• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  50%

Σάλος από το υπόμνημά τους προς τον υπουργό Παιδείας - «Απαράδεκτο» η απάντηση Γαβρόγλου

EUROKINISSI

«Ρίχνουν πόρτα» οι σχολάρχες σε μαθητές ΑμΕΑ

 • A-
 • A+

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων στο οποίο καταγράφεται η διαφωνία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Σχολείων δεν θέλουν να φοιτούν στα σχολεία τους μαθητές ΑμΕΑ και παίρνουν, μάλιστα, σαφή πολιτική θέση κάνοντας λόγο για «σοβιετικού τύπου ρύθμιση» και «αμφίβολης σκοπιμότητας ανθρωπισμό». 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων  κάνουν λόγο για «δικονομικά αμφισβητήσιμη» και «ηθικά έωλη» νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο εκείνο που προκαλεί ερωτήματα και αντιδράσεις είναι η σκληρή στάση που κρατούν στο θέμα της φοίτησης στα σχολεία τους μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι «σχολάρχες» αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει εγγραφή και φοίτηση στα ιδιωτικά σχολεία μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τους ίδιους όρους που ισχύουν στα δημόσια σχολεία, αλλά και στη ρύθμιση που αναφέρει ότι απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Ειδικότερα ο Σύνδεσμος (ο οποίος χαρακτηρίζει «σοβιετικού τύπου» την όλη ρύθμιση) κάνει λόγο για «αμφίβολης σκοπιμότητας ανθρωπισμό» και χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προβλέψεις κτηριολογικά για ευκολία πρόσβασης, προσθέτοντας ότι το ισχύον πρόγραμμα δεν βοηθά την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Χαρακτηριστικά το επίμαχο απόσπασμα:

Τέλος, σε όλη αυτήν την σοβιετικού τύπου νομοθέτηση δεν μπορούσε να λείψει και μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου 71 προβλέπεται ότι «στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία[…]» και ότι «απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους.»
Ας μας πληροφορήσει ο κύριος υπουργός πόσους κτηριολογικούς ελέγχους διεξήγαγε ο ΕΟΠΠΕΠ στα δημόσια σχολεία σχετικώς με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία, ποια είναι τα ευρήματά του και πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του να τα αντιμετωπίσουν.
Έχει, επίσης, αντιληφθεί ο κύριος Υπουργός ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματά τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητάς τους.

Διαβάστε αναλυτικά το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων

Απαράδεκτο το υπόμνημα

Ο υπουργός Παιδείας επέστρεψε ως «απαράδεκτο» το υπόμνημα του Συνδέσμου και, σε μια οργισμένη επιστολή του, έκανε λόγο για «επικίνδυνες νοοτροπίες».

Ο Κώστας Γαβρόγλου σημειώνει χαρακτηριστικά «Σας επιστρέφω ως απαράδεκτο το από 26-7-2017 υπομνημά σας, το οποίο δυστυχώς αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς ανθρώπων που λόγω της φύσεως της εργασίας τους θα έπρεπε να εκφράζονται και να επικοινωνούν με κοσμιότητα και επιχειρήματα. Ειδικά οι εκφράσεις του υπομνήματος που αναφέρονται στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία, φανερώνουν επικίνδυνες νοοτροπίες, υποκρύπτουν προσπάθεια αποφυγής και αναδεικνύουν την έλλειψη αποδοχής του δικαιώματος παροχής ίσων ευκαιριών».

Αναλυτικά η επιστολή Γαβρόγλου

Να σημειωθεί ότι η απάντηση των σχολαρχών στον υπουργό Παιδείας έχει προκαλέσει και έκρηξη οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνάντηση ΕΣΑΜΕΑ με ΟΙΕΛΕ

Για το ζήτημα είχαν σήμερα συνάντηση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του προέδρου της ΟΙΕΛΕ.

Οι κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης και Μιχάλης Κουρουτός εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο.

«Οργή και αγανάκτηση»

Για το υπόμνημα του Συνδέσμου είχε τοποθετηθεί με μία αιχμηρή ανακοίνωση και η  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζοντας την οργή και αγανάκτησή της και κάνοντας λόγο για «ακραία ρατσιστικό λόγο».

Απάντηση από τον Σύνδεσμο

Στην ΕΣΑμεΑ απάντησε εκ νέου ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» και σημειώνοντας ότι εμμένει στα όσα ανέφερε στο υπόμνημά του. Προσθέτει, παράλληλα, ότι τα κρατικά σχολεία είναι αφιλόξενα προς τα παιδιά ΑμεΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η «σαρδελοποίηση» της εκπαίδευσης με ταξικά κριτήρια
Στο Περιστέρι, την περιοχή που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη βγάζει ψυκτικούς, τι πιο... φυσικό από το να θεωρούνται οι μαθητές «σαρδέλες» ή η Ειδική Αγωγή να πετιέται σε υποδομές ακατάλληλες για παιδιά με...
Η «σαρδελοποίηση» της εκπαίδευσης με ταξικά κριτήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Βροχή από πέτρες» στους εκπαιδευτικούς - γονείς παιδιών με αναπηρία
Μεγάλη πικρία και αναστάτωση υπάρχει στους εκπαιδευτικούς με ειδικές ανάγκες με τις ξαφνικές αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος τους.
«Βροχή από πέτρες» στους εκπαιδευτικούς - γονείς παιδιών με αναπηρία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δίκτυο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης
Με πρωτοβουλία του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και 150 εκπροσώπων του εκπαιδευτικού κόσμου συγκροτήθηκε ένα think tank που θα μελετά τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Δίκτυο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχέδια που δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν
Η προκήρυξη εκλογών ανέτρεψε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα να μένουν μετέωρες σημαντικές ρυθμίσεις σχετικά με τα φροντιστήρια, το πειθαρχικό δίκαιο και 16 πανεπιστημιακά τμήματα.
Τα σχέδια που δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εγκρίθηκαν 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής
Ανοίγει ο δρόμος για τους μόνιμους διορισμούς 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για το ερχόμενο σχολικό έτος (2019-2020). Το ΣτΕ έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας.
Εγκρίθηκαν 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας