• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 28.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  76%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα

 • A-
 • A+

Σε κλίμα περισσότερο συναινετικό απ’ όσο αναμενόταν έληξε η συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις, στο πλαίσιο της συνόδου των τελευταίων στα Καλάβρυτα. Σίγουρα σ’ αυτό βοήθησαν από τη μια η αναγγελία της έκτακτης επιχορήγησης συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ και από την άλλη οι διευκρινίσεις ότι δεν θα είναι οδηγός για την αναδιαμόρφωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης το εγχείρημα της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο έχει θορυβήσει τους πρυτάνεις.

Η συγχώνευση των δύο μεγάλων ΤΕΙ, του Πειραιά και της Αθήνας, ανεβάζει όλο και περισσότερο την ένταση τόσο στο εσωτερικό των δύο ιδρυμάτων όσο και στον χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία ενίσταται για τη μη συμμετοχή της στη διαδικασία ίδρυσης του Πανεπιστημίου.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, τα οποία, σημειωτέον, εισέρχονται πλέον σ’ ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Οι εκλογές σε ορισμένα ιδρύματα, η συγκρότηση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων και η έναρξη λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών θα συμβάλουν καθοριστικά στην εμπέδωση αυτού του νέου θεσμικού πλαισίου.

Πάντως, η έκτακτη επιχορήγηση και η αποπειρώμενη συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελούν πρωτοβουλίες με αυτόνομη δυναμική και αυτό προσπάθησε να διασαφηνίσει στη σύνοδο των πρυτάνεων ο υπουργός Παιδείας. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, άμεσα θα ενισχυθούν όλα τα τμήματα των ΑΕΙ με τη χορήγηση 20.000 ευρώ στο καθένα καθώς και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Οι κτιριακές υποδομές

Στα τελευταία θα διανεμηθεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ ως εξής: Ποσό 10.000 ευρώ σε κάθε ΠΜΣ που διατίθεται δωρεάν και 2.500 σε όσα έχουν τέλη φοίτησης από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επιχορηγήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ, τα τμήματα των ΑΕΙ θα ενισχυθούν, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΕΘ, με «έργα εκσυγχρονισμού των αμιγώς ακαδημαϊκών υποδομών» τους.

Μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, του σχετικού λειτουργικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού και κάθε άλλη δαπάνη η κάλυψη της οποίας προβλέπεται από το ΠΔΕ. Ο προϋπολογισμός έργου του κάθε τμήματος θα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Οσο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τα επόμενα βήματα στην αναδιάταξη του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της εντατικής συζήτησης που έγινε -καθώς το θέμα ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου- ο κ. Γαβρόγλου προέβη σε στοχευμένες επισημάνσεις. Αφού ζήτησε από τους πρυτάνεις να προχωρήσουν στο θέμα των τυχόν συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ «χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονίες», θέλησε να διαχωρίσει το τρέχον εγχείρημα της συγχώνευσης των ΤΕΙ Πειραιά-Αθήνας από την αναδιαμόρφωση του ευρύτερου χώρου που θ' ακολουθήσει αργότερα.

Ηταν σαφείς οι διευκρινίσεις του για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, ούτε «οδηγό» για τις επόμενες συγχωνεύσεις θα αποτελέσει ούτε θα υλοποιηθεί βάσει νέων διαδικασιών. «Θα γίνουν όλα σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο», επισήμαναν συνεργάτες του υπουργού σε σχετική επικοινωνία με την «Εφ.Συν.».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
Εξι πανεπιστημιακοί ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ αλλά οι υπόλοιποι δώδεκα διαφώνησαν. Μόνη σοβαρή διαφωνία που παραμένει είναι ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών. Νέα συνάντηση...
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενας διορισμός με παρατράγουδα
Νέος πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ορίστηκε ο καθηγητής Παντελής Κυπριανός, ύστερα από μία ψηφοφορία γεμάτη ένταση στην επιτροπή ΔΕΚΟ, καθώς υπήρξαν 10...
Ενας διορισμός με παρατράγουδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ
Με παρόντα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η σύνοδος των πρυτάνεων στα Γιάννινα συζήτησε τα μείζονα οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα των πανεπιστημίων και τις συνέργειες με τα τεχνολογικά ιδρύματα ●...
Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας