• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 19.4°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 16.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.1°C / 19.8°C
  1 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 11.8°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 19.6°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 18.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  87%

Ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα. Ούτε σχολείο;

 • A-
 • A+

Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο το περασμένο σχολικό έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία ζητά η εκπαίδευση να θεωρηθεί θεμελιώδης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των προσφύγων και να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για στήριξη και αξιόπιστη χρηματοδότηση, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν τους πρόσφυγες στα εθνικά εκπαιδευτικά τους συστήματα.

Τα στοιχεία της έκθεσης με τίτλο «Μένοντας πίσω: Η εκπαίδευση των προσφύγων σε κρίση» δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 91% των παιδιών φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά προσφύγων είναι μόνο 61%. Η κατάσταση είναι πιο άσχημη στις μεγαλύτερες βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς τα ποσοστά μειώνονται ακόμη περισσότερο, με μόλις το 23% των έφηβων προσφυγόπουλων να πηγαίνει σε σχολεία της δευτεροβάθμιας. Οσο δε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι πρόσφυγες φοιτητές αγγίζουν μόλις το 1% συγκριτικά με το 36% των παιδιών που βρίσκονται στα Πανεπιστήμια παγκοσμίως.

SOS ακτιβιστών

Τα κορίτσια βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση καθώς η έκθεση δείχνει ότι για κάθε δέκα αγόρια προσφυγόπουλα στο Δημοτικό αντιστοιχούν λιγότερο από οκτώ κορίτσια, με την ψαλίδα να ανοίγει ακόμη περισσότερο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όταν για κάθε δέκα αγόρια αντιστοιχούν λιγότερο από επτά κορίτσια. Σε μήνυμά της η Πακιστανή ακτιβίστρια, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, αναφέρει: «Περισσότερα παιδιά από ποτέ περνούν τα σχολικά τους χρόνια ως πρόσφυγες. Δεν πρέπει να ζητάμε από ένα παιδί να εγκαταλείψει το σπίτι, την εκπαίδευση και τα όνειρά του για το μέλλον. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεταξύ των σημερινών παιδιών προσφύγων είναι οι ηγέτες τού αύριο, στους οποίους θα βασιστούμε για την εξασφάλιση της ειρήνης. Το κλειδί για το μέλλον τους, για την εκ νέου ανοικοδόμηση των χωρών τους και για τη μεγαλύτερη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο είναι η εκπαίδευση».

Μια γενιά χαμένη

«Χωρίς εκπαίδευση, μια γενιά παιδιών στην Ελλάδα θα χαθεί, χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να συμβάλει στη χώρα και την οικονομία, αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερο κίνδυνο αποκλεισμού. Φέρνοντας πίσω στο σχολείο τα παιδιά των οποίων η ζωή έχει σταματήσει, τα βοηθάμε να επικοινωνήσουν με τα Ελληνόπουλα και να κοινωνικοποιηθούν ώστε να ξαναχτίσουν το μέλλον τους. Δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ευημερία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, επιπλέον θα ενεργοποιήσει εκ νέου την ανάπτυξή τους και θα φέρει πίσω την αίσθηση της σταθερότητας στις ταραγμένες ζωές τους», τονίζει ο Λορέν Σαπουί, συντονιστής της Ανταπόκρισης της UNICEF για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNICEF, συνολικά 12.000 παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα τόσο στις επίσημες όσο και στις ανεπίσημες δομές της χώρας την περασμένη χρονιά, με περίπου 3.500 παιδιά ηλικίας 6-17 ετών να φοιτούν στην επίσημη εκπαίδευση. Η οργάνωση τονίζει ότι τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών έχουν χάσει κατά μέσο όρο 2,5 έτη σχολικής φοίτησης, ότι η πρόσβαση στα σχολεία για τα παιδιά άνω των 15 ετών είναι περιορισμένη λόγω του ότι το τρέχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας αφορά παιδιά μέχρι και εκείνη την ηλικία και ότι τα ποσοστά εγγραφής ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ ηλικιακών ομάδων και εθνικοτήτων. Ειδική μνεία γίνεται στα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία βάσει αξιολόγησης από το Γραφείο του Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού τον περασμένο Μάιο υπολογίζονται στα 1.180 παιδιά, με μόλις το 44% αυτών να έχει παρακολουθήσει την επίσημη εκπαίδευση.

Για τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, υπολογίζεται ότι 6.000 προσφυγόπουλα θα ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οσα παιδιά φοίτησαν πέρυσι στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) θα ενταχθούν φέτος σε τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν στην πρωινή βάρδια των σχολείων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα. «Αν δει κανείς και τους διορισμούς που κάναμε στην πρώτη φάση, είχαμε προβλέψει 211 εκπαιδευτικούς για τις τάξεις υποδοχής», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο συνολικός αριθμός των τάξεων υποδοχής θα ξεπεράσει τις 600 πανελλαδικά.

Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου, Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων θα λειτουργήσουν και φέτος για όσα παιδιά δεν είχαν ολοκληρώσει πέρυσι τουλάχιστον τρεις μήνες φοίτησης σε αυτές τις δομές, ενώ σε ό,τι αφορά τα Νηπιαγωγεία, ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι εφόσον οι οικογένειες των παιδιών ζουν σε διαμερίσματα, θα εγγραφούν στα Νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τα Νηπιαγωγεία στις ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάχη ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για τα προσφυγόπουλα
Σε μια ασαφή διατύπωση του προεδρικού διατάγματος για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία που αφορά τα παιδιά που στερούνται εγγράφων -τα οποία σαφώς δεν μπορούν να πάρουν από εμπόλεμες χώρες- «πάτησε» η...
Μάχη ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για τα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Νομοθετείται νέος θεσμός επαγγελματιών επιτρόπων με αρμοδιότητες όπως η μέριμνα κάλυψης καθημερινών αναγκών διαβίωσης, εκπροσώπησης στις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, ψυχολογικής υποστήριξης,...
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φροντιστήριο... από κούνια
Με το άνοιγμα των σχολείων παίρνει μπροστά και η βιομηχανία των φροντιστηρίων, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αλματώδη ανάπτυξη. Πολλοί φροντιστηριούχοι λειτουργούν τμήματα ακόμη και για παιδιά...
Φροντιστήριο... από κούνια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στα θρανία τα προσφυγόπουλα
Για σήμερα επαναπροσδιορίστηκε η έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα του κέντρου φιλοξενίας της Ριτσώνας στην Εύβοια, ενώ εκτός σχολικών αιθουσών συνεχίζουν να παραμένουν τα παιδιά που...
Στα θρανία τα προσφυγόπουλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι για προσφυγόπουλα
Τη Δευτέρα ανοίγουν οι σχολικές τάξεις για 1.500 πρόσφυγες μαθητές, τους πρώτους που θα ακολουθήσουν το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα μαθημάτων του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να...
Πρώτο κουδούνι για προσφυγόπουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας