• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.1°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.1°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.3°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  75%

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας ήδη επεξεργάζεται την εναλλακτική λύση της δημιουργίας και ενός μικρού ΤΕΙ που θα στεγάσει όσα τμήματα δεν θελήσουν να συμμετάσχουν στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Μάχες... επιβίωσης στα ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Οξύνεται η ένταση στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενόψει του τελικού σχεδίου συγχώνευσης των τμημάτων τους προκειμένου να διαμορφωθεί η αρχιτεκτονική δομή του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αναβολές εξετάσεων, προειδοποιήσεις για μη υποχώρηση και εσωτερικές διενέξεις που περνούν ακόμα και μέσα από γραφεία κομμάτων και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό οικοδόμησης του νέου Πανεπιστημίου. Το υπουργείο Παιδείας επιμένει να διατηρεί αποστάσεις ασφαλείας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επεξεργάζεται την εναλλακτική λύση της δημιουργίας και ενός μικρού ΤΕΙ που θα στεγάσει όσα τμήματα δεν θελήσουν να συμμετάσχουν στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Για ορισμένα τμήματα, που δεν θα θελήσουν να συμπράξουν στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εξετάζεται η λύση της δημιουργίας ενός πολύ μικρού ΤΕΙ», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» υψηλό στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, θέλοντας, προφανώς, να εκτονώσει την κατάσταση. Το δίλημμα ανάμεσα σε πανεπιστημιακό τμήμα και τμήμα ΤΕΙ είναι άνισο, ενώ κάποιοι, ακόμα κι αν θεωρούν πως αποτελεί υποβάθμιση η μετατροπή τμήματος ΤΕΙ σε κατεύθυνση -έστω- πανεπιστημιακού τμήματος, είναι βέβαιο πως εκλαμβάνουν τη στάση του υπουργείου περισσότερο ως εκβιαστική παρά ως καθησυχαστική.

Από την άλλη, βέβαια, το υπουργείο ούτε μπορεί ούτε θέλει να εμπλακεί στην υπόθεση παρά μόνο στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης της πρότασης που θα κατατεθεί από την επιτροπή η οποία έχει αναλάβει το εγχείρημα (πρόεδροι των δύο ΤΕΙ, πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης, πέντε πανεπιστημιακοί, γ.γ. υπουργείου Παιδείας, πρόεδρος ΕΣΕΚΑΑΔ). Στο τέλος του μήνα θα κατατεθεί το σχέδιο της δομής του νέου Ιδρύματος, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα. «Στις 30 Δεκεμβρίου τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα πάψουν να λειτουργούν», λέει στέλεχος του υπουργείου. Οσο για τον θεσμικό ρόλο του υπουργείου στον έλεγχο και στην έγκριση των προγραμμάτων σπουδών, το ίδιο στέλεχος παραπέμπει στα τρία βασικά κριτήρια που έχουν τεθεί:

1. ακαδημαϊσμός των τμημάτων (αν υπάρχει επιστημονικό αντικείμενο ή όχι),

2. βιωσιμότητα τμημάτων (ικανός αριθμός προσωπικού κ.ά.),

3. δυνατότητα των τμημάτων να συμπράξουν ή να συνυπάρξουν με άλλα τμήματα. Ακόμα κι αν τα δύο θεωρούνται εφαρμόσιμα, το τρίτο κριτήριο είναι αυτό που έχει προκαλέσει τις περισσότερες διαφωνίες. Ενδεικτικά: Το τμήμα Αισθητικής υστερεί στο επιστημονικό αντικείμενο, το τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ή το Εργοθεραπείας στον αριθμό μελών ΔΕΠ κ.ο.κ.

Τα παραϊατρικά, συμπεριλαμβανομένων των Κοινωνικών Επιστημών, και τα τμήματα Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι τα μεγάλα πεδία σύγκρουσης και αυτά που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης. Ειδικότερα πρόκειται για τα τμήματα:

■ Γραφιστικής και Φωτογραφίας, τα οποία προτείνεται να συγχωνευθούν σε τμήμα Οπτικοακουστικών, Ψηφιακών Συστημάτων με 2 κατευθύνσεις: α) Γραφιστικής και Πολυμέσων, β) Τέχνης και Τεχνολογίας Οπτικοακουστικών Μέσων. Μαζί με άλλα θα ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

■ Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας - συγχωνεύονται στο Θεραπευτικής Επιστήμης και Αποκατάστασης. Θα ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

■ Κοινωνικής Εργασίας - συγχωνεύεται με τις δύο κατευθύνσεις του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μάλιστα, στο τμήμα, σήμερα, δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις, οι οποίες μεταφέρονται για τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι προγραμματισμένη και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο. Σύμφωνα με την πρόταση, θα ενταχθεί στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών.

Η επιχειρηματολογία των παραγόντων των συγκεκριμένων τμημάτων, πειστική στο μεγαλύτερο μέρος της. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

■ Είναι τμήματα δημοφιλή, εκ των υψηλόβαθμων και με υψηλή απορρόφηση.

■ Προτείνεται συγχώνευση ανάμεσα σε τμήματα με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ελάχιστα ομοειδή μαθήματα, διαφορετικό επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο, ακόμα και εντελώς διαφορετικό τρόπο εισαγωγής.

■ Συγχωνεύονται τμήματα τα οποία έχουν ικανό για την αυτονομία τους αριθμό καθώς διαθέτουν περισσότερα από οκτώ μέλη ΔΕΠ, όπως απαιτείται.

Ο κύκλος των πιέσεων σφίγγει όλο και πιο πολύ. Εκπρόσωποι τμημάτων σε διοικήσεις και παράγοντες κομμάτων (κυρίως της Ν.Δ. λόγω πολιτικής συγγένειας ορισμένων εκ των στελεχών των Ιδρυμάτων) και φυσικά αντίστροφα. Από τις πιέσεις δεν γλιτώνει ούτε το υπουργείο.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που,...
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ασανσέρ των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κινείται φέτος καθοδικά
Πορεία πτώσης των βάσεων στα περισσότερα ΑΕΙ, και στα δημοφιλή τμήματα, δείχνουν τα στατιστικά των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων που ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας. Μόνη καθαρή εξαίρεση αναμένεται ν'...
Το ασανσέρ των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κινείται φέτος καθοδικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες μπορεί να σημείωσαν ορισμένα υψηλά αρνητικά ποσοστά (στα μισά το 20-30% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση), ωστόσο ξέφυγαν από...
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών έξω από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και το Τμήμα...
Κινητοποιήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
Σε κλίμα περισσότερο συναινετικό απ’ όσο αναμενόταν έληξε η συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις. Σίγουρα σ’ αυτό βοήθησαν από τη μια η αναγγελία της επιχορήγησης συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ και από την...
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας