• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 9.9°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.1°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.0°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.1°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 9.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 5.6°C / 9.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 9.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 8.8°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 9.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.5°C
  2 BF
  67%

Όπως αποδεικνύεται, ο Ανδρέας Λοβέρδος πριμοδοτούσε την αντιεκπαιδευτική του πολιτική

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μνημονιακός μέχρι τέλους

 • A-
 • A+

Απίστευτο μεν, αληθινό δε! Εφυγαν σαν τους κλέφτες κάτω από τη συντριπτική λαϊκή ετυμηγορία, αλλά αποχωρώντας, στις 26 Γενάρη (!), με υπογραφή Λοβέρδου λίγες ώρες πριν παραδώσουν το υπουργείο Παιδείας, μοίρασαν τα κονδύλια για τη «βρόμικη δουλειά» της αξιολόγησης σε εκατοντάδες στελέχη, περιφερειάρχες, διευθυντές Εκπαίδευσης και σχολικούς συμβούλους.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «πρωτοτύπησε» ξανά, δίνοντας νέα δείγματα γραφής μία μέρα μετά τις εκλογές. Με έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2015, ορίζεται η πληρωμή εκατοντάδων στελεχών της εκπαίδευσης για τις «υπηρεσίες» τους στην υλοποίηση της διαβόητης «αξιολόγησης».

Συγκεκριμένα, με τίτλο «Εγκριση παροχής υπηρεσιών των στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο της Πράξης “Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης” με κωδικό ΟΠΣ 453588 - Οριζόντια Πράξη», εκατοντάδες περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, προϊστάμενοι Διευθύνσεων, σχολικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να εισπράξουν χρηματικά ποσά για υπηρεσίες που προετοίμαζαν το έδαφος για την αναβίωση του επιθεωρητισμού και τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα σήμερα που η αθλιότητα της αξιολόγησης έχει καταδικαστεί αμετάκλητα και από τους συναδέλφους και από την κοινωνία.

Στην αντίπερα όχθη

Την ίδια ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί της τάξης και εκατοντάδες σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα έπαιρναν μέρος στην απεργία–αποχή που είχαν κηρύξει τα εκπαιδευτικά σωματεία και δήλωναν ότι δεν θα γίνουν συνένοχοι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να κλείσει σχολικές μονάδες και να εξοστρακίσει χιλιάδες μαθητές και δασκάλους, μερικές «ντουζίνες» αξιολογητών καθόριζαν τη δική τους στάση με μοναδικό γνώμονα την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Είχαμε επισημάνει και με άλλη ευκαιρία ότι με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά και στον χώρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στη «Διαύγεια» μπορούσε κανείς να διαπιστώσει τον χορό των εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκε γύρω από την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:

 1.  Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία αυτοαξιολόγησης - Προϋπολογισμός: 7.200.000 ευρώ.
 2.  Προκαταρκτικές Ενέργειες για την Εφαρμογή Συστήματος Αξιολόγησης - Προϋπολογισμός 1.490.000 ευρώ.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να ακυρωθεί τώρα η προκλητική αυτή απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, να δεσμευτούν τα χρήματα που προορίζονται για τους αξιολογητές και να δοθούν για τις τεράστιες ανάγκες των σχολείων για θέρμανση, για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό και των άλλων αναγκών. Παράλληλα, ζητούν, την άμεση κατάργηση όλων των νόμων της αξιολόγησης και την υπαγωγή, τώρα, όλων των εκπαιδευτικών στο καθεστώς της ακώλυτης μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης.

Γνωστοί-άγνωστοι

Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί παρά μόνο ένα τμήμα του παζλ που σχετίζεται με τον ατελείωτο χορό εκατομμυρίων, με τα οποία το υπουργείο Παιδείας πριμοδοτούσε την αντιεκπαιδευτική του πολιτική και βεβαίως όσους προθυμοποιούνταν να την υλοποιήσουν. Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν με τη λεγόμενη Τράπεζα Θεμάτων, λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οπως είναι γνωστό, στις 8 Ιανουαρίου 2015, ο υπουργός Παιδείας, σε μια επιχείρηση εξαγοράς της συναίνεσης της κοινής γνώμης στο πρόσωπό του, ανακοινώνει ότι θα γίνει διακοπή της τροφοδότησης της Τράπεζας Θεμάτων στις 21/1/2015 και μείωση του αριθμού των θεμάτων σε πολλά μαθήματα.

Κάτω από την πίεση μαθητών, γονιών και καθηγητών, που ασφυκτιούσαν από την Τράπεζα Θεμάτων, ο κ. Λοβέρδος, με τη γνωστή προεκλογική μαεστρία που τον διακρίνει, κάνει μια κίνηση «καλής θέλησης». Ανακοινώνει, μάλιστα, πίνακα με τον «Σημερινό αριθμό θεμάτων» (που υπήρχαν τότε) και τον «Ενδεικτικό αριθμό θεμάτων» που θα έπρεπε να υπάρξουν τελικά.

Και, ω του θαύματος! Με έκπληξη καθηγητές και μαθητές Λυκείου που περίμεναν τη μείωση των θεμάτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ανακαλύπτουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες της δήλωσης του κ. Λοβέρδου τα θέματα ανά μάθημα όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάζονται! Για παράδειγμα, ο αριθμός των θεμάτων στα Θρησκευτικά Β΄ Λυκείου από 120 φτάνει τελικά τα 241!

Και ποιος είναι ο λόγος, θα αναρωτηθούν κάποιοι, που οι άγνωστοι θεματοθέτες φρόντισαν να «φορτώσουν» την Τράπεζα Θεμάτων, όταν μάλιστα όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση -και άρα η ηγεσία του υπουργείου- αλλάζει χέρια; Τα 1.491.294 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ για την Τράπεζα Θεμάτων που έπρεπε να «απορροφηθεί»! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, που λέει και ο λαός μας: Και υλοποίηση των «πληρωμένων οδηγιών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (η Τράπεζα Θεμάτων ήταν σχέδιο της Ε.Ε. και περιλαμβανόταν στο ΕΣΠΑ) και δημιουργία στρατού προθύμων μέσω του ροκανίσματος των κονδυλίων!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετεγγραφές με προβληματικά κριτήρια
Οι τρεις στους τέσσερις υποψηφίους για τα ΑΕΙ έχουν ξοδέψει από 5.000 έως και 20.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους. Ωστόσο, η οικονομική αιμορραγία δεν σταματά εκεί, καθώς για τρεις στους δέκα...
Μετεγγραφές με προβληματικά κριτήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Να δεις τι σου ’χω για μετά...
Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ακάλυπτες τις 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, εξαιτίας γραφειοκρατικού «λάθους». Οταν τελικά προσληφθούν οι περίπου 12.000 αναπληρωτές θα κληθούν να δουλέψουν περισσότερες...
Να δεις τι σου ’χω για μετά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι κι αν δεν έχουν τα παιδιά δασκάλους; Εχουν βιβλία...
Σαν... φάρσα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς: θριαμβολογίες για την έγκαιρη παράδοση βιβλίων στους μαθητές, την ώρα που...
Τι κι αν δεν έχουν τα παιδιά δασκάλους; Εχουν βιβλία...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολική επαναφορά των... μνημονιακών διώξεων στην Παιδεία;
Διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου έχει ξεκινήσει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας σε βάρος εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου. Η διαδικασία ξεκίνησε αμέσως μετά τη μη εκλογή...
Ολική επαναφορά των... μνημονιακών διώξεων στην Παιδεία;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τράπεζα Θεμάτων: αδικαιολόγητες αντιδράσεις για μια σωστή απόφαση
Οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου δεν θα δώσουν φέτος εξετάσεις με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία καταργείται, ενώ σταματούν και οι εξετάσεις που θα προσμετρώνται σε ποσοστό για την είσοδο στο...
Τράπεζα Θεμάτων: αδικαιολόγητες αντιδράσεις για μια σωστή απόφαση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτα οι μετατάξεις, μετά η δημιουργία θέσεων!
Προεκλογικός πυρετός με απρόβλεπτες παρενέργειες επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας. Από τη μια, ο υπουργός παρουσιάζει ως έργο δικό του αποφάσεις του ΕΣΥΠ που ουσιαστικά παραπέμπουν στα ισχύοντα και από την...
Πρώτα οι μετατάξεις, μετά η δημιουργία θέσεων!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας