Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ολιγοπώλιο 9 εκδοτών»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Ολιγοπώλιο 9 εκδοτών»

  • A-
  • A+

Σε σκληρή κόντρα με πολιτικούς όρους εξελίσσεται η αντιπαράθεση υπουργείου-εκδοτών σχετικά με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών.

Το υπουργείο αναγνωρίζει την καθυστέρηση, ενώ στελέχη του δηλώνουν ότι ήδη έχουν επεξεργαστεί και προτείνουν λύσεις. Ωστόσο, στο Μαρούσι υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για τη σκοπιμότητα της αντίδρασης του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) μία εβδομάδα μετά την τελευταία σχετική συνάντηση όπου υπήρξαν συμφωνίες και όχι διαφωνίες για τον χειρισμό μιας κατάστασης η οποία, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, «δεν είναι καινούργια». 

Εξού και η σκληρή απάντηση στις καταγγελίες του ΣΕΕΒΙ για αδικαιολόγητους γραφειοκρατικούς λόγους καθυστέρησης των πληρωμών (από τον Μάιο του 2016).

Το υπουργείο αναφέρθηκε σε «πολιτική στόχευση -με την πλήρη υποστήριξη της Ν.Δ.- της απαράδεκτης ανακοίνωσης του ΣΕΕΒΙ περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων» και «ωμό εκβιασμό εννέα εκδοτικών οίκων που εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές».

Στην ίδια, μάλιστα, ανακοίνωση, αναφέρεται ότι σε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες, η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ απέρριψε προτάσεις που θα επέσπευδαν τις πληρωμές.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι εκδότες συμφώνησαν μεν με ορισμένες λύσεις, αλλά προτιμούν αυτές να εφαρμοστούν από τον επόμενο χρόνο. 

«Αν θέλει ο ΣΕΕΒΙ, θα επιταχυνθούν αρκετά οι διαδικασίες», επισημαίνει υψηλό στέλεχος του υπουργείου, όχι μόνο παραπέμποντας στις συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει αλλά και δημιουργώντας κλίμα ενόψει της σημερινής νέας συνάντησης σε «υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο».

Το ίδιο στέλεχος συμπληρώνει:

«Πράγματι παρατηρείται καθυστέρηση. Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο συγγραμμάτων, άρα και παραστατικών, δελτίων αποστολής και τιμολογίων. Ωστόσο, είναι ακατανόητη αυτή η εξέλιξη. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και περίπου 10 χρόνια, ενώ φέτος δεν καθυστέρησε περισσότερο από πέρυσι. Επιπλέον, έχουμε ήδη αναζητήσει και συζητήσει από κοινού λύσεις. Γιατί, λοιπόν, ξαφνικά αυτή η εξέλιξη;». 

Ανεξέλεγκτες εταιρείες

Πάντως, αν και είναι αδιαμφισβήτητη η γενική πρόθεση για διευκόλυνση, η οποία αποτυπώνεται και στις διαβεβαιώσεις του υπουργείου «για συνέχιση πληρωμών», υπάρχει μια επιφυλακτική στάση απέναντι στο «ολιγοπώλιο των μόλις εννέα κρατικοδίαιτων οίκων».

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από το υπουργείο άρχισαν να μιλούν για ανέλεγκτες επιχειρήσεις, είτε μικρές και απολύτως εξειδικευμένες, είτε μεγάλες, που διαθέτουν έως 1.500 και 1.600 τίτλους αποκλειστικά πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. «Εκδίδονται εκατοντάδες πανεπιστημιακά συγγράμματα χωρίς καν τον έλεγχο και την έγκριση κάποιας επιστημονικής επιτροπής» τονίζεται από άλλα στελέχη. 

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι πολλαπλασιάζονται οι αναφορές στην προώθηση του σχεδιασμού του συστήματος των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων.

Βέβαια, πρόκειται για μια πολυδιάστατη και πολύπαθη υπόθεση και όποτε έχει ανακινηθεί έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις είτε από τους εκδοτικούς οίκους, που απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση, είτε από τους φοιτητές και πάντως χωρίς ευτυχές τέλος για καμία μέχρι τώρα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είτε επί Ν.Δ. είτε επί ΠΑΣΟΚ.

Φοιτητική μέριμνα

Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταστεί σαφές πως δεν πρόκειται για περικοπές σε κονδύλια που συνεπάγονται και περικοπές στη φοιτητική μέριμνα.

Τούτα πέραν των παιδαγωγικών αιτιάσεων για τον ρόλο του ηλεκτρονικού υλικού σε αντιδιαστολή με το έντυπο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προχωρά γρήγορα και μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση του απαιτούμενου νομοθετικού πλαισίου. Ωστόσο, είναι σαφές πως νωρίτερα από μια τριετία δεν θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Είναι απαιτητικό τεχνικά και δύσκολο πολιτικά. Πάντως, όσοι γνωρίζουν αναφέρονται ήδη σε ένα σύστημα που δεν θα απαγορεύει το δικαίωμα της δωρεάν απόκτησης και του κανονικού συγγράμματος, αλλά στην περίπτωση επιλογής του τελευταίου θα αφαιρείται η δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα «ανοίγει» τον δρόμο για πολλές άλλες πηγές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποκλιμάκωση της έντασης για τα συγγράμματα
Με σφραγίδα, πλέον, η ανακωχή ανάμεσα στους εκδότες και το υπουργείο Παιδείας, μετά την ανταλλαγή πυρών για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και την καθυστέρηση πληρωμών. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκδοτών...
Αποκλιμάκωση της έντασης για τα συγγράμματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Το όνομά του μπορεί ακόμα να ξενίζει, αλλά με την ατζέντα του πολύ γρήγορα θα αναχθεί σε βασικό παράγοντα εξελίξεων στον χώρο της Εκπαίδευσης...
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο νέος οδηγός μεταπτυχιακών σπουδών
Ριζική αναδιαμόρφωση των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα επιφυλάσσει το σχέδιο που φαίνεται ότι προκρίνει το υπουργείο Παιδείας και, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί με ταχείς ρυθμούς. Στόχος, ένα σχέδιο...
Ο νέος οδηγός μεταπτυχιακών σπουδών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κόφτης» και στο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων
Τη θέσπιση εξονυχιστικών ελέγχων, καθώς και αυστηρών κριτηρίων και προδιαγραφών σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων προωθεί με τροπολογία που κατέθεσε, χθες, ο υπουργός Παιδείας....
«Κόφτης» και στο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διασπορά αντιδράσεων με διαβούλευση εις τριπλούν
Υστερα από πυρετώδη προετοιμασία, αλλά και μελέτη όλων των προηγούμενων διαλόγων για το πολυβασανισμένο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το υπουργείο Παιδείας κατέληξε σ’ ένα τριμερές σχήμα που περιλαμβάνει μια...
Διασπορά αντιδράσεων με διαβούλευση εις τριπλούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας