• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 27.2°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 35.4°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.0°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 28.3°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  43%

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και διακεκριμένος νομικός Νίκος Παρασκευόπουλος

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ρελάνς με Παρασκευόπουλο

 • A-
 • A+

Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ.

Με λίγες αλλαγές που αφορούν κυρίως τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΜΠΣ), η νέα θεσμική πρόταση για την ανώτατη εκπαίδευση είναι οριστικά έτοιμη. Στόχος, να συζητηθεί και να ψηφιστεί πριν από τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τίθεται επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής -με τη συμμετοχή πρυτάνεων- που θα αναλάβει να συντάξει τον κώδικα προτάσεων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ΑΕΙ, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Τα μεταπτυχιακά

Οι σοβαρές διαφωνίες είναι λίγες και παρέμειναν απλώς διαφωνίες (επαναφορά ασύλου με όρους άρσης και εκλογή αντιπρυτάνεων με αυτόνομο ψηφοδέλτιο), οι διατάξεις που δέχτηκαν με ικανοποίηση οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων είναι αρκετές, ενώ οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν αφορούν κυρίως τα ΜΠΣ.

Ο κ. Γαβρόγλου αυστηροποίησε τη διαδικασία έγκρισης των Προγραμμάτων τόσο εντός όσο και εκτός Ιδρυμάτων, με την πρόβλεψη δημιουργίας ειδικών επιτροπών (όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.»), χωρίς βέβαια να αλλάζει το καθεστώς των διδάκτρων, ενώ οι πρυτάνεις ζήτησαν να συγκεκριμενοποιηθεί το ποσοστό των παρεχόμενων υποτροφιών.

Αυτό ορίζεται στο 30% επί του συνόλου των φοιτητών του προγράμματος και θα αναφέρεται ρητά στη διάταξη η οποία αφορά το δικαίωμα απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης όσων έχουν (ατομικό ή οικογενειακό) εισόδημα που δεν υπερβαίνει αυτοτελώς το 70% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα κάθε φορά δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάντως, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ευνοούμενοι αναμένεται να είναι πολύ περισσότεροι, ίσως και όλοι σε κάποια προγράμματα.

Διατηρείται, δε, η πρόβλεψη για τη δυνατότητα κάλυψης των τελών με επιπλέον επιχορήγηση του Ιδρύματος αν οι φοιτητές με χαμηλό εισόδημα υπερβαίνουν την προβλεπόμενη ποσόστωση.

Νέα αλλαγή, όχι στο πλαίσιο του σχεδίου αλλά σε άμεση συνάρτηση με αυτό, είναι η συγκρότηση της επιτροπής για το άσυλο και την παραβατικότητα στα ΑΕΙ. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», συζητήθηκε στη σύνοδο των πρυτάνεων και έτυχε πλήρους συμφωνίας.

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και διακεκριμένος νομικός, Νίκος Παρασκευόπουλος, δέχτηκε την πρόταση που του έκανε προσωπικά ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, να τεθεί επικεφαλής της επιτροπής που θα επεξεργαστεί τα τόσο κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με το άσυλο.

Στην ίδια επιτροπή θα μετάσχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και εκπρόσωποι διοικήσεων των ΑΕΙ.

Στόχος, όπως τόνιζε, χθες, υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, δεν είναι να δημιουργηθεί ένα όργανο το οποίο θα επιλαμβάνεται κάθε φορά που θα προκύπτει ζήτημα παραβατικότητας, αλλά η σύνταξη ενός κώδικα προτάσεων ο οποίος και θα προσδιορίσει το πλαίσιο λειτουργίας υπό αυτές τις συνθήκες.

Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής συνδέεται με τις πρωτοβουλίες και του υπουργείου Υγείας. Αφαιρούνται από το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία εκλογής διευθυντών κλινικών και άλλα ζητήματα σχετικά με τις ιατρικές σχολές, καθώς δρομολογείται άμεσα η δημιουργία ειδικού οργάνου.

Τούτο προέκυψε από τη συνάντηση του κ. Ξανθού στο υπουργείο Υγείας, πριν από λίγες ημέρες, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, με τους προέδρους των ιατρικών σχολών της χώρας.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας υγείας και διαπιστώθηκε η ανάγκη αλλαγής και των Προγραμμάτων Σπουδών στις ιατρικές σχολές.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μονιμότερου οργάνου που θα ασχοληθεί αποκλειστικά και συνολικά με τις ιατρικές σχολές. Ηδη προγραμματίστηκε για την επόμενη εβδομάδα η πρώτη συνεδρίασή του.

Καλό κλίμα

Τέλος, η συζήτηση με τους προέδρους των ΤΕΙ, στη χθεσινή έκτακτη σύνοδό τους, επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που επικρατεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύνοδος υποστήριξε πως για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ο ρόλος των ΤΕΙ από την Πολιτεία.

Στην ίδια σύνοδο, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του κ. Γαβρόγλου να συμπεριλάβει στο σχέδιο διάταξη με την οποία θα υπάρξει ισοτίμηση των οργάνων των ΤΕΙ, μονοπρόσωπων και συλλογικών, με αυτά των Πανεπιστημίων. Δηλαδή, οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων θα μετονομαστούν σε πρυτάνεις, τα συμβούλια σε Συγκλήτους κ.ο.κ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
Εξι πανεπιστημιακοί ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ αλλά οι υπόλοιποι δώδεκα διαφώνησαν. Μόνη σοβαρή διαφωνία που παραμένει είναι ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών. Νέα συνάντηση...
Στη σύνοδο των πρυτάνεων πρυτάνευσε... ο Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
Χωρίς αλλαγές στις βασικές του διατάξεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ποιες οι βασικές ρυθμίσεις του.
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
Σε κλίμα περισσότερο συναινετικό απ’ όσο αναμενόταν έληξε η συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις. Σίγουρα σ’ αυτό βοήθησαν από τη μια η αναγγελία της επιχορήγησης συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ και από την...
Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συγκρότησης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας κυρίως ενισχύοντας το προφίλ των ΤΕΙ. Μετά την πλήρη αντιστοίχιση ονομασιών οργάνων στα Ιδρύματα των δύο...
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας