• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.5°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  68%

Καραμπίνης τέλος από το ΔΠΘ

 • A-
 • A+

Aπομακρύνεται οριστικά από τη θέση του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και από τη θέση του καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών ο Αθανάσιος Καραμπίνης.

Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα («Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου», «Εφ.Συν.», 22.5.2015, «Οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο... μέρος 2ο», «Εφ.Συν.», 4.6.2015) και δύο μήνες μετά την παραπομπή του Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο ύστερα και από το άκρως καταδικαστικό για την πρυτανεία πόρισμα των ελεγκτών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου θέτει σε καθεστώς αποχής από τα καθήκοντά του τον τέως, πλέον, πρύτανη μέχρι την οριστική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου των μελών ΔΕΠ.

Οπως αναγράφεται στην απόφαση Γαβρόγλου, οι απαντήσεις που έδωσε εγγράφως ο Α. Καραμπίνης εστάλησαν εκπρόθεσμα και επιπλέον «δεν κρίθηκαν επαρκείς». Ο Καραμπίνης παραπέμπεται «εν όψει της βαρύτητας και της ιδιαιτερότητας των αποδιδόμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων τα οποία εμφανίζουν αυξημένη απαξία και επικινδυνότητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας».

Πιστός στην τελευταία υπερασπιστική του γραμμή, αυτή της υποτιθέμενης πολιτικής στοχοποίησης, ο Α. Καραμπίνης έστειλε σε «φιλικά μέσα ενημέρωσης» επιστολή στην οποία υποστηρίζει πως «ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, προκειμένου να ικανοποιήσει τους συγγενείς και φίλους του κομματικού του ακροατηρίου, με διώκει πολιτικά, θέτοντάς με σε αποχή από την άσκηση καθηκόντων, υποπίπτοντας ταυτόχρονα ο ίδιος στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Εχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία προσφεύγω αναμένοντας τη δίκαιη κρίση της».

Οι εξελίξεις στο Δημοκρίτειο αναμένεται να επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, το κλίμα μεταξύ των ακαδημαϊκών μετά το άκουσμα της είδησης είναι τεταμένο, ενώ είναι εμφανές πια πως ακόμα και στη Σύγκλητο οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες. Νέος πρύτανης αναμένεται να αναλάβει ένας εκ των στενών συνεργατών του Α. Καραμπίνη, ο αντιπρύτανης καθηγητής Ιατρικής (ουρολόγος) Σταύρος Τουλουπίδης.

Τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» που είχαν αποκαλύψει τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα

Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε ποιοι στήριξαν τα τελευταία χρόνια τη συγκεκριμένη διοίκηση, η οποία κατηγορείται για πλήθος παρανομιών και παρατυπιών:

Τρεις τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. (Αναστάσιος Δημοσχάκης από τον Εβρο, Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα και Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Δράμα), οι οποίοι, παρά τις αποστάσεις που τήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαφοροποιήθηκαν και επιχείρησαν να πολιτικοποιήσουν το θέμα.

Αρκετές ιστοσελίδες και... πρόθυμοι δημοσιογράφοι κυρίως του τοπικού Τύπου (αλλά και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ), οι οποίοι παρουσίαζαν μονομερώς τις απόψεις Καραμπίνη περί δήθεν στοχοποίησης του Δημοκριτείου, χωρίς να αναφέρουν τίποτα για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.».

Η εφημερίδα «Espresso», του ομίλου Φιλιππάκη, η οποία επιχείρησε, ανεπιτυχώς, σε ακόμα μια αδέξια προσπάθεια στήριξης του διωκόμενου πρύτανη να διασύρει έγκριτους ακαδημαϊκούς με διεθνή σταδιοδρομία, οι οποίοι τόλμησαν να καταγγείλουν επωνύμως στα θεσμικά όργανα τις συγκεκριμένες παρατυπίες.

Τοπικοί μητροπολίτες της Θράκης οι οποίοι έσπευσαν και αυτοί με τη σειρά τους σε μια σύσκεψη φορέων-παρωδία να πάρουν θέση, εκδίδοντας ένα... ψήφισμα (που δεν είχαν καν το θάρρος να το υπογράψουν), στο οποίο υπήρχε η απίστευτη φράση «Οσοι κατηγορούν τον πρύτανη του Δημοκριτείου Καραμπίνη είναι ενάντια στη Θράκη». Πρόκειται βέβαια για τη μόνιμη επιχειρηματολογία του πρύτανη απέναντι σε όσα κατηγορείται.

Ομως έμμεση και πολύ ουσιαστική στήριξη, εκτός φυσικά από αρκετά μέλη της Συγκλήτου, η οποία φέρει σοβαρές ευθύνες για το σκάνδαλο της σίτισης των φοιτητών με τον εργολάβο-συνέταιρο του πρύτανη και της γυναίκας του, έχει και η δικαστική εξουσία και μάλιστα συγκεκριμένοι τοπικοί εισαγγελείς («Τι δεν ερευνά η Δικαιοσύνη στο Δημοκρίτειο», «Εφ.Συν.», 7.11.2015).

Αντιδράσεις από δεκάδες πανεπιστημιακούς και μέλη της ΠΟΣΔΕΠ είχε προκαλέσει και η πρόσφατη κίνηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Στάθη Ευσταθόπουλου να στηρίξει τον Α. Καραμπίνη με μια προσωπική, αυθαίρετη ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε μιλώντας –χωρίς στοιχεία– για μεθόδευση, και όλα αυτά χωρίς να έχουν καν ενημερωθεί τα αρμόδια όργανα διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ.

Τέλος εποχής, απ' ό,τι φαίνεται, στο Δημοκρίτειο για έναν πρύτανη ο οποίος απασχόλησε το πανελλήνιο όταν πριν από 11 χρόνια κάποιοι αριστεροί φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι και πάλι για τα θέματα της σίτισης, είχαν προχωρήσει στο συμβολικό «χτίσιμο» του γραφείου του.

Νόμιμα και ηθικά πλασμένα!

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την απομάκρυνση Καραμπίνη από τα καθήκοντά του στο Δημοκρίτειο, κάτω από το βάρος των τεκμηριωμένων στοιχείων και καταγγελιών για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, ο ίδιος είχε καταγγείλει και είχε ζητήσει την αποπομπή συναδέλφου του από το ΔΠΘ.

Τη σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς κατά του συναδέλφου τους καθηγητή –με τις κατηγορίες της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης– ο πρύτανης Α. Καραμπίνης και ο αντιπρύτανης Π. Μπότσαρης την ανέθεσαν σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Ξάνθης, ενώ τα έξοδα της αμοιβής χρεώθηκαν στο Πανεπιστήμιο!

«Για τη σύνταξη και κατάθεση των δικογράφων [...] το γενικό σύνολο αμοιβής δικηγόρου και εξόδων ανέρχεται στα 2.660 ευρώ», αναφέρει το υπηρεσιακό σημείωμα που ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή αυτού του ποσού από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συγκρότησης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας κυρίως ενισχύοντας το προφίλ των ΤΕΙ. Μετά την πλήρη αντιστοίχιση ονομασιών οργάνων στα Ιδρύματα των δύο...
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δεν πρυτάνευσε η ρήξη
​Σε πολιτική αρένα έχει μετατραπεί ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, ειδικά μετά την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να αναλάβει προσωπικά τη μάχη, προσδίδοντάς της...
Δεν πρυτάνευσε η ρήξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
Αρκετές εκατοντάδες μαθητών συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην...
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο
​Με τρία εγχειρήματα, σε Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο, επιχειρεί να ολοκληρώσει το υπουργείο Παιδείας την αναδιάταξη στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα δύο πρώτα δρομολογούνται ταχέως, το τρίτο...
Συνενώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε Κρήτη, Βορ. Ελλάδα και Πελοπόννησο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας