• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.1°C
  0 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  4 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.7°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ηλεκτρονικά από φέτος η υποβολή των αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα

 • A-
 • A+

Με κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους προπτυχιακούς φοιτητές θα γίνεται από φέτος ηλεκτρονικά.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που καθυστερούσαν επί πολλούς μήνες την καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Απρίλιο, η «Εφ.Συν.» έγραφε ότι περίπου 5.000 φοιτητές δεν είχαν λάβει το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος κόντευε να φτάσει στο τέλος του («Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές», «Εφ.Συν.» 26/4/2017).

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ είχαμε απευθύνει σχετικό ερώτημα στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, ο οποίος μας είχε δηλώσει ότι έχει σχεδιαστεί για του χρόνου (δηλαδή για το φετινό ακαδημαϊκό έτος) η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα κατατίθενται οι αιτήσεις για το επίδομα προκειμένου η διαδικασία να γίνεται πιο γρήγορα.

Πράγματι, στη νέα απόφαση, την οποία συνυπογράφουν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά τον Ιούνιο κάθε έτους.

Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι φοιτητές πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα, ενώ ειδικά για φέτος η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων θα καθοριστεί με νέα απόφαση.

Δικαιούχος του επιδόματος είναι όποιος από τους δύο γονείς θεωρείται ότι τον βαρύνει ο φοιτητής, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που οι σύζυγοι είναι διαζευγμένοι ή σε διάσταση.

Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από 25 ετών ή δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος, όπως αυτές ορίζονται από την ΚΥΑ, είναι:

α) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

β) Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, και ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Σημειώνεται ότι ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.

γ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 200 τ.μ., με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.

δ) Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Για την πλήρωση του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξεταστικές περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Να σημειωθεί ότι αυτό το κριτήριο δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Ετη χορήγησης

Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος, συνυπολογιζόμενου του χρόνου κατά τον οποίο έλαβαν το επίδομα στη διάρκεια σπουδών τους σε άλλο τμήμα ή σχολή, ενώ το επίδομα κατατίθεται και σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μιας οικογένειας εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Αντίθετα, την οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ δεν δικαιούνται όσοι παρακολουθούν δεύτερη σχολή, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου τους αλλά και όσοι διαμένουν σε φοιτητική εστία ή τους παρέχεται στέγη από τη σχολή τους.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος πρέπει να υποβάλλονται εντός προθεσμίας, τον Ιούνιο κάθε έτους, με βασική προϋπόθεση υποβολής της αίτησης να είναι ο φοιτητής τον οποίο αφορά η οικονομική ενίσχυση κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχος ΑΦΜ.

Ο δικαιούχος πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Κατόπιν θα διενεργείται έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση ή η απόρριψη της αίτησης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θα (του) τα πουν και κατ’ ιδίαν
«Υπάρχουν στοιχεία για την περίοδο 1980-1985, όταν η προφορική βαθμολογία μετρούσε κατά ένα ποσοστό για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, που οι αριστούχοι είχαν αυξηθεί κατά 95% συγκριτικά με τις περιόδους που...
Θα (του) τα πουν και κατ’ ιδίαν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που,...
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξανανοίγει η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών
Από τις 27 έως και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, για όσους δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη...
Ξανανοίγει η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών έξω από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και το Τμήμα...
Κινητοποιήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΔΑΠ βλέπει μόνο το ένα
Το γνωστό σύνθημα σε τοίχο ελληνικού Πανεπιστημίου «Τα πτυχία copies κτώνται» («Τα πτυχία αποκτώνται με αντιγραφή» σε ελεύθερη απόδοση) ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης...
Η ΔΑΠ βλέπει μόνο το ένα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας