούν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων το βάρος της διαχείρισης τέτοιων ζητημάτων και ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν ενέργειες κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας