• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.1°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  5 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  4 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.7°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.5°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  79%

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιώργου Χριστόπουλου, υπολογίζεται ότι στη χώρα λειτουργούν πάνω από 5.000 παράνομα Κέντρα Μελέτης για παιδιά Δημοτικού

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Κέντρα Μελέτης παιδιών Δημοτικού από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

 • A-
 • A+

Πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται για τους φροντιστηριούχους, στους οποίους δίνεται πλέον η δυνατότητα να λειτουργούν εντός των δομών τους Κέντρα Μελέτης για παιδιά δημοτικού, με τις «ευλογίες» μάλιστα του αρμόδιου για την αδειοδότησή τους φορέα, ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι σήμερα, όσοι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) επιθυμούσαν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους υποχρεούνταν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι στις εγκαταστάσεις τους δεν λειτουργούν Κέντρα Μελέτης για μαθητές Δημοτικού, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται διά νόμου (Ν. 682/77, αρ. 56, «Κατάργησις φροντιστηρίων Δημοτικής Εκπαιδεύσεως»).

Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη, το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ αποφάσισε ότι οι φροντιστηριούχοι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταθέτουν τέτοια δήλωση.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) υποστηρίζει ότι το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ υπέκυψε στις πιέσεις μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει άμεσα την εν λόγω απόφαση, ενώ ξεκαθαρίζει από την πλευρά της ότι είναι εντελώς αντίθετη με τη λειτουργία οποιασδήποτε μορφής φροντιστηρίων για παιδιά Δημοτικού.

«Ανάβει το πράσινο φως να συνεχίσουν οι χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς οι εργαζόμενοι να δηλώνονται και χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση για την ασφάλεια και την υγεία εργαζόμενων και μαθητών.

»Αφήνει ασύδοτη τη λειτουργία τους στο ισχυρό λόμπι των φροντιστηριαρχών και των ιδιοκτητών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, χαρίζοντάς τους ταυτόχρονα εκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία. Πλέον το πάρτι ανομίας “νομιμοποιείται”…» αναφέρει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιώργου Χριστόπουλου, υπολογίζεται ότι στη χώρα λειτουργούν πάνω από 5.000 παράνομα Κέντρα Μελέτης για παιδιά Δημοτικού, ενώ ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, κάνει λόγο για φοροδιαφυγή και μαύρη εργασία και τονίζει το γεγονός ότι οι δομές αυτές δεν τηρούν βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής.

«Πρόκειται για δομές που λειτουργούν είτε αυτόνομα σε δικά τους κτίρια είτε ως ενσωματωμένα τμήματα μέσα σε φροντιστήρια. Δεν καταβάλλουν εισφορές, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προσόντα επιλογής προσωπικού και δεν τηρούνται προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής», μας λέει ο κ. Κουρουτός.

Ο Γ. Χριστόπουλος φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση ενός τέτοιου Κέντρου, στην Καισαριανή: «Στην ιστοσελίδα του διαφημίζει ότι αναλαμβάνει τη μεταφορά των μαθητών, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν οι οδηγοί διαθέτουν πιστοποίηση ή αν τα οχήματα ελέγχονται από κάποια δημόσια αρχή, ενώ αναφέρεται ότι λειτουργεί ακόμη και στις αργίες, καταπατώντας κάθε παιδαγωγική αρχή, εγκλωβίζοντας τους μαθητές σε μια αέναη παραμονή στην τάξη, πράγμα που τους εξαντλεί και τους προκαλεί αποστροφή για τη μάθηση» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ.

Κάποιες από τις δομές αυτές παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών (μουσική, χορός, θεατρικό παιχνίδι κ.λπ.), υπηρεσίες οι οποίες δεν προσφέρονται καθολικά στο ολοήμερο δημόσιο σχολείο.

Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση το κράτος οφείλει να νομιμοποιήσει τη λειτουργία τέτοιων δομών, φροντίζοντας όμως να διαμορφωθεί ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Για το ζήτημα έχει ζητηθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, από τους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίοι δεν ήταν παρόντες όταν ελήφθη η απόφαση για απαλλαγή των ιδιοκτητών φροντιστηρίων από την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης για τη μη λειτουργία Κέντρων Μελέτης για μαθητές Δημοτικού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
Περίπου 600 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η εγκύκλιος για την κάλυψη κενών στα σχολεία βγήκε Μεγάλη Πέμπτη, μεσούσης της σχολικής αργίας, χωρίς να κοινοποιηθεί στις οικείες...
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ισες ευκαιρίες στους μαθητές των σχολείων Ειδικής Αγωγής
Αναβαθμίζεται η Ειδική Αγωγή με δύο υπουργικές αποφάσεις που συνιστούν σταθμό για την εκπαίδευση της χώρας, καθώς ορίζεται πλέον υποχρεωτικό εξάωρο πρόγραμμα διδασκαλίας στα Δημοτικά Σχολεία Ειδικής Αγωγής και...
Ισες ευκαιρίες στους μαθητές των σχολείων Ειδικής Αγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
Αρκετές εκατοντάδες μαθητών συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην...
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
Οι καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο δεν ενόχλησαν καμία αρχή, αλλά μία συγκεκριμένη κατάληψη κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Λύκειο και της έλλειψης βιβλίων προκάλεσε όχι μόνο αστυνομική παρέμβαση...
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στήριξη για μόνιμους διορισμούς
Στο στάδιο της υποστήριξης βρίσκεται η αναφορά που έχει υποβάλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το ζήτημα της μη πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών....
Στήριξη για μόνιμους διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πρότασης της επιτροπής για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δομικών Εργων ή Εργων Υποδομής (ή...
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας