• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.7°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.5°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.2°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  81%
EUROKINISSI/TΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα μεταπτυχιακά ρίχνουν λάδι στη φωτιά

 • A-
 • A+

Σε εμφύλια αντιπαράθεση μεταξύ των πρυτάνεων έχει εξελιχθεί η συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και την έκτακτη σύνοδο, προχθές, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε ένταση ανάμεσα στις διαφωνούσες ομάδες και ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες κυρίως για τον βαθμό υποχώρησης στη διαβούλευση με το υπουργείο Παιδείας.

Η ανακοίνωση περί συνέχισης του διαλόγου «προκειμένου να επανεξεταστεί το σχέδιο νόμου» επιβεβαιώνει το οξύ κλίμα εντός της συνόδου, αλλά δεν ανατρέπει τη θέση του οργάνου, η οποία δεν είναι η απόσυρση του σχεδίου νόμου όπως εξ αρχής επιμένει να ζητεί η ακραία μειοψηφία του οργάνου.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν γίνεται ούτε λόγος για αλλαγές, έστω στο πάρα πέντε, ωστόσο φαίνεται ότι εξακολουθεί να προβληματίζει μια από τις σημαντικότερες αιτίες διαφωνίας, τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως μια κίνηση καλής θέλησης, όπως επανεξέταση του ύψους των δραστικά μειωμένων αμοιβών των διδασκόντων, ίσως εκτόνωνε την κατάσταση.

Το σχέδιο νόμου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πιθανόν να εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τότε θα φανεί με ποιον τρόπο θα λήξει η στάση αναμονής ειδικά από το υπουργείο Παιδείας, κύκλοι του οποίου δήλωναν, χθες, στην «Εφ.Συν.» πως ο διάλογος έχει αναδείξει τις διαφωνίες αλλά έχει αποδώσει και αρκετές συγκλίσεις, όπως στην αναγνώριση των master 5ετών σπουδών, στις διετείς δομές, στους ΕΛΚΕ, ακόμα και στα Μεταπτυχιακά.

Ειδικά για τα τελευταία, υποστήριξαν πως, μόλις πριν από λίγες ημέρες, κατατέθηκε υπόμνημα από τη σύνοδο και έγινε αποδεκτό κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

Κοινά σημεία «ναι», συγκλίσεις «όχι»

Από την άλλη, βέβαια, κύκλοι της συνόδου και κυρίως της πλειοψηφίας που τάσσεται υπέρ του διαλόγου («ως οφείλουμε ως θεσμός», όπως έλεγε χαρακτηριστικά πρύτανης κορυφαίου Ιδρύματος) αναγνωρίζουν μεν το γεγονός ότι υπάρχουν κοινά σημεία, όμως δεν δέχονται να βαφτίζονται συγκλίσεις οι ελάχιστες παραχωρήσεις σε θέματα για τα οποία υπάρχουν βασικές διαφωνίες (βλ. διαδικασία ανάδειξης οργάνων).

Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, διαβεβαιώνουν πως ρόλος της συνόδου είναι η εξάντληση του διαλόγου και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

Ετσι, η ανακοίνωση του οργάνου αναφέρθηκε στη συνέχιση του διαλόγου με σκοπό την επανεξέταση του σχεδίου και η προεδρεύουσα της συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, στις διαφωνίες, που είναι «αυτές που αφορούν το άσυλο, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, την εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες».

Οι κακές γλώσσες λένε πως η μετονομασία των οργάνων των ΤΕΙ με όρους Πανεπιστημίων (πρύτανης, σύγκλητος κ.ο.κ.) μπήκε ξαφνικά στη λίστα των διαφωνιών, αφού ήταν γνωστή η σχετική πρόθεση του υπουργείου.

Αρκετοί, ωστόσο, εκ των διοικήσεων των πανεπιστημίων εστίαζαν το πρόβλημα στις αντιστοιχίσεις του διδακτικού προσωπικού για τις οποίες, πάντως, έσπευσε να απαντήσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), παραπέμποντας στις ισχύουσες προβλέψεις με τις οποίες ήδη έχει επιτευχθεί εξομοίωση (ίδιες διαδικασίες εκλογής και ανάδειξης, συμμετοχή διδασκόντων ΤΕΙ σε εκλεκτορικά για την κρίση καθηγητών Πανεπιστημίου κ.ά.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φρένο στις σκέψεις για επιβολή διδάκτρων
​Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοφανής πρόταση του προέδρου της Αρχιτεκτονικής Πατρών να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της σχολής με την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές. Απάντηση στην πρόταση...
Φρένο στις σκέψεις για επιβολή διδάκτρων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
Χωρίς αλλαγές στις βασικές του διατάξεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ποιες οι βασικές ρυθμίσεις του.
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας