• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 12.3°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.8°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.6°C / 12.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.4°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  83%
EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος

Αντιπαραθέσεις για τα κομβικά σημεία των πορισμάτων

 • A-
 • A+

Με το κουτί της Πανδώρας αρχίζει να μοιάζει η υπόθεση του ελέγχων του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα ευρήματα των ελέγχων σε συνδυασμό με την ανάδειξη της δράσης αλλά και της αντιπαράθεσης των μελών των διοικήσεων των τελευταίων ετών γίνονται όλο και πιο αποκαλυπτικά.

Αναδεικνύουν ένα στρεβλό πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας που όλοι το αναγνωρίζουν αλλά κανείς δεν εντοπίζει δικές του ευθύνες.

Παρ’ όλα αυτά, με την αποστολή στη Δικαιοσύνη του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ αλλά κυρίως με την απόφαση του υπουργού Παιδείας να αναθέσει την υπόθεση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ίσως είναι η πρώτη φορά, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που επιδεικνύονται τόσο γρήγορα πολιτικά και δικαστικά ανακλαστικά. Μέχρι τη διαλεύκανση βέβαια θα γραφτούν πολλά επεισόδια έντασης, αντιπαράθεσης και καχυποψίας.

Μερικά από τα κομβικά σημεία των πορισμάτων δικαιολογούν τον θόρυβο που έχει προκληθεί και σηματοδοτούν τις έριδες ανάμεσα στα αντιπαρατιθέμενα μέλη των τελευταίων διοικήσεων.

Παράλληλα δημιουργούν εύλογες παρατηρήσεις:

 Σε ό,τι αφορά την περιουσία και τις δυνατότητες αξιοποίησής της.

Οι ελεγκτές διαπιστώνουν αδράνεια, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ., Θόδωρος Μπλίκας, υποστηρίζει ότι δεν αφορά τη θητεία του καθώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της περιουσίας αυτής, οι Μαθητικές Εστίες, έχει ήδη παραχωρηθεί στους δήμους από το 2011.

Πράγματι οι Μαθητικές Εστίες ανά την Ελλάδα ήταν ένα πολύ ωραίο δώρο που έκανε η τότε υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στους δήμους της χώρας.

Βέβαια, πρόκειται για παραχώρηση με οριζόμενες προϋποθέσεις. Εν προκειμένω, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Μαζί με τις προϋποθέσεις ορίζεται και η διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης αυτών ή όχι.

Στη δεύτερη περίπτωση η δομή επιστρέφεται στο ίδρυμα. Μέχρι τώρα τέτοιος έλεγχος δεν έχει γίνει.

Το υπόλοιπο της περιουσίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ περιλαμβάνει αρκετές Φοιτητικές Εστίες (Αθηνών, Ιωαννίνων κ.ά.). Δομές διάσπαρτες σε Αθήνα και περιφέρεια, οικόπεδα, διαμερίσματα (και μια παλιά βίλα) στην Αθήνα, αρκετά εκ των οποίων ρημάζουν. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τις Μαθητικές Εστίες, η περιουσία του ιδρύματος παραμένει μεγάλη.

 Για τη μη είσπραξη των τροφείων από τα Πανεπιστήμια.

Το ΣΕΕΔΔ παρατηρεί αδράνεια και σ’ αυτό. Ο κ. Μπλίκας απαντά πως ούτε αυτό το ζήτημα αφορά τη θητεία του, ενώ είναι θέμα του υπουργείου. Η προηγούμενη διοίκηση είχε ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία για καταλογισμό ευθυνών σε αρμόδια στελέχη του ιδρύματος πέραν των άλλων και λόγω της καθυστέρησης διαδικασιών είσπραξης των τροφείων.

Πράγματι το υπουργείο είναι υπεύθυνο για το ζήτημα. Ομως το πρόβλημα αφορά όλες τις περιόδους, όλες τις διοικήσεις οι οποίες εκτελούσαν δαπάνες χωρίς αντίστοιχα έσοδα.

Το χρέος προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ! Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας, επί μεγάλο χρονικό διάστημα όλο το ίδρυμα ανέμενε μια συμφωνία-πλαίσιο για τα τρόφιμα. Είχαν γίνει τρεις αναθέσεις, δύο από την ακόμα πιο παλιά διοίκηση το 2015 (11/5/2015 η μία) και μία επί Θόδωρου Μπλίκα το 2017 (13/1).

Και οι τρεις αφορούσαν εξωτερική σύμβαση με δικηγόρο που είχε αναλάβει να συντάξει τη συμφωνία-πλαίσιο. Οπως φαίνεται όμως έγινε ό,τι και στο γεφύρι της Αρτας.

 Για την αδράνεια στον ορισμό Ορκωτών Λογιστών.

Το πόρισμα και εδώ είναι σαφές. Ο κ. Μπλίκας ωστόσο διευκρινίζει πως οι ορκωτοί για το 2014 και 2015 είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη διοίκηση και λόγω καθυστέρησης ακύρωσαν τη σύμβαση για το 2015, για να ανατεθεί σε άλλη εταιρεία.

Γιατί δεν έγινε λοιπόν η ανάθεση για τη χρήση 2015 σε άλλη εταιρεία ώστε να προχωρήσουν και οι επόμενες, δηλαδή 2016, 2017; Αλλωστε η ανάθεση δεν χρειάζεται να περιμένει την ολοκλήρωση του ελέγχου.

 Για τους ανοιχτούς διαγωνισμούς και τις παρατάσεις συμβάσεων.

Το πόρισμα διαπιστώνει πάλι αδράνεια. Ο κ. Μπλίκας, αφού επαναλαμβάνει πως δεν αφορά τη δική του περίοδο, διαβεβαιώνει πως προκηρύχθηκαν όλες οι αναγκαίες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις στη Διαύγεια, μέσα σε μόνο ένα μήνα, τον Νοέμβριο του 2016, έγιναν έξι απευθείας αναθέσεις.

Ο Θόδωρος Μπλίκας μοιράζει ευθύνες για την κακοδιαχείριση

Δικαιωμένος δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θόδωρος Μπλίκας, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από τον Ιούλιο του 2016 έως και την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και αποπέμφθηκε από τον υπουργό Παιδείας -μαζί με όλη την υπόλοιπη διοίκηση- ενώ από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι και τις 20 Απριλίου 2017 εκτελούσε και χρέη διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Θ. Μπλίκας, υπεραμυνόμενος των ενεργειών και αποφάσεών του, μοιράζει τις ευθύνες για την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια -την οποία αναγνωρίζει- σε όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στη διοίκηση και λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Επικρίνει ακόμα και τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, το πόρισμα των οποίων άνοιξε τον δρόμο για την εισαγγελική διερεύνηση των έργων και των ημερών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ από το 2011 μέχρι και σήμερα.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΕΕΔΔ ουσιαστικά θέτει θέμα εγκυρότητας του πορίσματος και ζητεί επανέλεγχο, επισημαίνοντας ότι:

 Μεγάλο τμήμα των αναφερομένων στο τελικό πόρισμα δεν τέθηκε ποτέ υπόψη του Ιδρύματος, μεταξύ αυτών οι αναφερόμενες καταγγελίες, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να εκφράσει γνώμη η διοίκηση.

 Δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα σημαντικά στοιχεία, όπως αποφάσεις Δ.Σ. δημοσιευμένες προ μηνών ή ετών στη Διαύγεια.

Κατά τη συνομιλία μας, ο ίδιος συνόψισε τα αναδεικνυόμενα κακώς κείμενα σε τέσσερις βασικές αιτίες οι οποίες, λίγο έως πολύ, αναπτύσσονται και στην επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΕΕΔΔ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον απελθόντα, πλέον, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ:

 Ευθύνονται τα ΑΕΙ που έχουν την οργάνωση και λειτουργία των Εστιών, ενώ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μόνο την οικονομική διαχείριση. «Το Ιδρυμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις ανάγκες των Εστιών, λ.χ., σε προσωπικό, ούτε τις τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες ορίζονται από τα ΑΕΙ» τονίζει ο Θ. Μπλίκας.

 Ευθύνεται ο επίσης απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Πιλάλης, που όχι μόνο κωλυσιεργούσε το έργο του Ιδρύματος αλλά:

1. Παρά τις καταγγελίες του για «ομηρία» του από το Δ.Σ., «ουδέποτε προέβη σε εισήγηση με επιφύλαξη» στο Δ.Σ.

2. Οι εκτελεστικές του αρμοδιότητες δεν περιορίστηκαν σε κανένα σημείο.

 Ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση Μαυρουδή-Δημητρακοπούλου που:

1. Ματαίωσε παρατύπως τον περιβόητο διαγωνισμό για τις λογιστικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

2. Αμέσως μετά προέβη σε τόσες απευθείας αναθέσεις, που υπερέβησαν τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού, ενώ καταγγέλλει τον ίδιο ότι προέβη σε επαναδιαπραγμάτευση με τον ίδιο εργολάβο ο οποίος, εν τέλει, «έκανε προσφορά μειωμένη κατά έκπτωση 50%».

 Ευθύνεται ο υπουργός Παιδείας που έχει λάβει εδώ και μήνες (από την 1/8/2017) τον Εσωτερικό Κανονισμό, καθώς και τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης αλλά δεν έχει επιληφθεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με μακροσκελή ανάλυση των διαπιστώσεων του πορίσματος, μεταξύ άλλων, ο Θ. Μπλίκας επισημαίνει:

 Στο πόρισμα ελέγχου δεν επιμερίζονται χρονικά οι ευθύνες στις διοικήσεις του Ιδρύματος, αλλά ορίζοντας ως ενιαίο χρονικό διάστημα την περίοδο 2011-2017 συντελείται ένας παραπλανητικός συμψηφισμός.

Ενδεικτικά, καταλογίζονται ευθύνες στη «διοίκηση» για:

1. «Αδράνεια στην αξιοποίηση της περιουσίας του»

Δεν αφορά τη δική μας περίοδο, γιατί σχεδόν το σύνολο της περιουσίας έχει παραχωρηθεί από το 2011 στους δήμους (Μαθητικές Εστίες) ή φιλοξενεί κοινωφελείς δράσεις (Φοιτητικές Εστίες). Η αξιοποιήσιμη περιουσία αφορά 1 οικόπεδο (που έχει αξιοποιηθεί), 1 διαμέρισμα (που διατίθεται προς ενοικίαση) και 1 ελαιοστάσιο.

2. «Αδράνεια στην είσπραξη των τροφείων από τα Πανεπιστήμια»

Δεν αφορά τη δική μας περίοδο, καθώς αυτό είναι θέμα του υπουργείου, ενώ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ επανειλημμένως έχει τονίσει το πρόβλημα και έχει ζητήσει να λυθεί.

3. «Αδράνεια στην Εκδοση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του»

Δεν αφορά στη δική μας περίοδο, καθώς ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας καθώς και ο Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης έχουν ψηφιστεί από το Δ.Σ. στις 28/7/2017 και έχουν παραδοθεί στο Γραφείο Υπουργού ΠΕΘ στη 1/8/2017.

4. «Αδράνεια στην προκήρυξη ανοιχτών δημόσιων διαγωνισμών και παράταση συμβάσεων που έχουν λήξει»

Δεν αφορά στη δική μας περίοδο, καθώς εμείς ψηφίσαμε στο Δ.Σ. την προκήρυξη όλων των αναγκαίων διαγωνιστικών διαδικασιών οι οποίες ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται. Δεν υπάρχουν πλέον συμβάσεις σε παράταση για τις οποίες να μην έχει προκηρυχθεί ή ολοκληρωθεί διαγωνισμός. Επιπρόσθετα, αυτή η διοίκηση έκανε διαγωνισμό, ο οποίος ολοκληρώνεται σύντομα και για την προμήθεια καυσίμων στις εστίες, που γινόταν παράνομα. Μόνο για την προμήθεια τροφίμων δεν έγινε διαγωνισμός, καθώς αναμέναμε από το ΥΠΠΕΘ κατευθύνσεις ως προς τη σίτιση στην Γ’/βάθμια συνολικά.

5. «Αδράνεια στον ορισμό Ορκωτών Ελεγκτών για τις χρήσεις 2016, 2017»

Οι ορκωτοί ελεγκτές που ελέγχουν τις χρήσεις 2014, 2015 είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη διοίκηση, την οποία διαδεχθήκαμε. Διαπιστώνοντας την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ελέγχου, τον Μάιο του 2017 ακυρώσαμε τη σύμβαση για τον έλεγχο του 2015, προκειμένου να ανατεθεί σε άλλη εταιρεία. Επόμενοι έλεγχοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους προηγούμενα πορίσματα για να ολοκληρωθούν με τη σειρά τους.

Οι καθοριστικές αποφάσεις

Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τον Ιούλιο του 2016 έως λίγο πριν από τις πρόσφατες απομακρύνσεις όλων των μελών της διοίκησης μετά το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ.

Σε αυτό το διάστημα ελήφθησαν αποφάσεις από το Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθοριστικές για τον τρόπο λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι οποίες έχουν όλες αναρτηθεί στη Διαύγεια, έγινε:

 Αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου

 Επαναφορά του γνωστού αναδόχου λογιστικών υπηρεσιών που για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια είχε χάσει το λογιστήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ λόγω ματαίωσης του διαγωνισμού από την προηγούμενη διοίκηση (Δημητρακοπούλου - Μαυρουδή).

 Επαναφορά στελεχών που συνδέονται με τον ανάδοχο (βλ. διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της οποίας ο σύζυγος είναι εργαζόμενος στην εταιρεία του αναδόχου).

 Πάγωμα διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου και αλλαγή προϊσταμένων.

 Παράδοση άλλου έργου σε μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας του αναδόχου.

Συγκεκριμένα, κατά παράβαση του ιδρυτικού νόμου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ν. 4115/2013), με τρεις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αλλά κυρίως με την τελευταία απόφαση 4260/222/08.09.2016 αφαιρέθηκε πλήθος αρμοδιοτήτων από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (στη θέση ήταν ακόμα η Αννα Μαυρουδή) με αποτέλεσμα στον θεσμικό ρόλο να παραμείνει το δικαίωμα υπογραφής, δηλαδή η συνολική ευθύνη, χωρίς όμως την εποπτεία και τον έλεγχο των λειτουργιών.

Δηλαδή, ο διευθύνων σύμβουλος καλούνταν εφεξής να υπογράφει στα τυφλά ή, το πολύ, ενστικτωδώς.

Σε ποιον μεταβιβάστηκαν οι ουσιαστικές αρμοδιότητες; Στον τότε διορισθέντα πρόεδρο του Δ.Σ. Θόδωρο Μπλίκα και στην αντιπρόεδρο Χρυσάνθη Γκοντίνου. Με απόφαση δική τους!

↳ Εγκριση ανάθεσης της «Διοργάνωσης Σεμιναρίου Κατάρτισης “on arrival training” της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας του Προγράμματος Erasmus+ /Νεολαία στην Αθήνα» από τον πρόεδρο του ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Θόδωρο Μπλίκα στο ταξιδιωτικό γραφείο της συζύγου του διαχρονικού εργολάβου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Αλέξη Σταυρούλια. Χωρίς καμία κοινοποίηση στον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Πιλάλη.

Με το ίδιο ΦΕΚ που ανέλαβε ο κ. Μπλίκας, έφυγε και η (πρόεδρος Δ.Σ.) Αγγελική Δημητρακοπούλου, την οποία ακολουθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και η (διευθύνουσα σύμβουλος) Αννα Μαυρουδή.

Μια μέρα πριν από την προκήρυξη της θέσης, η οποία, όμως, για τους επόμενους επτά μήνες έμεινε κενή.

Τον Απρίλιο του 2017 τοποθετείται ο Χρήστος Πιλάλης. Με τις ίδιες αποψιλωμένες αρμοδιότητες οι οποίες, ξαφνικά, επανέρχονται στις διακοπές του Αυγούστου, αλλά… μόνον γι’ αυτές, αφού τον Σεπτέμβριο (18/9) με νέα απόφαση του προέδρου του Δ.Σ. κ. Μπλίκα αφαιρούνται πάλι οι αρμοδιότητες από τον κ. Πιλάλη καθώς παραχωρείται στις Επιτροπές Δράσεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η καίρια αρμοδιότητα της εισήγησης, η οποία ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο σύμφωνα πάντα με τον ιδρυτικό νόμο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (4115/2103) και ελλείψει μιας υπουργικής απόφασης για τον Εσωτερικό Κανονισμό που ουδέποτε υπήρξε.

Οι επίμαχες αποφάσεις του παντοδύναμου ΔΣ -αναρτημένες στη Διαύγεια- είναι:

 Η απόφαση με αριθμό 4889/287/28.07.2017 που προβλέπει «Την κατάργηση ισχύος των υπ’ αριθ.: (α) 1002/52/04.04.2017 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με θέμα «Εγκριση Κανονισμού Λειτουργία του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.», (β) 2053/98/24.06.2014 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με θέμα «Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας ΙΝΕΔΙΒΙΜ» και, (γ) 4260/222/08.09.2016 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με θέμα «Καθήκοντα και αρμοδιότητες Προέδρου Δ.Σ., Αντιπροέδρου Δ.Σ. και Διευθύνουσας Συμβούλου Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.».

 Η απόφαση του Σεπτεμβρίου με αριθμό 4991/297/18.09.2017 που ορίζει ότι «Οι επιτροπές θα έχουν την αρμοδιότητα να επεξεργάζονται και να εισηγούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο τις αναγκαίες δράσεις για την υλοποίηση των στόχων της Διοίκησης».

Οι κόντρες ήταν συνεχείς ανάμεσα στο Δ.Σ. και τον διευθύνοντα σύμβουλο και φτάνουμε στον περασμένο Οκτώβριο, οπότε το Δ.Σ. με απόφασή του (25/10) καταγγέλλει τον Χρήστο Πιλάλη πως, μεταξύ άλλων, εμφανίζει «επαναλαμβανόμενη ανακολουθία μεταξύ των υποχρεώσεων και των πράξεων του διευθύνοντος Συμβούλου» και «καθυστερεί να εισηγηθεί στο Δ.Σ. την εκτέλεση Δημόσιων Διαγωνισμών για παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να εισηγείται την αναγκαστική καταφυγή σε Απευθείας Αναθέσεις και τα προβλήματα που αυτές συνεπάγονται».

Την ίδια απόφαση παρουσίασε και επικαλέστηκε στη Βουλή και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ανδριανός για να προβεί σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Επιστολή της ASD A.E. στην «Εφ.Συν.»

Επιστολή με την οποία ζητείται να ανακαλέσουμε τα «όσα συκοφαντικά» αναφέρουμε και να «απόσχουμε από περαιτέρω ανάλογες και παρόμοιες ενέργειες» απέστειλε στην «Εφ.Συν.» ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας ASD A.E. και του νόμιμου εκπρόσωπου αυτής κ. Α. Σταυρούλια, δηλαδή του αναδόχου που, σύμφωνα με τις αναθέσεις της διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έχει την ευθύνη των λογιστικών υπηρεσιών του Ιδρύματος επί πολλά χρόνια.

Αφορμή το δημοσίευμά μας που έφερε στο φως τα ευρήματα ελέγχων του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) στη λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ όπως και αποφάσεις της διοίκησης του Δ.Σ. για κρίσιμους διαγωνισμούς και αναθέσεις έργων του ιδρύματος.

Η ανάδοχος εταιρεία λοιπόν, αφού χαρακτηρίζει «εξόχως συκοφαντικό» το δημοσίευμα, αναφέρεται στο βασικό εύρημα του ΓΛΚ για την αυτόνομη και χωρίς εποπτεία λειτουργία της εταιρείας στο λογιστήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το αναγνωρίζει!

Οπως αναγνωρίζει και άλλες διαπιστώσεις των δύο πορισμάτων ότι «το Ιδρυμα δεν λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο».

Παρατίθεται μόνο μία βασική διευκρίνιση: «Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς και γιατί αυτό μπορεί να συνδέεται με την εταιρεία μας ή τα πρόσωπα που τη διοικούν. Εμείς λογιστική παράγουμε. Λογιστές είμαστε».

 Απάντηση: Να πούμε κι εμείς ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς ζητείται η ανάκληση της δημοσίευσης των πορισμάτων σημαντικών ελεγκτικών φορέων και αποφάσεων της διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για κρίσιμες υπηρεσίες. Εμείς δημοσιογραφία ασκούμε. Δημοσιογράφοι είμαστε.

↓ Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή της ASD A.E.

 Οφειλόμενη διόρθωση

Στο χθεσινό δημοσίευμα αναφέρθηκε πως μετά την ανάκληση της ματαίωσης του διαγωνισμού και την επαναδιαπραγμάτευση του τελευταίου προέδρου του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τον διαχρονικό εργολάβο του λογιστηρίου του ιδρύματος, ο τελευταίος έκανε έκπτωση στην προσφορά του κατά 50%. Τα μισά δηλαδή από τα 4.471.812 ευρώ.

Ομως με νέα απόφαση, λίγο αργότερα, έγινε δεκτή προσφορά με πολύ μικρότερη έκπτωση, η οποία έφτασε στο 22%, όχι στο 23% όπως εκ παραδρομής γράψαμε.

Επίσης, ενώ αρχικά ο ίδιος εργολάβος είχε ζητήσει και 30% προαιρετική αύξηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, στην τελική του προσφορά δεν το ζήτησε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και δεύτερο πόρισμα «καίει» τον εργολάβο-λογιστή
Οχι ένα, αλλά δύο πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης -το ένα εκ των οποίων αφορά αποκλειστικά τον λεόντειο διαγωνισμό για τις λογιστικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ- εκθέτουν τον εργολάβο αλλά και...
Και δεύτερο πόρισμα «καίει» τον εργολάβο-λογιστή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΙΝΕΔΙΒΙΜ: ανέλεγκτη λειτουργία με αναθέσεις σε εταιρείες-φαντάσματα
Νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.», βασισμένα σε αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια, αλλά και σε έγγραφα που...
ΙΝΕΔΙΒΙΜ: ανέλεγκτη λειτουργία με αναθέσεις σε εταιρείες-φαντάσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχέδιο «αποψίλωσης» του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Τη λύση της δραματικής συρρίκνωσης του πεδίου ευθύνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μελετά σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας, μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας...
Σχέδιο «αποψίλωσης» του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδρούν οι σχολάρχες με τους ελέγχους του υπουργείου
Νέο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Η έναρξη των αιφνιδιαστικών ελέγχων που ζητεί το υπουργείο...
Αντιδρούν οι σχολάρχες με τους ελέγχους του υπουργείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελέγχονται τα ξένα σχολεία πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια
Ελέγχους στα ξένα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα παρήγγειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας, λίγο μετά τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για σωρεία παραβάσεων. Στόχος, να διαπιστωθούν τυχόν...
Ελέγχονται τα ξένα σχολεία πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βασικό μέλημα η λήξη της κατάληψης
Με τη διαβεβαίωση πως ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες συντήρησης και επισκευών στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας, το νέο προεδρείο του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε χθες την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης...
Βασικό μέλημα η λήξη της κατάληψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας