• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%

Οι φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης που ανήκουν, μεταξύ άλλων, στη δικαιοδοσία του Ιδρύματος

MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΙΝΕΔΙΒΙΜ: ανέλεγκτη λειτουργία με αναθέσεις σε εταιρείες-φαντάσματα

 • A-
 • A+

Διαχρονικό και κλασικό μοντέλο διαπλοκής και κακοδιαχείρισης αποδεικνύεται το σκάνδαλο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» βάσει των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περίοδο 2011 μέχρι σήμερα, οι οποίοι και άνοιξαν τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Παιδείας ήδη έχει ζητήσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διενεργείται νέος έλεγχος από το ΣΕΕΔΔ, αυτή τη φορά για όλες τις δράσεις του Ιδρύματος από ιδρύσεώς του.

Το 2014 ο έλεγχος του ΓΛΚ επιβεβαίωνε τον κανόνα της διαπλοκής. Επί χρόνια ολόκληρα οι λογιστικές υπηρεσίες είχαν εκχωρηθεί, χωρίς καμία απολύτως εποπτεία, σε ιδιωτική εταιρεία. Επί χρόνια ολόκληρα ήταν τόσο στρεβλή η λειτουργία του Ιδρύματος που το ΓΛΚ το βαθμολόγησε με 3, έναν βαθμό πριν από το 4 (βαθμός με τον οποίο ένας φορέας καλείται, πλέον, να κλείσει!)

Κατά την τεκμηρίωση της βαθμολόγησης το ΓΛΚ αναφέρει επί λέξει: «Ο ελεγχόμενος φορέας λειτουργεί μερικώς, καθώς απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις, οι οποίες εστιάζονται στην οργάνωση και λειτουργία αυτού και ιδιαίτερα των οικονομικών υπηρεσιών του αλλά και στη γενικότερη οικονομική του διαχείριση».

Η φοιτητική μέριμνα

Ο φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαχειρίζεται ετησίως περί τα 120 εκατ. για να εξυπηρετήσει ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνικής πολιτικής της χώρας (φοιτητική μέριμνα, επαγγελματική κατάρτιση, Διά Βίου Μάθηση κ.ά.) λειτουργούσε ΜΕΡΙΚΩΣ!

Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ, το 2017, που διέτρεξε όλη την περίοδο λειτουργίας του Ιδρύματος από το 2001 και ένθεν, επιβεβαιώνει και συμπληρώνει.

Η υπόθεση ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν εξαντλείται στον έναν εργολάβο που, σύμφωνα με τους ελέγχους και τις αποφάσεις των διοικήσεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κατάφερνε επί περίπου 10 χρόνια να κερδίζει τους δημόσιους διαγωνισμούς για τις λογιστικές υπηρεσίες.

Ούτε μόνο στο συνδεόμενο σύστημα μικροδιαπλοκής προσώπων και συμφερόντων μέσα από συγγένειες και συνεργασίες.

Ούτε μόνο στις συγκρούσεις μεταξύ των διοικήσεων, επί ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι και το ευρύτερο πλέγμα προσώπων και δράσεων που επί χρόνια σηματοδοτούσε τη λειτουργία του φορέα ο οποίος ξεκίνησε ως Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και μετεξελίχθηκε σε ΙΝΕΔΙΒΙΜ μέσω της συγχώνευσης του ΕΙΝ και του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ). Αποφάσεις και ενέργειες χρόνια πίσω σηματοδοτούν τη σημερινή λειτουργία και κατάσταση του Ιδρύματος.

Με νέα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.», βασιζόμενα σε αποφάσεις οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια αλλά και σε έγγραφα τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, αποκαλύπτονται έργα και ημέρες στο Ιδρυμα τέτοια που, αν δεν υπήρχε πλέον ως σύγχρονο σημείο αναφοράς το… House of Cards -όπως γράφαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα- η αντιστοίχισή τους θα έφθανε στο Βυζάντιο.

Μία δειγματοληπτική μόνο αναφορά στην περίοδο από το 2011 ως το 2015 αποκαλύπτει: σωρεία αναθέσεων χωρίς αντίκρισμα, υπερκοστολογημένες αναθέσεις, φωτογραφικές προκηρύξεις συμβάσεων με δεκάδες κοινοβουλευτικούς ελέγχους και εισαγγελικές παρεμβάσεις κατόπιν αιτήσεων υποψηφίων συμβασιούχων, παραχωρήσεις δομών χωρίς αντάλλαγμα και κυρίως χωρίς υπουργικές αποφάσεις, πληρωμές έργων ΕΣΠΑ από τακτικό προϋπολογισμό διότι δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές, ακόμα και… εξυπηρέτηση αναγκών προεκλογικής εκστρατείας μελών των διοικήσεων στις αυτοδιοκητικές εκλογές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 Το 2014, η τότε διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Φίλιππου Λέντζα και Παναγιώτη Μανούρη, προέδρου Δ.Σ. και διευθύνοντος συμβούλου αντιστοίχως (διορισμένοι επί ΠΑΣΟΚ και παραμένοντες επί κυβέρνησης Ν.Δ., αφού η θητεία τους ξεκινάει από την ίδρυση του φορέα το 2011 και λήγει το 2015), πραγματοποιεί προγραμματική σύμβαση παραχώρησης στον τότε και τώρα δήμαρχο (ΠΑΣΟΚ) Ιλίου, κτιρίων ανεκτίμητης αξίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο Πάρκο Τρίτση. Χωρίς αντάλλαγμα και κυρίως χωρίς την απαραίτητη υπουργική απόφαση.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από το 2011 μέχρι το 2015, η πιο προσφιλής «αγορά» προμηθειών του Ιδρύματος παρατηρείται ότι είναι κυρίως οι περιοχές Νέας Ιωνίας και Περιστερίου. Και δεν είναι μόνον ο αντιδήμαρχος Περιστερίου που επί 10 χρόνια έχει τις λογιστικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αφού πριν το 2011 είχε το λογιστήριο του ΙΔΕΚΕ και μετά τη συγχώνευση, το 2011, πήρε το λογιστήριο του νέου φορέα, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

 Εμφανίζονταν εταιρείες για να διεκδικήσουν και να κερδίσουν τους διαγωνισμούς και μετά… εξαφανίζονταν. Με γνώριμους τρόπους, όπως αποδεικνύεται. Διεύθυνση διαμερίσματος σε πολυκατοικία, με τηλέφωνο, άντε και λίγα έπιπλα και μετά… αναδουλειά μέχρι λουκέτου. Στη διάθεση της εφημερίδας υπάρχει αντίγραφο απόφασης ανάθεσης… μουσικής εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη ύψους 15.000 ευρώ σε εταιρεία η οποία σε μεταγενέστερη έρευνα της διοίκησης δεν εντοπίστηκε.

 Σειρά εξωδικαστικών συμβιβασμών δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε διάφορα στελέχη του Ιδρύματος. Δηλαδή, παρουσιάζονταν διαφωνίες και για να αποφευχθεί η προσφυγή στο δικαστήριο, το Ιδρυμα πλήρωνε όσα ζητούσαν οι παραπονούμενοι.

 Στελέχη σε νευραλγικές θέσεις (οικονομικών υπηρεσιών, διοικητικών, προμηθειών κ.ά.) παραμένουν τα ίδια. Ηταν επί διοίκησης Λέντζα-Μανούρη, αποπέμφθηκαν επί πρώτης διοίκησης μετά το 2015, επανήλθαν επί τελευταίας διοίκησης.

Καραμπινάτη διαπλοκή

Δεν έχουν τέλος τα στοιχεία που αναδεικνύουν τον ανέλεγκτο τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος, όπως, άλλωστε, συμβαίνει, συνήθως, σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο πάντως στην προκειμένη περίπτωση είναι πως όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν τη διαπλοκή και την κακοδιαχείριση, χωρίς όμως να αναγνωρίζουν καμία δική τους ευθύνη. Εχουμε, δηλαδή, μία ακόμα υπόθεση διαπλοκής που απλώς «φύτρωσε».

Προφανώς από σπόρο που έφερε ο άνεμος, ο οποίος ήταν τόσος καλός που το φυτό έγινε θεριό. Ακόμα κι έτσι, πάντως, αν προσθέσουμε και μερικούς δράκους, είναι έτοιμη η ιστορία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Σημειωτέον, η υπόθεση διαθέτει όλο το «πακέτο» προδιαγραφών ανάλογων φαινομένων. Ητοι, ένα σφιχτό πλέγμα σχέσεων χρονίζουσας παθογένειας, από αυτές που έχουν γίνει συστατικό της κοινωνίας.

Είναι ενδεικτικό πως το 90% το προσωπικού του Ιδρύματος είναι διορισμένο εκτός ΑΣΕΠ.

Μεγάλος, δε, αριθμός έχει τοποθετηθεί εκεί από 30ετίας ως πρακτικάριοι, οι οποίοι αργότερα μονιμοποιήθηκαν είτε με τον νόμο Παυλόπουλου είτε με άλλες διαδικασίες.

Εν προκειμένω, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάλληλοι σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία βρέθηκαν στις εταιρείες των εργολάβων που κέρδιζαν τους διαγωνισμούς, προσωπικό τοπικών παραγόντων σε διάφορες δομές του Ιδρύματος κ.ο.κ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έσκασε σαν βόμβα εκεί που κινούνται οι καλά γνωρίζοντες, ούτε καν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστή από καιρό η υπόθεση. Ολες οι τελευταίες διοικήσεις ενημέρωναν κατά καιρούς προϊστάμενους και κομματικά στελέχη, ενώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το θέμα έχει από καιρό παραπεμφθεί προς έρευνα σε αρμόδια όργανα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και δεύτερο πόρισμα «καίει» τον εργολάβο-λογιστή
Οχι ένα, αλλά δύο πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης -το ένα εκ των οποίων αφορά αποκλειστικά τον λεόντειο διαγωνισμό για τις λογιστικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ- εκθέτουν τον εργολάβο αλλά και...
Και δεύτερο πόρισμα «καίει» τον εργολάβο-λογιστή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βασικό μέλημα η λήξη της κατάληψης
Με τη διαβεβαίωση πως ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες συντήρησης και επισκευών στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας, το νέο προεδρείο του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε χθες την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης...
Βασικό μέλημα η λήξη της κατάληψης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν μπορεί να δοθεί λύση όσο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ παραμένει κλειστό»
Μικροένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών έξω από το υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φοιτητικές εστίες. Η κινητοποίηση έληξε όταν...
«Δεν μπορεί να δοθεί λύση όσο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ παραμένει κλειστό»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαραθέσεις για τα κομβικά σημεία των πορισμάτων
Με το κουτί της Πανδώρας αρχίζει να μοιάζει η υπόθεση του ελέγχων του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα ευρήματα των...
Αντιπαραθέσεις για τα κομβικά σημεία των πορισμάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχέδιο «αποψίλωσης» του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Τη λύση της δραματικής συρρίκνωσης του πεδίου ευθύνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μελετά σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας, μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας...
Σχέδιο «αποψίλωσης» του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας