Στον επανακαθορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας μετά την πρόσφατη αλλαγή του τρόπου μοριοδότησης των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.
Το νέο σύστημα κατάταξης των σχολείων, το οποίο αναπόφευκτα γίνεται πιο περιοριστικό, βασίζεται σε τρεις κυρίως αλλαγές:
1) ύπαρξη ενιαίων κριτηρίων ως προς τη μοριοδότηση των σχολείων - εξαιρουμένων φυσικά των οριζόμενων ως δυσπρόσιτων,
2) δυνατότητα ένταξης σχολείων δευτεροβάθμιας στην κατηγορία των δυσπρόσιτων και
3) επαναχαρακτηρισμός των δυσπρόσιτων βάσει του εκσυγχρονισμού των συγκοινωνιών τα τελευταία χρόνια.
«Τα κριτήρια έπρεπε να εξορθολογιστούν και να γίνουν και πιο δίκαια. Δεν μπορεί σε κάποιους νομούς να ισχύουν ειδικά κριτήρια μόνο και μόνο επειδή κάποιοι κατάφεραν να ευνοήσουν την περιοχή τους», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου.
Από την άλλη, βέβαια, κάθε «εξορθολογισμός» (όπως και διάφοροι άλλοι όροι του μνημονιακού λεξικού) ταυτίζεται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με προσπάθεια αναγκαστικής διαχείρισης προβλημάτων.
Το σίγουρο, πάντως, είναι πως αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν θα χαρούν που κάποια δυσπρόσιτα θα αποχαρακτηριστούν ή που ορισμένοι νομοί θα χάσουν τα επιπλέον μόρια που χάριζαν στους αναπληρωτές.
Την ίδια στιγμή, κάποιοι θα ωφεληθούν με την πρόβλεψη τα δυσπρόσιτα δημοτικά και νηπιαγωγεία να παίρνουν μαζί τους στην κατηγορία και τα γυμνάσια-λύκεια του ίδιου δήμου.
Αναλυτικά:
Α) Τα σχολεία σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της ηπειρωτικής χώρας θα μοριοδοτούνται με ένα μόριο, ενώ στις νησιωτικές με δύο μόρια. Τέρμα η διαφορά από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα κ.ο.κ.
Β) Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται στην ίδια δημοτική/τοπική κοινότητα θα μοριοδοτούνται με τον ίδιο αριθμό μορίων.
Γ) Επαναχαρακτηρισμός των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων της χώρας τα οποία θα μοριοδοτούνται με 10-14 μόρια.
Πρόκειται για σχολεία που:
◉ βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του νομού,
◉ βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο,
◉ είναι σε νησιωτικές ή/και παραμεθόριες περιοχές,
◉ είναι δύσκολα προσβάσιμα λόγω των ιδιαίτερων συγκοινωνιακών συνθηκών,
◉ έχουν, συνήθως, μικρή οργανικότητα.
Τα βασικά κριτήρια της κατάταξης των σχολείων είναι:
● ο πληθυσμός της έδρας των σχολείων,
● οι συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών,
● η οργανικότητα,
● η απόσταση των σχολείων από την έδρα του νομού,
● οι συγκοινωνιακές συνθήκες,
● το υψόμετρο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας