• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 13.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.5°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  69%

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Δ.Σ. του ΙΝΕΒΙΔΙΜ, Δημήτρη Ζέρβα

Βασικό μέλημα η λήξη της κατάληψης

 • A-
 • A+

Με τη διαβεβαίωση πως ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες συντήρησης και επισκευών στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας, το νέο προεδρείο του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε χθες την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων της φετινής χρονιάς.

Το μήνυμα προφανώς απευθυνόταν στους φοιτητές που συνεχίζουν την κατάληψη στις εγκαταστάσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, γι’ αυτό και επικεντρώθηκε στις άμεσες προτεραιότητες, «τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας», όπως είπε ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Ζέρβας.

Για όλα τα υπόλοιπα, περιλαμβανομένων των διαχρονικών σκανδάλων κακοδιαχείρισης και διαπλοκής που ανέδειξαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η νέα διοίκηση περιορίστηκε στις διαβεβαιώσεις προθέσεων.

Δεσμευόμενη πως όλες οι νέες συμβάσεις με τρίτους «θα είναι μετά από διαγωνισμό», η διοίκηση υποσχέθηκε πως «θα ελεγχθούν όλα» όταν θα εξομαλυνθεί η λειτουργία του ιδρύματος.

Μεταξύ αυτών και ο διαγωνισμός που έδωσε τις λογιστικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για ακόμα μια φορά στον ίδιο επί χρόνια εργολάβο.

Ο διαγωνισμός, δηλαδή, που αποτελεί βασικό εύρημα κακοδιαχείρισης και διαπλοκής των ελέγχων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύμβαση ανάμεσα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τον συγκεκριμένο εργολάβο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την τηρήσουμε» απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο κ. Ζέρβας, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «θα ελεγχθεί οπωσδήποτε».

Δεν τους κουνάει κανείς

Το ίδιο και το ζήτημα των στελεχών του ιδρύματος που επίσης εξακολουθούν να εργάζονται παρά τις υποδείξεις του Σώματος Επιθεωρητών για μέτρα θεραπείας, μεταξύ των οποίων και πειθαρχικές διώξεις.

Αν και διευκρινίστηκε πως οι υποδείξεις του ΣΕΕΔΔ δεν είναι υποχρεωτικές και επιπλέον τα εν λόγω πορίσματα έχουν παραπεμφθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, παρ’ όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τόνισε: «Εμείς θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Θα ερευνήσουμε όλες αυτές τις υποθέσεις όταν θα μπορέσουμε να πάρουμε στα χέρια μας όλα τα χαρτιά. Δεν δουλεύουμε με συναισθήματα».

Βέβαια, οι υποδείξεις για λήψη πειθαρχικών μέτρων απευθύνονταν στον διευθύνοντα σύμβουλο, τον οποίο, όμως, ο υπουργός απέπεμψε μαζί με το Δ.Σ. του ιδρύματος, ενώ λίγες ημέρες μετά κατάργησε και τη συγκεκριμένη θέση.

«Δεν χάνεται καμία από τις αρμοδιότητες αυτές. Κατανέμονται στο Δ.Σ. και τον πρόεδρό του» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Ζέρβας.

«Ολα θα γίνουν με τη σειρά τους», συμπλήρωσε ο νέος αντιπρόεδρος Πανάγος Γεωργόπουλος, χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμα σε θέση να μιλήσουν με βεβαιότητα για το μέλλον του ιδρύματος και για την τύχη της άσκησης των όποιων εκτελεστικών αρμοδιοτήτων, ειδικά αν υλοποιηθούν κάποια από τα σχέδια που είτε έχουν κατά καιρούς εκφραστεί (βλ. μεταβίβαση οικονομικής διαχείρισης των εστιών στα ΑΕΙ) είτε έχουν ήδη προταθεί.

Στα τελευταία και το σχέδιο συρρίκνωσης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και υπαγωγής του στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης που είχε προτείνει το αποπεμφθέν προεδρείο του Δ.Σ. του ιδρύματος.

Το βασικό μέλημα, πάντως, του νέου προεδρείου είναι να λειτουργήσουν ορισμένες βασικές υπηρεσίες. Και να λήξει η κατάληψη.

«Πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε απέναντί τους αλλά μαζί τους στην προσπάθεια βελτίωσης της φοιτητικής μέριμνας. Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει στα χέρια του ούτε την αρμοδιότητα ούτε την ευθύνη για το σύνολο της φοιτητικής μέριμνας που εν πολλοίς ανήκει στα Πανεπιστήμια» είπε ο κ. Ζέρβας.

«Μια κατάληψη διαρκείας, αντί για μέσο που θα κάνει πιο επιτακτική τη λύση του προβλήματος, καταλήγει να είναι μέρος του προβλήματος», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργόπουλος, θέλοντας έτσι να απαντήσει και στις αντιρρήσεις για τη θέση και τη στάση της διοίκησης απέναντι στους καταληψίες.

Ο πρόεδρος, μάλιστα, συμπλήρωσε: «Μία από τις προτάσεις τους ήταν να μπουν λίγα άτομα σε ορισμένα γραφεία και να εργαστούν υπό τον έλεγχό τους. Δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι ένα ίδρυμα. Ακόμα και χθες τους ζητήσαμε να μπούμε στο λογιστήριο και αρνήθηκαν».

Για τον λόγο αυτό ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε ότι προσωρινά οι λειτουργίες του ιδρύματος θα στεγαστούν στο υπουργείο Παιδείας, μέχρι τη λήξη της κινητοποίησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και δεύτερο πόρισμα «καίει» τον εργολάβο-λογιστή
Οχι ένα, αλλά δύο πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης -το ένα εκ των οποίων αφορά αποκλειστικά τον λεόντειο διαγωνισμό για τις λογιστικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ- εκθέτουν τον εργολάβο αλλά και...
Και δεύτερο πόρισμα «καίει» τον εργολάβο-λογιστή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΙΝΕΔΙΒΙΜ: ανέλεγκτη λειτουργία με αναθέσεις σε εταιρείες-φαντάσματα
Νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.», βασισμένα σε αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια, αλλά και σε έγγραφα που...
ΙΝΕΔΙΒΙΜ: ανέλεγκτη λειτουργία με αναθέσεις σε εταιρείες-φαντάσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
​Με τρία εγχειρήματα, σε Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο, επιχειρεί να ολοκληρώσει το υπουργείο Παιδείας την αναδιάταξη στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα δύο πρώτα δρομολογούνται ταχέως, το τρίτο...
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας