• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 22.4°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.4°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.7°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 20.7°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.2°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 23.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.4°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 22.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.6°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.3°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  54%
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντιπαράθεση για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

 • A-
 • A+

Αλλη μια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας - Υγείας και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αυτή τη φορά με αφορμή την υπουργική απόφαση που ορίζει τις (κλειστές) διαδικασίες κρίσεων των διδασκόντων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Με την υπόδειξη ότι αποτελεί «πειθαρχικό παράπτωμα» η προτροπή της συνόδου προς τα μέλη των επιτροπών κρίσεων να μη συμμετάσχουν στις σχετικές διαδικασίες, δηλαδή «να παρανομήσουν», το υπουργείο ανταποδίδει τα πυρά σε πρυτάνεις αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία –σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους έκανε την αρχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ρουσφετολογικό θράσος και αντιακαδημαϊκότητα» επειδή οι διαδικασίες δεν έγιναν με ανοιχτή προκήρυξη.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για πειθαρχικές διώξεις. Δεν μας αντιπροσωπεύουν τέτοιες πρακτικές» διαβεβαιώνουν υψηλά στελέχη του υπουργείου, τονίζοντας πως «πρόκειται για ηθική μομφή» καθώς τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκής ηθικής.

Παρ’ όλα αυτά, η απάντηση του υπουργείου όξυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ευστάθιος Ευσταθόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής), με ανοιχτή επιστολή απευθύνει ερωτήματα «για τη διαδικασία ορισμού εκλεκτορικών σωμάτων για τις κλειστές διαδικασίες ένταξης σε βαθμίδες καθηγητών των διδασκόντων στην ΕΣΔΥ».

Μια μέρα πριν, η σύνοδος κατηγόρησε τις ηγεσίες των δυο υπουργείων για προσπάθεια πανεπιστημιοποίησης της ΕΣΔΥ και ταυτόχρονα για φωτογραφικές κρίσεις συγκεκριμένων διδασκόντων σ' αυτήν.

«Η Σύνοδος με την ίδια ακριβώς σύνθεση ΔΕΝ είχε αντιδράσει ούτε στο ελάχιστο όταν τον Φεβρουάριο του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος. Γιατί δεν είχε αντιδράσει καθόλου σε όλη τη διάρκεια από τον Φεβρουάριο και μετά; Γιατί ζητάει τώρα την τροποποίηση του νόμου; Με ποιο δικαίωμα καλεί πανεπιστημιακούς να παρανομήσουν;» αναφέρει μεταξύ άλλων η απάντηση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Για τις δε κατηγορίες περί «πανεπιστημιοποίησης της ΕΣΔΥ» ξεκαθαρίζεται πως «ο νόμος δεν δίνει ούτε στο ελάχιστο τέτοια δυνατότητα στην ΕΣΔΥ».

Οσο για τις καταγγελίες περί «αντιακαδημαϊκότητας», εξαιτίας του κλειστού χαρακτήρα των κρίσεων τις οποίες θα αναλάβουν «ειδικές επταμελείς επιτροπές», το υπουργείο απαντά ως εξής:

«Οπως είναι γνωστό, η σχολή εδώ και πολλά χρόνια απονέμει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, για τους οποίους ποτέ δεν ακούστηκε κάποια αντίρρηση, από ένα προσωπικό με υψηλότατα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς οι θέσεις που κατέχει το προσωπικό αυτό να αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακές θέσεις. Αλλη μία πρωτοτυπία του εκπαιδευτικού μας συστήματος που αναγνωρίζει μεταπτυχιακά πτυχία από διδάσκοντες με πολύ υψηλά προσόντα αλλά που δεν έχουν στάτους πανεπιστημιακού. Αυτό το καθεστώς θέλησε να διορθώσει ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και εναντίον του οποίου δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη σύνοδο».

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχουν αρκετοί πρυτάνεις –μεταξύ αυτών μεγάλων ιδρυμάτων και με άμεσο ενδιαφέρον– που δεν συμμερίζονται την ένταση με την οποία αναδείχθηκε το ζήτημα, όπως προκύπτει από σχετική χθεσινή επικοινωνία με υψηλά στελέχη του υπουργείου.

Ισως έτσι εξηγείται και η όχι τυχαία αναφορά της ανακοίνωσης του υπουργείου στο προεδρείο της Συνόδου (ΑΠΘ, Ιωαννίνων, ΟΠΑ): «Είναι, βέβαια, η πρώτη ανακοίνωση του νέου προεδρείου της συνόδου. Ας ελπίσουμε ότι δεν έχουν ακόμη την πείρα που απαιτείται για ψύχραιμη αντιμετώπιση των πανεπιστημιακών πραγμάτων. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι θα την αποκτήσουν».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
Χωρίς αλλαγές στις βασικές του διατάξεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ποιες οι βασικές ρυθμίσεις του.
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
Εξι πανεπιστημιακοί ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ αλλά οι υπόλοιποι δώδεκα διαφώνησαν. Μόνη σοβαρή διαφωνία που παραμένει είναι ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών. Νέα συνάντηση...
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πριμ σε ιδιώτες ψίχουλα στα ΑΕΙ
Εκατοντάδες εκατ. ευρώ δίνονται είτε εν συνόλω είτε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε επιχειρήσεις και ιδιώτες και όχι απευθείας στα Πανεπιστήμια.
Πριμ σε ιδιώτες ψίχουλα στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας