• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  4 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.7°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.8°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  6 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.4°C
  3 BF
  83%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 14.2°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.3°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.7°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  92%

Τα τρίδυμα από το 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου-Μοσχάτου (από αριστερά) Γιώργος, Φρατζέσκος και Εύη Δαφερέρα, που πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν

 • A-
 • A+

Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που αναπαράγονται εδώ και χρόνια και απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αποδεικνύοντας ότι οι ίσες ευκαιρίες για όλους φέρνουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

Συνολικά 11.290 μαθητές από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που τους έδωσε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία πλέον μπορούν να εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές, αρκεί αυτές να είναι αντίστοιχες των τομέων που σπούδασαν στα ΕΠΑΛ και για ένα ειδικό ποσοστό θέσεων επιπλέον 1%.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 10.707 υποψηφίων από τα ημερήσια ΕΠΑΛ της χώρας, 278 παιδιά πέρασαν σε ΑΕΙ, 5.388 σε ΤΕΙ και 247 στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας. Το ποσοστό των επιτυχόντων ξεπέρασε το 55%, με το αντίστοιχο ποσοστό των εσπερινών ΕΠΑΛ να φτάνει το 59,52%.

Τριπλή επιτυχία για το 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου-Μοσχάτου. Ο Φρατζέσκος, ο Γιώργος και η Εύη Δαφερέρα, τρίδυμα αδέλφια, κατάφεραν να περάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές, κάνοντας τόσο τον διευθυντή του σχολείου όσο και τους γονείς τους περήφανους.

Τα δύο αγόρια παρακολούθησαν τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, με τον Γιώργο να περνάει στο ΤΕΙ Χαλκίδας, στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού, και τον Φρατζέσκο να συγκεντρώνει 19.385 μόρια και να μπαίνει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Εύη παρακολούθησε τον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και πέρασε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Πειραιά.

«Οταν ψηφίστηκε η τροπολογία σκέφτηκα ότι αξίζει να προσπαθήσω για ένα Πανεπιστήμιο. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για το αποτέλεσμα, γιατί είναι μια σχολή που σου ανοίγει πόρτες. Το ξέρω ότι θα ζοριστώ γιατί είναι απαιτητική σχολή, αλλά είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρω», μας λέει ο Φρατζέσκος Δαφερέρας, με τον αδελφό του, Γιώργο, να σχολιάζει: «Διάβαζα, αλλά έκανα και τις βόλτες μου. Είμαι ικανοποιημένος γιατί πέρασα εκεί που ήθελα».

Εξίσου ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Εύη, η οποία πέρασε στην πρώτη της επιλογή. «Ηταν δύσκολη η προσπάθεια. Με πέντε άτομα μέσα στο σπίτι, η συγκέντρωση ήταν σχεδόν αδύνατη. Ο ένας έμπαινε, ο άλλος έβγαινε... Φασαρία... Τελικά όλα πήγαν καλά και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό», μας λέει η νεαρή κοπέλα.

Η μεγάλη επιτυχία των παιδιών βρήκε «απροετοίμαστο» τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Ταύρου-Μοσχάτου, Κώστα Μανδυλά, ο οποίος δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι είναι πολύ χαρούμενος, τονίζοντας παράλληλα ότι η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τα ΕΠΑΛ δίνει κίνητρο και ελπίδα στους μαθητές που επιλέγουν μια πιο βιωματική εκπαίδευση.

«Το γεγονός ότι ένα παιδί επιλέγει να φοιτήσει σε ΕΠΑΛ δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με ποσοστό μόλις 1% επί των θέσεων, 277 παιδιά κατάφεραν να μπουν σε ΑΕΙ. Αυτό δείχνει ότι ο θεσμός θα πρέπει να ενισχυθεί, να αυξηθεί το ποσοστό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές, αλλά μαθητές που μέσω της εκπαίδευσης αποκτούν ίσες ευκαιρίες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Μανδυλάς.

kozanilife.gr

! Δύο αδελφές από την Πτολεμαΐδα, ηλικίας 44 και 41 ετών, διαγωνίστηκαν για μια θέση στην Τριτοβάθμια και τα κατάφεραν. Μητέρες τεσσάρων και τριών παιδιών αντίστοιχα, η Αλεξάνδρα (αριστερά) και η Παρασκευή Γεωργίου (δεξιά) φοίτησαν στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας και με υπομονή και επιμονή κατάφεραν να περάσουν σε σχολές της Τριτοβάθμιας.

Οπως μεταδίδει το kozanilife.gr, η μεν Αλεξάνδρα εισήχθη από τους πρώτους επιτυχόντες στο ΤΕΙ Λάρισας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και η Παρασκευή στο ΤΕΙ Κοζάνης, στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης και Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποιοτική εκπαίδευση και όχι επέκταση της υποχρεωτικής
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, σχολίασε τις προτάσεις του Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση....
Ποιοτική εκπαίδευση και όχι επέκταση της υποχρεωτικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
Αρκετές εκατοντάδες μαθητών συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην...
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
Οι καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο δεν ενόχλησαν καμία αρχή, αλλά μία συγκεκριμένη κατάληψη κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Λύκειο και της έλλειψης βιβλίων προκάλεσε όχι μόνο αστυνομική παρέμβαση...
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θα (του) τα πουν και κατ’ ιδίαν
«Υπάρχουν στοιχεία για την περίοδο 1980-1985, όταν η προφορική βαθμολογία μετρούσε κατά ένα ποσοστό για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, που οι αριστούχοι είχαν αυξηθεί κατά 95% συγκριτικά με τις περιόδους που...
Θα (του) τα πουν και κατ’ ιδίαν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το σύστημα έχει καταστρέψει την Γ' Λυκείου»
Οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρουσίασε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, πυροδότησαν την αντιπαράθεση, με πολλά ΜΜΕ αλλά...
«Το σύστημα έχει καταστρέψει την Γ' Λυκείου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας