• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 35.4°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 35.6°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 30.4°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.1°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 31.0°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  40%
EUROKINISSI

Συγχωνεύσεις, ΑΣΕΠ, 30ωρο και κολατσιό στο σχόλασμα...

 • A-
 • A+

Ο κύβος ερρίφθη. Ναι στις απαραίτητες συγχωνεύσεις, στη συμμετοχή του ΑΣΕΠ κατά τη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων, στην υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο για τη συμπλήρωση του 30ωρου εβδομαδιαίου εργασιακού τους ωραρίου, στην παροχή των σχολικών γευμάτων εκτός διδακτικών ωρών.

Οχι στην αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών, στην αξιολόγηση, στην αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, στην κατάργηση του νόμου για την επιλογή στελεχών και την ένταξή τους στον νόμο για τα στελέχη δημόσιας διοίκησης.

Υστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της τρόικας, την Παρασκευή το βράδυ στην τελευταία και κρισιμότερη συνάντηση, ο βαρύς κατάλογος των μέτρων που μέχρι τις παραμονές (Τετάρτη) παρέμενε αμετάβλητος, εν τέλει μετατράπηκε σε μια σύντομη λίστα, όχι απαραίτητα εύκολη, σίγουρα όμως πολύ πιο ελαφριά από αυτήν που περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι οι διαπραγματευτές (αμφοτέρων των πλευρών).

Το τελικό κείμενο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής με την τρόικα και οριστικοποιήθηκε το Σάββατο, περιλαμβάνει:

 Διαμόρφωση κριτηρίων και χρονοδιαγράμματος για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Χωρίς υποδείξεις για το πλαίσιο ή το όριο της παρέμβασης και υπό τη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου. Στελέχη του, ήδη, διαβεβαιώνουν ότι σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν ενδεδειγμένες και μόνον περιπτώσεις (βλ. συστεγασμένα σχολεία).

 Τροποποιήσεις στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ είτε με εποπτικό ρόλο είτε με συνδρομή στις επιτροπές κρίσεων. Δεν αλλάζει ο ισχύων νόμος.

 Αποχαρακτηρισμός της ώρας παροχής των σχολικών γευμάτων στους μαθητές ως διδακτικής ώρας εκτός κι αν πρόκειται για ολοήμερα στα οποία εντάσσεται στις διδακτικές ώρες και συνεπώς δεν αλλάζει κάτι. Σε κάθε περίπτωση, τα γεύματα θα παρέχονται μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.

 Υποχρεωτική τήρηση από τους εκπαιδευτικούς του ισχύοντος εργασιακού ωραρίου των 30 ωρών εβδομαδιαίως.

Από τα «αγκάθια» της Τετάρτης...

Η διαπραγμάτευση για τα εκπαιδευτικά ζητήματα πέρασε από πολλά κύματα και έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο κρισιμότερο σημείο της, με το κλείσιμο της αξιολόγησης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να πιέζει δραματικά για συμφωνία.

Την προηγούμενη Τετάρτη, στο τραπέζι της συζήτησης είχαν ανασυρθεί σχεδόν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο μέχρι τη λήξη του ωραρίου, σχολικά γεύματα εκτός διδακτικού ωραρίου, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και με μεγάλη επιμονή η απόσυρση του νόμου για την επιλογή των διευθυντών σχολείων.

Μόνιμη επωδός η παραπομπή στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2015. Τα μεγαλύτερα αγκάθια, ένα από τα προαπαιτούμενα του συγκεκριμένου μνημονίου που ήταν η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και η απόσυρση του νόμου για την επιλογή διευθυντών που είχε ψηφιστεί πέρυσι, παρά τη θέληση της τρόικας και με κάθε ευκαιρία αναδυόταν στο προσκήνιο πολύ πιεστικά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που ζητούσαν επίμονα οι εκπρόσωποι της τρόικας ειδικά στα επίμαχα ζητήματα, ήταν η εναρμόνιση του συστήματος με τις βέλτιστες πρακτικές στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, δηλαδή, αντιστοίχιση όχι με το μέσο όρο αλλά με το ανώτατο όριο!

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το διδακτικό ωράριο, να αυξηθεί ώστε -προφανώς- να ταυτιστεί με το εργασιακό ωράριο και να φτάσει τις 30 ώρες την εβδομάδα, όπως παρατηρείται σε χώρες του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το ωράριο κυμαίνεται για τους δασκάλους από 20-24 ώρες την εβδομάδα και για τους καθηγητές από 18-23 ώρες.

Εκπρόσωποι του υπουργείου παρουσίασαν στην τρόικα μέχρι και λεπτομερή καταγραφή η οποία αποδείκνυε τις αναλογίες με ακρίβεια.

Βάσει αυτής, μόνο στο γυμνάσιο παρατηρείται απόκλιση από τον μέσο όρο ενώ στο δημοτικό η Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο και στο λύκειο λίγο κάτω.

Καθοριστικός ο ρόλος των αναπληρωτών. Παρατηρήθηκε πως κατά μέσο όρο έχουν λίγο περισσότερες διδακτικές ώρες απ’ ό,τι οι τακτικοί κι έτσι συμβάλλουν στη γενικότερη αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Φευ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν ανένδοτοι. Υποδείκνυαν έως και τρόπους αύξησης του διδακτικού ωραρίου. Οπως και για το σύστημα επιλογής διευθυντών. Ανυποχώρητοι.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης έληξε χωρίς συμφωνία και μάλιστα μέσα σε εκρηκτικό κλίμα.

...στη συμφωνία της Παρασκευής

Την Παρασκευή το βράδυ, στην τελευταία συνάντηση, με παρόντα τον υπουργό Παιδείας και δύο μόλις μέρες πριν από το ορόσημο του Eurogroup της σημερινής Δευτέρας, το κλίμα αντιστρέφεται. Θεαματικά.

Η πίεση για αύξηση ωραρίου μετατρέπεται σε υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο με σκοπό να συμπληρώνεται το εργασιακό ωράριο των 30 ωρών εβδομαδιαίως.

Αυτή είναι η τελική διατύπωση στο κείμενο το οποίο οριστικοποιήθηκε το Σάββατο.

Ουσιαστικά πρόκειται για αυστηροποίηση της παρακολούθησης των ισχυόντων καθώς, κατά παραδοχή και των ίδιων των εκπαιδευτικών, υπάρχει χαλαρό πλαίσιο παρακολούθησης και τήρησης του 30ωρου.

Η επιλογή διευθυντών

Σε ό,τι αφορά το σύστημα επιλογής των διευθυντών, η τελική διατύπωση αναφέρεται στη λήψη θεσμικών μέτρων που εγγυώνται μια «αποπολιτικοποιημένη, διαυγή και αξιοκρατική διαδικασία συμπεριλαμβανόμενης της συμμετοχής του ΑΣΕΠ στις αντίστοιχες επιτροπές». Προστίθεται, δε, αναφορά στη διεύρυνση του ρόλου τους μέσα στις σχολικές μονάδες.

Τα υπόλοιπα θέματα συζητήθηκαν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά τα σχολικά γεύματα, εύκολα συμφωνήθηκε να παρέχονται εκτός διδακτικού ωραρίου.

Κάτι που δεν θα δυσαρεστήσει τους δασκάλους οι οποίοι διαφωνούν με την ανάληψη της ευθύνης να μοιράζουν τα γεύματα και όπως φαίνεται η καταλληλότερη ώρα θα είναι… η ώρα του σχολάσματος. Για όσα παιδιά, τουλάχιστον, δεν συνεχίζουν στο ολοήμερο.

Διαφορετικά θα παίρνουν το γεύμα τους αμέσως μετά. Η ζώνη της διανομής φαίνεται να είναι 13.20-13.45 και πολύ σύντομα θα γίνουν οι αλλαγές στην εγκύκλιο που έχει ήδη αποσταλεί στα σχολεία.

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό το ζήτημα των συγχωνεύσεων. Το υπουργείο προκειμένου να αποφύγει την ταύτιση με την επιχείρηση-οδοστρωτήρα το 2011 από την Αννα Διαμαντοπούλου, θα πρέπει να εξηγήσει και να πείσει ότι ο παρών εξορθολογισμός αφορά τις περιπτώσεις που τον δικαιολογούν ή τον απαιτούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που το καταδεικνύουν. Θα φανεί.

Τα χρονοδιαγράμματα

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα για τις θεσμικές πρωτοβουλίες, μελετάται οι σχετικές ρυθμίσεις να περάσουν από τη Βουλή σε δύο δόσεις.

Οι πρώτες και περισσότερες να ενταχθούν σ’ ένα πολυνομοσχέδιο μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι υπόλοιπες μετά. Πάντως, δεν τέθηκε κανένα ορόσημο αξιολόγησης των συμφωνημένων παρά μόνον «εκτίμηση από τις αρμόδιες Αρχές και τον ΟΟΣΑ των δεικτών μέχρι τον Απρίλιο».

Στελέχη του υπουργείου το προσθέτουν και αυτό στα καλά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης την οποία χαρακτηρίζουν άθλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με προβλήματα και εντάσεις οι διορισμοί εκπαιδευτικών
​Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αρμόδιοι υπουργοί σε μια κοινή σύσκεψη θα αποφασίσουν για την κατανομή των διορισμών στον δημόσιο τομέα την επόμενη τριετία. Ο προηγούμενος στόχος, βέβαια, των 20.000 προσλήψεων...
Με προβλήματα και εντάσεις οι διορισμοί εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχολεία άνοιξαν, τα κενά κλείνουν
«Αν δεν καθυστερούσε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων από τον ΑΣΕΠ, στα σχολεία θα βρίσκονταν από τις αρχές του μήνα περίπου 13.000-14.000 εκπαιδευτικοί» έλεγαν, χθες, στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Οχι...
Τα σχολεία άνοιξαν, τα κενά κλείνουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στους δρόμους οι μαθητές, στο παρελθόν το υπουργείο
Το σχολείο που τους αξίζει, διεκδίκησαν χθες χιλιάδες μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας και όλης της χώρας. Μαζί τους βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, γονείς και καθηγητές, καθώς η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε...
Στους δρόμους οι μαθητές, στο παρελθόν το υπουργείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παραμένουν κλειστά 110 σχολεία σε όλη την επικράτεια
Περί τα 110 σχολεία σε όλη την επικράτεια, όλα μονοθέσια Νηπιαγωγεία και λίγα Δημοτικά, κυρίως δυσπρόσιτα και τα περισσότερα σε Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, είναι αυτά που είτε δεν άνοιξαν την...
Παραμένουν κλειστά 110 σχολεία σε όλη την επικράτεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακάλυπτα τα μισά από τα 25.000 κενά στα σχολεία
Μόλις 2.500 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών προβλέπονται για το σχολικό έτος 2015-2016, ενώ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη αναπληρωτών θα είναι πετσοκομμένα κατά 300 εκατ. ευρώ, προκαλώντας ανησυχία για...
Ακάλυπτα τα μισά από τα 25.000 κενά στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενός σκανδάλου μύρια προβλήματα έπονται
Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους εκπαιδευτικούς από την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για την ακύρωση μετατάξεων καθηγητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2013, που είχαν προκαλέσει σάλο για την...
Ενός σκανδάλου μύρια προβλήματα έπονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας