Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ολιγοπώλιο 9 εκδοτών»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Ολιγοπώλιο 9 εκδοτών»

  • A-
  • A+

Σε σκληρή κόντρα με πολιτικούς όρους εξελίσσεται η αντιπαράθεση υπουργείου-εκδοτών σχετικά με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών.

Το υπουργείο αναγνωρίζει την καθυστέρηση, ενώ στελέχη του δηλώνουν ότι ήδη έχουν επεξεργαστεί και προτείνουν λύσεις. Ωστόσο, στο Μαρούσι υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για τη σκοπιμότητα της αντίδρασης του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) μία εβδομάδα μετά την τελευταία σχετική συνάντηση όπου υπήρξαν συμφωνίες και όχι διαφωνίες για τον χειρισμό μιας κατάστασης η οποία, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, «δεν είναι καινούργια». 

Εξού και η σκληρή απάντηση στις καταγγελίες του ΣΕΕΒΙ για αδικαιολόγητους γραφειοκρατικούς λόγους καθυστέρησης των πληρωμών (από τον Μάιο του 2016).

Το υπουργείο αναφέρθηκε σε «πολιτική στόχευση -με την πλήρη υποστήριξη της Ν.Δ.- της απαράδεκτης ανακοίνωσης του ΣΕΕΒΙ περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων» και «ωμό εκβιασμό εννέα εκδοτικών οίκων που εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές».

Στην ίδια, μάλιστα, ανακοίνωση, αναφέρεται ότι σε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες, η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ απέρριψε προτάσεις που θα επέσπευδαν τις πληρωμές.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι εκδότες συμφώνησαν μεν με ορισμένες λύσεις, αλλά προτιμούν αυτές να εφαρμοστούν από τον επόμενο χρόνο. 

«Αν θέλει ο ΣΕΕΒΙ, θα επιταχυνθούν αρκετά οι διαδικασίες», επισημαίνει υψηλό στέλεχος του υπουργείου, όχι μόνο παραπέμποντας στις συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει αλλά και δημιουργώντας κλίμα ενόψει της σημερινής νέας συνάντησης σε «υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο».

Το ίδιο στέλεχος συμπληρώνει:

«Πράγματι παρατηρείται καθυστέρηση. Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο συγγραμμάτων, άρα και παραστατικών, δελτίων αποστολής και τιμολογίων. Ωστόσο, είναι ακατανόητη αυτή η εξέλιξη. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και περίπου 10 χρόνια, ενώ φέτος δεν καθυστέρησε περισσότερο από πέρυσι. Επιπλέον, έχουμε ήδη αναζητήσει και συζητήσει από κοινού λύσεις. Γιατί, λοιπόν, ξαφνικά αυτή η εξέλιξη;». 

Ανεξέλεγκτες εταιρείες

Πάντως, αν και είναι αδιαμφισβήτητη η γενική πρόθεση για διευκόλυνση, η οποία αποτυπώνεται και στις διαβεβαιώσεις του υπουργείου «για συνέχιση πληρωμών», υπάρχει μια επιφυλακτική στάση απέναντι στο «ολιγοπώλιο των μόλις εννέα κρατικοδίαιτων οίκων».

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από το υπουργείο άρχισαν να μιλούν για ανέλεγκτες επιχειρήσεις, είτε μικρές και απολύτως εξειδικευμένες, είτε μεγάλες, που διαθέτουν έως 1.500 και 1.600 τίτλους αποκλειστικά πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. «Εκδίδονται εκατοντάδες πανεπιστημιακά συγγράμματα χωρίς καν τον έλεγχο και την έγκριση κάποιας επιστημονικής επιτροπής» τονίζεται από άλλα στελέχη. 

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι πολλαπλασιάζονται οι αναφορές στην προώθηση του σχεδιασμού του συστήματος των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων.

Βέβαια, πρόκειται για μια πολυδιάστατη και πολύπαθη υπόθεση και όποτε έχει ανακινηθεί έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις είτε από τους εκδοτικούς οίκους, που απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση, είτε από τους φοιτητές και πάντως χωρίς ευτυχές τέλος για καμία μέχρι τώρα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είτε επί Ν.Δ. είτε επί ΠΑΣΟΚ.

Φοιτητική μέριμνα

Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταστεί σαφές πως δεν πρόκειται για περικοπές σε κονδύλια που συνεπάγονται και περικοπές στη φοιτητική μέριμνα.

Τούτα πέραν των παιδαγωγικών αιτιάσεων για τον ρόλο του ηλεκτρονικού υλικού σε αντιδιαστολή με το έντυπο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προχωρά γρήγορα και μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση του απαιτούμενου νομοθετικού πλαισίου. Ωστόσο, είναι σαφές πως νωρίτερα από μια τριετία δεν θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Είναι απαιτητικό τεχνικά και δύσκολο πολιτικά. Πάντως, όσοι γνωρίζουν αναφέρονται ήδη σε ένα σύστημα που δεν θα απαγορεύει το δικαίωμα της δωρεάν απόκτησης και του κανονικού συγγράμματος, αλλά στην περίπτωση επιλογής του τελευταίου θα αφαιρείται η δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα «ανοίγει» τον δρόμο για πολλές άλλες πηγές.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τάκης Μπενάς πέθανε σε ηλικία 964ετών. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός. Ο Τάκης Μπενάς είχε δώσει το «παρών» στους αγώνες της...
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που είχε τραυματιστεί πού σοβαρά σε τροχαίο στην Αταλάντη την Κυριακή. Στο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του ο αδελφός της, που οδηγούσε το αυτοκίνητο που συγκρούστηκε με τις...
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα σε μία ώρα 680 κεραυνοί και 60 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αττική
Δυνατές βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες με συνοδεία χαλαζοπτώσεων σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες σήμερα στην Αττική. Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης κατεγράφησαν μετά το μεσημέρι από το δίκτυο μετεωρολογικών...
Μέσα σε μία ώρα 680 κεραυνοί και 60 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτή συνάντηση ενάντια στο AirBnB και την τουριστική ανάπτυξη
H «Πρωτοβουλία κατοίκων Κουκακίου και γύρω περιοχών» καλεί την Κυριακή σε συνάντηση για «να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του AirBnB και της τουριστικής ανάπτυξης» όπως λένε οι διοργανωτές.
Ανοιχτή συνάντηση ενάντια στο AirBnB και την τουριστική ανάπτυξη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρνητική η πρόταση του εισαγγελέα σε νέα άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
Ο εισαγγελέας Βόλου ζητά να απορριφθεί το νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια, εν όψει της εξέτασης του αιτήματός του από το Συμβούλιο των Φυλακών Βόλου στις 21 Ιουνίου.
Αρνητική η πρόταση του εισαγγελέα σε νέα άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας